Εάν είστε αρκετά τυχερές και έχετε ένα πλυντήριο πιάτων στην κουζίνα σας, ξέρετε πόσο βολικό είναι να παραλείψετε να πλένετε στο χέρι σωρούς από πιάτα και μαχαιροπήρουνα. Εκεί όμως βρίσκεται ένα από τα λάθη που κάνουμε πολλές νοικοκυρές: Βάζουμε τα πιάτα μέσα στο πλυντήριο απευθείας, χωρίς να τα ξεπλύνουμε πρώτα! Υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να προσέχουμε ώστε το πλύσιμο των πιάτων στο πλυντήριο μας να είναι αποτελεσματικό! Θα σας δώσω 6 tips που θα κάνουν το πλυντήριο πιάτων σας πιο αποτελεσματικό!

Ξεπλύνετε πρώτα τα πιάτα σας

Τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων είναι αρκετά ισχυρά ώστε να καθαρίζουν αποτελεσματικά τα πιάτα σας, γι’ αυτό δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για τον καθαρισμό τους. Παρ’ όλα αυτά δεν θα πρέπει να αφήνετε σκουπίδια ή υπολείμματα φαγητού στα πιάτα πριν τα βάλετε μέσα στο πλυντήριο.

Μην υπερφορτώνετε το πλυντήριο

Όπως συμβαίνει με κάθε συσκευή, η τοποθέτηση πολλών πραγμάτων στο εσωτερικό του πλυντηρίου πιάτων μπορεί να μειώσει την απόδοση του. Αν και είναι δελεαστικό να στριμώξετε τα πάντα για να ολοκληρώσετε μία ώρα αρχύτερα τη δουλειά σας, θα καταλήξετε με μισοκαθαρά πιάτα και επιπλέον δουλειά που πιθανώς δεν θέλετε να κάνετε. Επιπλέον, μια πληθώρα πιάτων ή μπολ στο κάτω ράφι μπορεί να μπλοκάρει τον ψεκαστήρα, εμποδίζοντας τα άλλα πιάτα να καθαριστούν.

Φορτώστε το σωστά

Το πόσο γεμίζετε το πλυντήριο πιάτων δεν είναι ο μόνος σημαντικός παράγοντας: Ο τρόπος με τον οποίο το φορτώνετε είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας. Για αρχή, βάζετε πάντα τα πιο ογκώδη αντικείμενα, όπως πιάτα, πυρέξ και μεγαλύτερα μπολ, στο κάτω ράφι. Τα ποτήρια και τα πλαστικά πρέπει να μπαίνουν στο επάνω ράφι και, φυσικά, τα μαχαιροπήρουνα και τα σκεύη στις κατάλληλες θήκες.

Χρησιμοποιήστε το σωστό απορρυπαντικό πιάτων

Αν και τόσο το τζελ όσο και η σκόνη μπορεί να είναι αποτελεσματικά καθαριστικά, η σκόνη συνήθως περιέχει λευκαντικό ως επιπλέον συστατικό και μπορεί να μην είναι τόσο πιθανό να συσσωρευτεί στο πλυντήριο πιάτων σας με την πάροδο του χρόνου. Ανεξάρτητα από τον τύπο απορρυπαντικού που θα επιλέξετε, χρησιμοποιήστε μόνο την ποσότητα που συνιστάται στη συσκευασία του προϊόντος. Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αφήσει υπολείμματα σαν μεμβράνη στα πιάτα σας.

Χρησιμοποιήστε το σωστό πρόγραμμα πλύσης

Εάν τα πιάτα σας δεν βγαίνουν καθαρά από το πλυντήριο, μπορεί να χρησιμοποιείτε λάθος ρύθμιση. Το κανονικό πλύσιμο πρέπει να επαρκεί για καθημερινά πιάτα με τυπική ποσότητα υπολειμμάτων φαγητού και μπορείτε να κάνετε ένα ελαφρύ πλύσιμο για πιο καθαρά, προ-πλυμένα αντικείμενα. Αλλά όταν τα προϊόντα σας έχουν κολλώδη βρωμιά, δοκιμάστε το βαρύ πλύσιμο. Ορισμένα πλυντήρια πιάτων διαθέτουν επίσης μια λειτουργία απολύμανσης, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν κάποιος στο σπίτι είναι άρρωστος.

Βεβαιωθείτε ότι το πλυντήριο πιάτων είναι καθαρό

Μερικά σημάδια ότι το πλυντήριο πιάτων σας δεν είναι καθαρό: μυρίζει, υπάρχουν ορατά υπολείμματα ή συσσωρεύσεις και, το πιο σημαντικό, τα πιάτα σας δεν βγαίνουν καθαρά ακόμα κι αν ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα. Μην ανησυχείτε: Δεν χρειάζεται να καλέσετε έναν επαγγελματία. Ξεκινήστε καθαρίζοντας ΄΄την παγίδα΄΄ του πλυντηρίου πιάτων, το αφαιρούμενο κομμάτι κάτω από τον κάτω ψεκαστήρα που μπορεί να παγιδεύσει τρόφιμα ή μαλλιά. Εάν ο δίσκος βγαίνει πλήρως, μπορείτε να τον πλύνετε στο νεροχύτη. Θα πρέπει επίσης να καθαρίζετε τις τσιμούχες του πλυντηρίου πιάτων κάπως τακτικά (ιδανικά κάθε λίγους μήνες). Απλώς πιάστε μια χαρτοπετσέτα ή ένα πανί από μικροΐνες και σκουπίστε κάτω και γύρω από την ελαστική φλάντζα στην πόρτα και γύρω από την πόρτα του απορρυπαντικού. Για συντήρηση του πλυντηρίου, μπορείτε να ρίξετε ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι ή μία κουταλιά μαγειρική σόδα στον πάτο ενός άδειου πλυντηρίου πιάτων και να εκτελέσετε έναν κανονικό κύκλο για να καθαρίσετε παλιά κομμάτια φαγητού.

Ακολουθήστε το Tospitakimou.gr στο Google News!