Πώς να απαλλαγείτε από τους ψύλλους με φυσικές μεθόδους;

Απαλλαγή από ψύλλους

Οι ψύλλοι είναι ενοχλητικοί και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας τόσο για τα κατοικίδια μας όσο και σε εμάς τους ίδιους. Εάν έχετε βρει ψύλλους στο σπίτι σας, αλλά δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε χημικά, δοκιμάστε τις φυσικές μεθόδους που σας προτείνουμε προκειμένου να απαλλαγείτε μία και καλή. 

- Διαφήμιση -

Θα πρέπει να καταπολεμήσετε τους ψύλλους σε αρκετά μέτωπα. Έτσι καθαρίστε το σπίτι σας, φροντίστε το κατοικίδιο ζώο σας και λάβετε μέτρα για να περιορίσετε τους ψύλλους στον κήπο σας. Αν και αυτό μπορεί να διαρκέσει 3 ή 4 μήνες, είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από τους ψύλλους χωρίς να καταφεύγουμε σε τοξικές χημικές ουσίες με υπομονή και αποφασιστικότητα.

Για να δούμε λοιπόν, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε:

Καθαρισμός του σπιτιού

Γενική καθαριότητα σπιτιού ειδικά στα σημεία που συχνάζουν τα κατοικίδιά μας.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην καθαριότητα των περιοχών όπου το κατοικίδιο ζώο σας πηγαίνει συχνά, σημεία που δεν έχουν πολύ φως του ήλιου και όπου βλέπετε ψύλλους, αποξηραμένο αίμα ή περιττώματα ψύλλων. Όταν βάζετε ηλεκτρική σκούπα, αφαιρέστε τα μαξιλάρια από τους καναπέδες ώστε να μπορείτε να καθαρίσετε παντού!

Φροντίστε επίσης να σκουπίζετε κάτω από τα έπιπλα και άλλους στενούς χώρους που δεν είναι και τόσο εύκολοι. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ψύλλους στο σπίτι σας, εννοείται πως πρέπει να σκουπίζετε κάθε μέρα. Εάν δεν έχετε ψύλλους τότε το σκούπισμα σε όλο το σπίτι μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον είναι αρκετό.

Προσοχή:

Όταν η σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας γεμίσει τότε πετάξτε την σε μια πλαστική σακούλα σκουπιδιών, με μεγάλη προσοχή, διότι εάν έχετε ψύλλους μπορεί να έχετε διασπορά σε όλο το σπίτι σας!


Πλύνετε χαλιά, παπλώματα, σεντόνια και μαξιλαροθήκες και το κρεβάτι του κατοικίδιου ζώου σας σε ζεστό νερό 

Τα κατοικίδια στο σπίτι αποτελούν πόλο έλξης ψύλλων.

Όλα αυτά τα πλένουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα όταν υπάρχει προσβολή από ψύλλους στο σπίτι. Πλύνετε και στεγνώστε στην υψηλότερη θερμοκρασία που θα αντέξουν τα υφάσματα. 

Εάν το κρεβάτι του κατοικίδιου σας δεν πλένεται, τότε μη διστάσετε να το πετάξετε!

Καθαρίστε με ατμό τα χαλιά και τα έπιπλα 

Ο ατμοκαθαριστής μπορεί να βοηθήσει στην εξόντωση των ψύλλων.

Εάν δεν έχετε ατμοκαθαριστή, μπορείτε να απευθυνθείτε σε εταιρείες καθαρισμού ή να ζητήσετε βοήθεια από επαγγελματίες στις απεντομώσεις.

Είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από τους ψύλλους χωρίς να καταφεύγουμε σε τοξικές χημικές ουσίες με υπομονή και αποφασιστικότητα

Ο καθαρισμός με τον ατμοκαθαριστή μπορεί να καταστρέψει τους ψύλλους, αλλά τα αυγά τους δεν θα εξαφανιστούν. Για αυτό λοιπόν, συνεχίσετε να σκουπίζετε το σπίτι κάθε μέρα, διότι η παρουσία ψύλλων στο σπίτι σας μπορεί να κρατήσει αρκετό καιρό (έως και 4 μήνες). Με ατμοκαθαριστή πρέπει να το καθαρίζετε τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, μέχρι να απαλλαγείτε οριστικά από την παρουσία ψύλλων.

Βρείτε εδώ ατμοκαθαριστή στην καλύτερη τιμή

Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρα 

Ο αφυγραντήρας μπορεί να ρυθμίσει τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στο σπίτι που βοηθούν την εκκόλαψη των ψύλλων.

Προκειμένου οι ψύλλοι να αναπτύξουν και να εκκολάψουν τα αυγά τους, το επίπεδο υγρασίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 50%. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα για να κάνετε το σπίτι σας λιγότερο ΄΄ελκυστικό΄΄ για τους ψύλλους. Θυμηθείτε, ωστόσο, ότι πρέπει ακόμη να καθαρίσετε το σπίτι, να πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα, τα μαξιλάρια και τα παπλώματα και να λάβετε άλλα μέτρα για να περιορίσετε τους ψύλλους. Δεν αρκεί δηλαδή από μόνη της η χρήση ενός αφυγραντήρα για να απαλλαγείτε από τους ψύλλους!

