Το μεγάλο λάθος με το μαλακτικό ρούχων, που κάνουμε όλοι όταν βάζουμε πλυντήριο

Pile of fresh towels, flowers and detergent on table against blurred background

Ένα από τα κύρια συστατικά που χρησιμοποιούμε στο πλύσιμο των ρούχων μας είναι το μαλακτικό. Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές μάρκες μαλακτικών, οι οποίες όλες όμως αποτελούνται από ολέθριο συνδυασμό χημικών ουσιών και βαριάς δόσης αρώματος. Όσες λοιπόν επιθυμούν να μυρίζουν όμορφα τα ρούχα τους φαίνεται ότι πληρώνουν υψηλό τίμημα! Αυτό γιατί τα περισσότερα περιλαμβάνουν έναν μακρύ κατάλογο γνωστών τοξινών και χημικών ουσιών. Τοξίνες οι οποίες μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα μας από το δέρμα. Αλλά και από την εισπνοή, προκαλώντας προβλήματα στην υγεία ειδικά στα μικρά παιδιά. Τα αρωματικά χημικά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αφαιρεθούν, επειδή έχουν σχεδιαστεί να προσκολλώνται στο ύφασμα έτσι ώστε το άρωμα να μένει στα ρούχα. Αυτό ονομάζεται «ουσιαστικότητα αρώματος», το οποίο περιγράφει το πόσο καιρό διαρκεί ένα άρωμα. Αυτό επηρεάζεται από τη θερμοκρασία, την υγρασία και άλλες συνθήκες. Θα σας παρουσιάσω το μεγάλο λάθος με το μαλακτικό ρούχων, που κάνουμε όλοι όταν βάζουμε πλυντήριο!

- Διαφήμιση -

τοξικά χημικά που βρίσκονται σε όλα τα μαλακτικά ρούχων

Α-τερπινεόλη. Επικίνδυνο τοξικό χημικό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας όπως: ζάλη, πονοκεφάλους, πείνα, απώλεια μνήμης, μούδιασμα στο πρόσωπο, πόνο στον αυχένα και στην σπονδυλική στήλη.

Βενζυλικό Οξικό Άλας. Τοξική ουσία, η οποία έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του παγκρέατος. Οι αναθυμιάσεις μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια. Η ουσία αυτή μπορεί επίσης να απορροφηθεί και από το δέρμα.

Βενζυλική Aλκοόλη. Μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως: διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, κεφαλαλγία, ναυτία, έμετος, ζάλη και δραματική μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Χλωροφόρμιο. Είναι μία ισχυρή καρκινογόνος νευροτοξίνη και μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας. Απώλεια της συνείδησης, ναυτία, κεφαλαλγία, έμετο, ή/και ζάλη, υπνηλία.

Λιναλοόλη. Eίναι ένα ναρκωτικό, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και τη λεγόμενη «απώλεια συντονισμού των μυών».

Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να αποφεύγονται τα μαλακτικά ρούχων. Μπορείτε λοιπόν και επιβάλλεται να χρησιμοποιείτε φυσικές εναλλακτικές λύσεις που είναι ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές.

σπιτικό μαλακτικό ρούχων με αιθέρια έλαια

Υλικά:

1 λίτρο νερό

Μισό λίτρο λευκό ξίδι

250 γρ. μαγειρική σόδα

20 σταγόνες αιθέριο έλαιο (γεράνι ή λεβάντα ή tea tree ή λεμόνι ή ευκάλυπτο ή πράσινο μήλο ή ότι άλλο προτιμάτε) – βάλτε περισσότερες σταγόνες αν θέλετε πιο δυνατή μυρωδιά.

Διαδικασία:

Μέσα σε ένα δοχείο, στο νεροχύτη της κουζίνας, αναμείξτε σιγά σιγά όλα τα υλικά. Το μείγμα θα αφρίσει και στη συνέχεια θα κατακάτσει.

Βάλτε το μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι με καπάκι.

Προσθέτετε 1/4 κούπας (60 ml) μίγματος στο τελευταίο ξέβγαλμα ή τοποθετήστε το από την αρχή στην υποδοχή του μαλακτικού στο πλυντήριο σας.

Το ξίδι λειτουργεί και ως αποσκληρυντής του νερού αλλά και καθαρίζει το πλυντήριο από άλατα και υπολείμματα σαπουνιών παλαιότερων πλύσεων. Μαζί με την μαγειρική σόδα είναι ότι καλύτερο για την απολύμανση και τον καθαρισμό του πλυντηρίου.

Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε καλά πριν κάθε χρήση.

- Διαφήμιση -