Το σφουγγάρι των πιάτων είναι ένα από τα αντικείμενα που δεν λείπει από καμία κουζίνα της κάθε νοικοκυράς! Όσο χρήσιμο είναι άλλο τόσο βρώμικο μπορεί να γίνει αν δεν κάνουμε σωστή χρήση του και δεν προσέχουμε! Θα σας παρουσιάσω λοιπόν 10 λάθη που κάνουμε όλοι με το σφουγγάρι των πιάτων μας!

το κρατάτε για πολύ καιρό

Είναι το σφουγγάρι δίπλα στον νεροχύτη της κουζίνας σας περισσότερο από μία εβδομάδα; Ναι. Είναι καλύτερο να πετάτε σφουγγάρια μετά από περίπου μια εβδομάδα χρήσης. Αν το κρατήσετε περισσότερο χρονικό διάστημα είναι βέβαιο ότι θα γεμίσει με βακτήρια και θα μυρίζει άσχημα.

το αφήνετε στο νεροχύτη

Αφού τρίψετε τα βρώμικα πιάτα, είναι δελεαστικό να πετάξετε το σφουγγάρι σας στο νεροχύτη και να το ξεχάσετε μέχρι την επόμενη φορά που θα πλύνετε τα πιάτα σας μέσα στον νεροχύτη. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικά πλένετε τα πιάτα σας, ο νεροχύτης σας είναι καταφύγιο για βακτήρια και το να αφήνετε το σφουγγάρι σας σε περιβάλλον γεμάτο μικρόβια είναι κακή ιδέα. Τα σφουγγάρια είναι λιγότερο πιθανό να στεγνώσουν σωστά εάν αφεθούν σε ένα υγρό περιβάλλον όπως αυτό του νεροχύτη, καθιστώντας τα ένα τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για ακόμη περισσότερα μικρόβια.

το χρησιμοποιείτε για τα πάντα

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το σφουγγάρι της κουζίνας σας για να απορροφήσετε κάθε μικρή διαρροή. Όσο περισσότερες επιφάνειες αγγίζετε με το σφουγγάρι σας, τόσο πιο πιθανό είναι να μολυνθεί. Κρατήστε το σφουγγάρι σας μακριά από ζουμιά κρέατος και χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες για τέτοιου είδους βρωμιές.

δεν το αποθηκεύετε κατάλληλα

Αν δεν είναι καλή ιδέα να αφήσετε το σφουγγάρι σας στο νεροχύτη, τότε που μπορείτε να το αποθηκεύσετε; Βάλτε το σφουγγάρι σας σε ένα καλάθι ή σχάρα στεγνώματος για να επιτρέψετε την κυκλοφορία του αέρα. Όσο πιο γρήγορα στεγνώσει, τόσο πιο καθαρό θα παραμείνει.

το απολυμάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων

Πολλοί είναι αυτοί που συμβουλεύουν πως για να απολυμάνετε το σφουγγαράκι της κουζίνας σας πρέπει να το βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων! Αυτό όμως δεν είναι σωστός τρόπος για το σφουγγαράκι σας γιατί με αυτόν τον τρόπο μαζεύονται λόγω της θερμότητας περισσότερα μικρόβια τα οποία μπορεί να σας δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα! Παραλείψτε λοιπόν αυτή τη συμβουλή και αντικαταστήστε το βρώμικο σφουγγάρι σας.

ΔEITE
Πως να αφαλατώσετε τη Nespresso Citiz μηχανή εσπρέσσο σας

το βάζετε στο πλυντήριο πιάτων

Όπως ο φούρνος μικροκυμάτων, η υψηλή θερμότητα του πλυντηρίου πιάτων χρησιμεύει μόνο για να αφήσει πίσω του υπερμικροβίους που πολλαπλασιάζονται για να αποικίσουν ξανά το σφουγγάρι σας. Όταν αρχίσετε να νιώθετε ότι ήρθε η ώρα να ανανεώσετε το σφουγγάρι σας αντισταθείτε στην απολύμανσή του και πετάξτε το!

δεν το καθαρίζετε μεταξύ των χρήσεων

Εάν ξεφλουδίζετε και σκουπίζετε τους πάγκους με το σφουγγάρι σας και μετά το αφήνετε δίπλα στο νεροχύτη χωρίς να το ξεβγάλετε, ενθαρρύνετε την ανάπτυξη βακτηρίων. Κάντε του ένα γρήγορο καθαρισμό και τοποθετήστε το στη θέση του. Οι ειδικοί προτείνουν να καθαρίζετε τα σφουγγάρια μεταξύ των χρήσεων με αραιωμένη χλωρίνη.

χρησιμοποιείτε ολόκληρα σφουγγάρια για να καθαρίσετε

Εάν το να πετάτε ένα σφουγγάρι κάθε εβδομάδα ακούγεται σπατάλη αλλά δεν είστε έτοιμες να αποχωριστείτε το αγαπημένο σας εργαλείο καθαρισμού, δοκιμάστε να κόψετε το σφουγγάρι σας στη μέση μόλις το βγάλετε από τη συσκευασία και προτού το χρησιμοποιήσετε. Το μισό σφουγγάρι χειρίζεται τις περισσότερες εργασίες καθαρισμού τόσο αποτελεσματικά όσο και το ολόκληρο.

δεν το στύβετε

Όταν τελειώσετε το πλύσιμο των πιάτων ή το σκούπισμα των επιφανειών με το σφουγγάρι της κουζίνας σας, φροντίστε να το στύψετε εντελώς. Ένα στυμμένο σφουγγάρι θα στεγνώσει πιο γρήγορα από ένα βρεγμένο και ένα πιο στεγνό σφουγγάρι ισούται με ένα καθαρότερο σφουγγάρι.

χρησιμοποιείτε σφουγγάρι όταν πρέπει να χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτες

Ορισμένες εργασίες είναι πιο κατάλληλες για χαρτοπετσέτες ή χαρτί κουζίνας. Το καθάρισμα των ζουμιών κρέατος, για παράδειγμα, αφήνεται καλύτερα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αντί να μολύνετε πιθανώς άλλες επιφάνειες —όπως ο νεροχύτης σας— με ένα σφουγγάρι επικαλυμμένο με ωμό ζουμί κοτόπουλου, μπορείτε απλά να πετάξετε τις λερωμένες χαρτοπετσέτες όταν ολοκληρώσετε την τακτοποίηση της περιοχής προετοιμασίας του γεύματος.