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ψύλλους στο σπίτι σας, εννοείται πως πρέπει να σκουπίζετε κάθε μέρα. Εάν δεν έχετε ψύλλους τότε το σκούπισμα σε όλο το σπίτι μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον είναι αρκετό.

Ο αριθμός των αφυγραντήρων που πρέπει να χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από το μέγεθος και το σχήμα του σπιτιού σας. Ένας μεσαίου μεγέθους αφυγραντήρας απορροφά 19 λίτρα νερού στον αέρα σε 24 ώρες. Αυτό το μέγεθος συνιστάται για περιοχές έως 140 m².

Δείτε εδώ αφυγραντήρες στην καλύτερη τιμή.

Παγίδες ψύλλων

Παγίδα ψύλλων

Οι παγίδες ψύλλων αποτελούνται από κολλώδεις λωρίδες χαρτιού τοποθετημένες κάτω από μια λάμπα φωτός ή μπολ με νερό. Η θερμότητα που εκπέμπεται από το φως προσελκύει τους ψύλλους και οι ψύλλοι κολλάνε στο κολλώδες χαρτί ή πέφτουν στο νερό. Καθώς κάνετε όλα τα παραπάνω βήματα για την εξόντωση των ψύλλων, θα πρέπει να αρχίσετε να βλέπετε λιγότερους ψύλλους να παγιδεύονται στις παγίδες.

Εάν παρ’ όλα αυτά βλέπετε μετά από 1-2 μήνες αρκετούς ψύλλους, τότε ίσως θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό!


Καθαρίστε το σπίτι, το κατοικίδιο ζώο και τον κήπο σας ταυτόχρονα. 

Καθαριότητα σπιτιού για την καταπολέμηση ψύλλων

Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της προσβολής από ψύλλους είναι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος με όλους τους παραπάνω τρόπους. Εάν καθαρίζετε απλώς το σπίτι σας χωρίς να φροντίζετε το κατοικίδιο ζώο σας, οι ψύλλοι θα μπουν ξανά στο σπίτι σας. Κάντε υπομονή γιατί οι ψύλλοι μπορεί να μείνουν στο σπίτι σας για αρκετά καιρό!

Οι ψύλλοι είναι ενοχλητικοί και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας τόσο για τα κατοικίδια μας όσο και σε εμάς τους ίδιους.

Bonus Tips

  1. Για να ασχοληθείτε με την εξόντωση των ψύλλων οπουδήποτε στο σπίτι ή στον κήπο σας, φορέστε ένα ζευγάρι λευκές κάλτσες και τραβήξτε τες μέχρι τα γόνατά σας και περπατήστε στην περιοχή. Εάν υπάρχουν ψύλλοι σε αυτήν την περιοχή, μπορείτε εύκολα να τους δείτε σε λευκές κάλτσες, καθώς θα περάσουν στις κάλτσες σας.
  2. Εάν το σχέδιό σας για την καταπολέμηση των ψύλλων φυσικά δεν είναι επιτυχές, σκεφτείτε να αντιμετωπίσετε το κατοικίδιο ζώο σας με θεραπεία προστασίας από ψύλλους. Υπάρχουν σχετικά λιγότερο τοξικοί τρόποι για να το κάνετε αυτό. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για ασφαλέστερα συστατικά προληπτικών ψύλλων και κροτώνων.
- Διαφήμιση -
ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Αποτελεσματικότητα λόγω συνεχούς καθαριότητας σπιτιού
Αποτελεσματικότητα λόγω χρήσης αφυγραντήρα
Αποτελεσματικότητα λόγω χρήσης ατμοκαθαριστή
Αποτελεσματικότητα χρήσης παγίδων ψύλλων
ΠΗΓΗwikihow
Προηγούμενο άρθρο20 Μοντέρνα Χριστουγεννιάτικα Στεφάνια
Επόμενο άρθροΠοια είναι τα ιδανικά χρώματα για να βάψουμε τους τοίχους του σπιτιού μας!
apallagh-psyllon-physiko-tropoΗ ύπαρξη ψύλλων στο σπίτι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία της οικογένειας αλλά και των κατοικίδιων μας. Πριν καταφύγουμε σε χημικούς τρόπους αξίζει να δοκιμάσουμε μερικούς φυσικούς τρόπους που μπορεί να βοηθήσουν στην οριστική απαλλαγή από αυτούς. Οι παραπάνω μέθοδοι είναι αρκετά αποτελεσματικοί, ωστόσο πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η "μάχη" με τους ψύλλους δεν είναι σύντομη, αλλά διαρκεί 4-5 μήνες. Καλή επιτυχία!