10 τρόποι με τους οποίους καταστρέφετε το αντικολλητικό τηγάνι σας

Το μαγείρεμα με αντικολλητικά τηγάνια σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε λιγότερο λάδι για να μαγειρέψετε το φαγητό σας και μπορεί να κάνει το καθάρισμα μετά το γεύμα λίγο πιο εύκολο. Ωστόσο, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη των αντικολλητικών σκευών μόνο εάν τα φροντίζετε σωστά. Η ακατάλληλη χρήση, αποθήκευση και καθαρισμός μπορεί να καταστρέψει την αντικολλητική επίστρωση, καθιστώντας αυτά τα τηγάνια αναποτελεσματικά στην κύρια λειτουργία τους. Δυστυχώς, πολλοί μάγειρες αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι ορισμένες πρακτικές μπορούν να καταστρέψουν ένα αντικολλητικό τηγάνι. θα σας παρουσιάσω 10 τρόπους με τους οποίους καταστρέφετε το αντικολλητικό σας τηγάνι!

- Διαφήμιση -

χρήση μεταλλικών μαγειρικών σκευών

Η αντικολλητική επίστρωση στο τηγάνι σας είναι κατασκευασμένη από πολυτετραφθοροαιθυλένιο, γνωστό ως τεφλόν. Αυτό το υλικό είναι ένα πολυμερές, το οποίο δεν είναι τόσο σκληρό όσο το μέταλλο. Επομένως, για να διατηρήσετε ανέπαφη την αντικολλητική επίστρωση του, είναι σημαντικό να αποφύγετε τη χρήση μεταλλικών μαγειρικών σκευών σε τέτοιου είδους τηγάνια.

Δυστυχώς, πολλές νοικοκυρές ξύνουν το συνθετικό πολυμερές της επιφάνειας του τηγανιού με μεταλλικές λαβίδες, σπάτουλες, κουτάλες, κουτάλια και χτυπητήρια κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος ή μεταλλικά κουτάλια σερβιρίσματος, μαχαίρια και πιρούνια στη διαδικασία του ψησίματος.

Για να αποφύγετε ζημιά στα αντικολλητικά τηγάνια σας κατά το μαγείρεμα, αλλάξτε σε ξύλινα ή υψηλής θερμοκρασίας μαγειρικά σκεύη σιλικόνης. Αποφύγετε να ξύνετε τον πάτο του αντικολλητικού τηγανιού σας όταν σερβίρετε το φαγητό μεταφέροντας το φαγητό σε ένα πιάτο με μια σπάτουλα σιλικόνης.

λανθασμένη αποθήκευση

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν δυσάρεστη την αγγαρεία να κρατούν το ντουλάπι μαγειρικών σκευών καλά οργανωμένο, αλλά ακόμη και οι τακτοποιημένοι μάγειρες στο σπίτι μπορεί να κάνουν λάθη αποθήκευσης με τα αντικολλητικά τηγάνια τους. Όταν αποθηκεύετε αντικολλητικές κατσαρόλες και τηγάνια, προσέξτε ώστε ο μεταλλικός πάτος τους να μην έρχεται σε επαφή με την αντικολλητική επιφάνεια άλλης. Ο λόγος για αυτό έχει ήδη αναφερθεί παραπάνω: το μέταλλο μπορεί να ξύσει την αντικολλητική επίστρωση πολυμερούς και να καταστρέψει το μαγειρικό σας σκεύος.

Μπορείτε να κρεμάσετε αντικολλητικά τηγάνια από μια σχάρα κατσαρόλας στην οροφή ή στον τοίχο ή από γάντζους οροφής, με άφθονη απόσταση μεταξύ τους για να αποφύγετε να χτυπάνε μεταξύ τους. Εάν δεν έχετε χώρο, τότε μπορείτε να τοποθετήσετε κατσαρόλες και τηγάνια το ένα μέσα στο άλλο σε ένα ντουλάπι, αλλά μόνο αφού τοποθετήσετε μια πετσέτα πιάτων μεταξύ τους για να αποτρέψετε τον μεταλλικό πάτο ενός τηγανιού να αγγίζει την αντικολλητική επίστρωση ενός άλλου.

