7 καταπληκτικές χρήσεις της γάστρας που πρέπει να γνωρίζετε

Ενώ μπορεί να χρησιμοποιείτε ήδη τη γάστρα σας για ψήσιμο και αργό μαγείρεμα, αυτά δεν είναι το μόνα που μπορεί να κάνει. Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό το ευέλικτο εργαλείο κουζίνας. Κατασκευασμένη από εμαγιέ χυτοσίδηρο, η γάστρα είναι ένα ευέλικτο εργαλείο κουζίνας που πρέπει να έχει κάθε οικιακός μάγειρας. Αυτές οι γάστρες με βαρύ πάτο έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μορφές για την παρασκευή φαγητού εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Αν και είναι δημοφιλείς για αργό μαγείρεμα σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι γάστρες μπορούν να εξυπηρετήσουν μια μεγάλη ποικιλία σκοπών όσον αφορά το μαγείρεμα, το ψήσιμο και πολλά άλλα. Θα σας παρουσιάσω 7 καταπληκτικές χρήσεις της γάστρας που πρέπει να γνωρίζετε!

- Διαφήμιση -

μαγείρεμα ζυμαρικών

Ίσως έχετε συνηθίσει να βράζετε ζυμαρικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα από ανοξείδωτο χάλυβα, αλλά σκεφτείτε τη γάστρα σας την επόμενη φορά που θα φτιάξετε μακαρόνια. Βράστε νερό στη γάστρα και όταν τα ζυμαρικά είναι τέλεια al dente, σουρώστε τα και τα ξαναβάλτε τα στην γάστρα. Η γάστρα λειτουργεί ως το τέλειο σκεύος για το βράσιμο των ζυμαρικών με σάλτσα, λίγο βούτυρο και λίγο νερό.

ψητό κρέας

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γάστρες είναι τόσο αγαπημένες είναι ότι μπορούν να διαχειριστούν εξαιρετικά υψηλή θερμότητα, καθιστώντας τες ιδανικές για το φούρνο. Όχι μόνο αυτό, προσφέρουν επίσης εξαιρετική διατήρηση της θερμότητας. Μόλις φτάσουν σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, θα διατηρήσουν ένα ομοιόμορφο επίπεδο θερμότητας για ώρες. Γι’ αυτό είναι μια εξαιρετική επιλογή για ψητό κρέας, κοτόπουλα, ακόμα και μικρές γαλοπούλες για τις γιορτές.

σιγοβράσιμο της σάλτσας

Αν και οι γάστρες υπερέχουν όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, κάνουν επίσης εξαιρετική δουλειά στη διαχείριση των χαμηλών επιπέδων θερμότητας. Με τόσο εξαιρετικό έλεγχο θερμοκρασίας, αποτελούν μια έξυπνη επιλογή για να σιγοβράζετε μια σάλτσα όλη μέρα, όταν θέλετε να διατηρήσετε μια ήπια θερμοκρασία ψησίματος χωρίς να καεί ο πάτος. Χρησιμοποιήστε τη γάστρα σας για να φτιάξετε ένα ιταλικό ράγκου ή σάλτσα ντομάτας ή κάρυ με πολύπλοκη γεύση, σάλτσες μπάρμπεκιου και πολλά άλλα.

αργό μαγείρεμα σούπας

Για τον ίδιο λόγο που οι γάστρες είναι τόσο χρήσιμες για το μαγείρεμα σάλτσας σε χαμηλές θερμοκρασίες, κάνουν εξαιρετική δουλειά στο να μαγειρεύουν αργά σούπες και μαγειρευτά. Είτε φτιάχνετε ένα πιάτο με φακές, είτε ένα χορταστικό κρέας και στιφάδο, είτε μια σούπα λαχανικών, η γάστρα λειτουργεί τόσο ως αποτελεσματικό εργαλείο μαγειρέματος όσο και ως ελκυστικό πιάτο σερβιρίσματος.

ψήστε το ψωμί

Μία από τις χρήσεις της γάστρας που δεν γνωρίζατε ίσως, είναι ότι μπορείτε να ψήσετε το ψωμί. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα τέλειο καρβέλι με παχιά, τραγανή κρούστα και ελαφρύ και ευάερο εσωτερικό.

τηγανίστε φαγητό

Δεν χρειάζεστε μια φριτέζα για να δημιουργήσετε τραγανές πατάτες, φτερούγες κοτόπουλου ή λαχανικά. Δεδομένου ότι οι γάστρες αντέχουν σε υψηλή θερμότητα και κάνουν τόσο εξαιρετική δουλειά με τη διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας, είναι το τέλειο εργαλείο για βαθύ και αργό τηγάνισμα. Απλώς γεμίστε την γάστρα με λάδι, τοποθετήστε ένα θερμόμετρο μαγειρικής ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία του λαδιού και ακολουθήστε την αγαπημένη σας συνταγή για τηγάνισμα.

μυστική κρυψώνα

Οι γάστρες είναι μεγάλα, καλυμμένα δοχεία που λειτουργούν καλά για αποθήκευση για όσους έχουν περιορισμένο χώρο στις κουζίνες τους. Χρησιμοποιήστε τες ως επιπλέον σημείο για να διατηρήσετε σπάνια χρησιμοποιούμενα μαγειρικά σκεύη ή εξοπλισμό ψησίματος όταν η γάστρα δεν χρησιμοποιείται. Μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμες ως μυστική κρυψώνα για οτιδήποτε δεν θέλετε να βρουν τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας, όπως τα γλυκά σας ή ακόμη και χρήματα.

- Διαφήμιση -