Μία από τις κακές συνήθειες μας στο σπίτι, είναι να πετάμε στο νεροχύτη αποφάγια και διάφορα άλλα πράγματα, τα οποία δεν αντιλαμβανόμαστε άμεσα ότι μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην αποχέτευσή μας ή στο περιβάλλον μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικές στο τι πετάμε στον νεροχύτη! Θα σας παρουσιάσω 10 πράγματα που δεν πρέπει να ρίχνετε στο νεροχύτη της κουζίνας σας!

λάδια αυτοκινήτου

Ναι ξέρω, ότι δεν είναι και το πιο συνηθισμένο να πετάει κάποιος λάδια αυτοκινήτου στον νεροχύτη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν το κάνουν κάποιοι! Το μεταχειρισμένο λιπαντικό κινητήρα δεν πρέπει ποτέ να βρει το δρόμο του στον νεροχύτη. Το χρησιμοποιημένο λιπαντικό κινητήρα—καθώς και άλλα προϊόντα αυτοκινήτου, όπως υγρό φρένων, αντιψυκτικό και απολιπαντικό κινητήρα— πρέπει να μεταφερθούν σε πρατήριο καυσίμων ή κέντρο ανακύκλωσης για απόρριψη.

οικιακά χημικά

Πολλές τοξικές ουσίες υπάρχουν σε κοινά προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως μπογιές, διαλυτικά χρωμάτων, νέφτι, καθαριστικά και βερνίκια με βάση διαλύτες, λάκα. Αυτά λοιπόν δεν πρέπει ποτέ να τα πετάτε στο νεροχύτη σας!

φάρμακα

Πολλές από εμάς έχουμε μια συλλογή από φάρμακα για το κρυολόγημα, βιταμίνες και παλιές συνταγές στο πίσω μέρος του ντουλαπιού φαρμάκων. Όταν λήξουν, μην τα πετάτε στο νεροχύτη ή στην τουαλέτα. Μελέτες έχουν βρει τα πάντα, από αντιβιοτικά μέχρι αντισυλληπτικά φάρμακα στα αποθέματα πόσιμου νερού. Πολλά τοπικά φαρμακεία έχουν προγράμματα επιστροφής.

φυτοφάρμακα και λιπάσματα

Οι τοξίνες στα φυτοφάρμακα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά σε εύθραυστα οικοσυστήματα και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στους ανθρώπους εάν καταποθούν. Ομοίως, τα νιτρικά άλατα που χρησιμοποιούνται στα λιπάσματα μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία. Στα βρέφη, η δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο μπλε μωρού, μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που προκύπτει όταν το αίμα δεν μπορεί να μεταφέρει οξυγόνο. Αντί να πετάτε φυτοφάρμακα στο νεροχύτη, επικοινωνήστε με την τοπική υπηρεσία στερεών αποβλήτων για να μάθετε για τη σωστή απόρριψη τους.

απορρίμματα κατοικίδιων

Οι περισσότεροι δήμοι ταξινομούν τα ζωικά απόβλητα ως ακατέργαστα ή μη επεξεργασμένα λύματα, επειδή συχνά περιέχουν παράσιτα και μικροοργανισμούς που μπορεί να είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο και άλλα ζώα. Τα απορρίμματα κατοικίδιων ζώων πρέπει να απορρίπτονται στα κανονικά σκουπίδια και όχι στην αποχέτευση του νεροχύτη.

μαγειρικό λάδι

Το βούτυρο, το λίπος κοτόπουλου και άλλες λιπαρές ουσίες συνήθως σκληραίνουν γρήγορα. Εάν αυτό συμβεί ενώ το λίπος κατεβαίνει στους σωλήνες σας, επικαλύπτει το σύστημα αποχέτευσης και τελικά φράζει τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δαπανηρούς λογαριασμούς επισκευής. Είναι καλύτερα να αφήσετε το λίπος να στερεοποιηθεί σε ένα γυάλινο βάζο ή μία κατσαρόλα που έχει απομείνει και μετά να το πετάξετε στα κανονικά σκουπίδια. Αποφύγετε να ρίχνετε μαγειρικά λίπη σε ένα σωρό κομπόστ. Μπλοκάρουν το οξυγόνο που είναι απαραίτητο για την αποσύνθεση και μπορούν να προσελκύσουν παράσιτα.

ΔEITE
3 τρόποι για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε τον νεροχύτη σας

υπολείμματα τροφίμων

Εκτός αν έχετε αποκομιδή σκουπιδιών, αποφύγετε να βάζετε φλούδες λαχανικών και φρούτων, δημητριακά και άλλα υπολείμματα τροφών στον νεροχύτη της κουζίνας. Όχι μόνο αυτά τα υπολείμματα χρειάζονται πολύ νερό για να ξεπλυθούν, αλλά το νερό αντιδρά με πολλά τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι και το ψωμί, τα οποία διαστέλλονται και η φλούδα της πατάτας μπορεί να απελευθερώσει άμυλο, σχηματίζοντας ένα φράγμα που μοιάζει με κόλλα μέσα στην αποχέτευση. Καλύτερα να πετάξετε τα υπολείμματα της κουζίνας στο σωρό κομπόστ.

αλεύρι

Σκεφτείτε την υφή του αλευριού όταν το ανακατεύετε με ένα υγρό κατά το ψήσιμο. Τώρα σκεφτείτε το ίδιο κολλώδες χάος που κάθεται στην αποχέτευση σας. Όχι μόνο θα κολλήσει το αλεύρι στους σωλήνες σας, αλλά μπορεί να προκαλέσει και άλλα σωματίδια που κατεβαίνουν από την αποχέτευση να κολλήσουν σε αυτό. Εάν πρέπει να πετάξετε το αλεύρι – υγρό ή στεγνό – πετάξτε το στα σκουπίδια.

αυτοκόλλητα

Την επόμενη φορά που θα ξεπλύνετε ένα μήλο κάτω από τη βρύση, προσέξτε ώστε το μικροσκοπικό αυτοκόλλητο πάνω του να μην πέσει στην αποχέτευση. Μπορεί να μην φαίνεται πολύ επικίνδυνο, αλλά αυτό το μικρό κομμάτι πλαστικού δεν διαλύεται στο νερό και μπορεί να κολλήσει στους σωλήνες. Ένα αυτοκόλλητο σε ένα σωλήνα πιθανότατα δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα, αλλά δεν θέλετε να ξεκινήσετε μια κακή συνήθεια.

κόκκοι καφέ

Η απόρριψη υπολειμμάτων καφέ στην αποχέτευση είναι ένας σίγουρος τρόπος για να φράξετε τους σωλήνες σας. Μπορείτε να πετάξετε τον καφέ στα σκουπίδια ή καλύτερα να τα χρησιμοποιήσετε πιο επινοητικά. Προσθέστε τα κατακάθια καφέ στο σωρό κομπόστ σας ή πασπαλίστε τα γύρω από τις ρίζες φυτών που αγαπούν το οξύ, όπως τα τριαντάφυλλα.