3 έξυπνα κόλπα κηπουρικής για όσους θέλουν μια πλούσια σοδειά πατάτας

Η πατάτα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στον κόσμο. Είναι ένα ευέλικτο λαχανικό και μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ποιος δεν ονειρεύεται μία τηγανιά πατάτες με τυρί και ντομάτα, ειδικά το καλοκαίρι; Είτε μικροί είτε μεγάλοι η κατανάλωση πατάτας είναι μία εξαιρετική επιλογή και με διάφορους τρόπους. Δεν είναι όμως λίγοι αυτοί που βάζουν πατάτες στον κήπο ή στην αυλή τους, προκειμένου να καταναλώσουν τις δικές τους φρέσκιες πατάτες. Από την στιγμή λοιπόν που βάζετε πατάτες στον κήπο σας γιατί να μην έχετε μία πλούσια σοδειά; Θα σας παρουσιάσω 3 έξυπνα κόλπα κηπουρικής για όσους θέλουν μια πλούσια σοδειά πατάτας!

- Διαφήμιση -

σωστή ποικιλία πατάτας

Καλό είναι να επιλέξετε την καλύτερη ποικιλία πατάτας για το χώμα που έχετε. Αποφύγετε την επιλογή μιας γενικής ποικιλίας. Είναι καλύτερο να επιλέξετε το σωστό είδος πατάτας για το χώμα σας. Επίσης, η επιλεγμένη ποικιλία μπορεί να είναι πρώιμη, ημι-πρώιμη, ημι-όψιμη ή όψιμη. Η πρώιμη ποικιλία έχει περίοδο βλάστησης έως και 90 ημέρες, ενώ η όψιμη ποικιλία έχει περίοδο βλάστησης άνω των 130 ημερών.

ιδανικός χώρος για φύτευση

Με βάση τη γονιμότητα του εδάφους, επιλέγουμε και την πυκνότητα της καλλιέργειας της πατάτας. Όσο πιο γόνιμο είναι το έδαφος, τόσο πιο κοντά μπορούμε να φυτέψουμε πατάτες. Η πυκνότητα κυμαίνεται μεταξύ 30 – 40 εκατοστών μεταξύ τους.

πώς δουλεύουμε με το χώμα

Για να απολαύσετε μια πλούσια καλλιέργεια πατάτας, το έδαφος χρειάζεται δουλειά. Επίσης, το είδος του εδάφους πρέπει να είναι αργιλώδες, ελαφρώς όξινο, αλλά και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Το έδαφος πρέπει να είναι εύκολο να στραγγίξει.

Όσον αφορά την τοποθέτηση, οι πατάτες χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερο ηλιακό φως. Επομένως, επιλέξτε να μην τις φυτέψετε σε χώρους όπου υπάρχει σκιά.

Αφού φυτέψουμε τις πατάτες και τα μπουμπούκια φτάσουν σε ύψος 15 εκατοστών, το χώμα θα πρέπει να πολτοποιηθεί στη βάση. Με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθήσετε το φυσικό πότισμα του εδάφους.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι αφαιρείτε όλα τα ζιζάνια όταν εμφανίζονται. Τα ζιζάνια άλλων λαχανικών ή φρούτων θα καταναλώσουν όλα τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, και ως εκ τούτου πρέπει να αφαιρεθούν. Έτσι, τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους θα φτάσουν στις πατάτες ή ό,τι άλλο λαχανικό θέλετε να φυτέψετε.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα είναι να ελέγχετε τις πατάτες για να δείτε αν έχουν μουχλιασμένα στελέχη. Εάν παρατηρήσετε τέτοια μουχλιασμένα στελέχη, συνιστάται να τα αφαιρέσετε αμέσως. Έτσι, θα φροντίσετε να μην εξαπλωθούν γρήγορα, επηρεάζοντας έτσι ολόκληρη την καλλιέργεια της πατάτας.

- Διαφήμιση -