λάθος καθαρισμός

Κάποιες νοικοκυρές προτιμούν να καθαρίζουν τα πιάτα και τα κατσαρολικά μετά το μαγείρεμα (ή μετά το φαγητό). Αν προτιμάτε να καθαρίζετε το αντικολλητικό τηγάνι σας αμέσως μετά το μαγείρεμα, ίσως ξεπλένοντας ένα ζεστό τηγάνι με δροσερό ή χλιαρό νερό, να ξέρετε ότι οι συνήθειες καθαρισμού σας μπορεί να βλάψουν τα μαγειρικά σας σκεύη.

Οι ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσουν παραμόρφωση ενός σκεύους. Εάν συμβεί αυτό, η αντικολλητική επίστρωση θα λυγίσει και θα ξεφλουδίσει. Έτσι, φροντίστε πρώτα να έχει κρυώσει το σκεύος σας και μετά να το πλύνετε.

χρήση αντικολλητικού μαγειρικού σπρέι

Αυτό το επόμενο μπορεί να αποτελεί έκπληξη για πολλούς οικιακούς μάγειρες, αλλά υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε μαγειρικά σπρέι στο αντικολλητικό τηγάνι σας. Αυτά τα μαγειρικά βοηθήματα δεν περιέχουν μόνο λάδι. Περιέχουν επίσης γαλακτωματοποιητές, αντιαφριστικούς παράγοντες και προωθητικά. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να συσσωρευτούν στην επιφάνεια του αντικολλητικού τηγανιού σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα υπολείμματα θα είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν, καθιστώντας τα μαγειρικά σας σκεύη δυνητικά άχρηστα.

Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε μαγειρικά σπρέι, χρησιμοποιήστε αυτά που περιέχουν μόνο λάδι. Εναλλακτικά, μισό κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο ή οποιοδήποτε άλλο λίπος θα πρέπει να βοηθήσει στη μαγειρική σας διαδικασία.

μαγείρεμα τροφών με υψηλή οξύτητα

Σκέφτεστε να μαγειρέψετε μια σάλτσας μαρινάρας στο αντικολλητικό τηγάνι σας; Καλύτερα όχι. Τα εξαιρετικά όξινα τρόφιμα έχουν την τάση να διαταράσσουν τη χημική δομή της επικάλυψης συνθετικού φθοροπολυμερούς των αντικολλητικών τηγανιών. Αυτή η συνήθεια προκαλεί ζημιά που μειώνει τη διάρκεια ζωής του αντικολλητικού τηγανιού σας.

Ένα από τα πρώτα εμφανή σημάδια βλάβης είναι ο σχηματισμός φυσαλίδων, ένδειξη ότι τα οξέα ήδη σπάνε τους χημικούς δεσμούς του πολυμερούς. Εάν πρέπει να μαγειρεύετε όξινα φαγητά, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε άλλου είδους μαγειρικά σκεύη.

μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά

Τα αντικολλητικά τηγάνια και οι κατσαρόλες δεν είναι σαν τα μαντεμένια τηγάνια που μπορούν να αντέξουν εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία. Είναι πραγματικά σχεδιασμένα για χρήση με μέτρια φωτιά — και ποτέ για φούρνο ή κοτόπουλα. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε φουσκάλες στο φινίρισμα και παραμόρφωση. Όλη αυτή η ζημιά οδηγεί σε μικρότερη διάρκεια ζωής, ανομοιόμορφη κατανομή θερμότητας και μειωμένη απόδοση μαγειρέματος. Ένα ζεστό αντικολλητικό τηγάνι που καπνίζει μπορεί να απελευθερώσει επιβλαβείς ουσίες στον αέρα, γιατί ενώ τα αντικολλητικά τηγάνια θεωρούνται ασφαλή για μαγείρεμα, αυτό ισχύει μόνο εάν οι θερμοκρασίες δεν υπερβαίνουν τους 200 βαθμούς κελσίου.

Θα παρατηρήσετε ότι οι σεφ δεν χρησιμοποιούν ποτέ αντικολλητικά τηγάνια όταν ψήνουν κρέατα ή όταν μαγειρεύουν κινέζικο stir fry, δύο τρόπους μαγειρέματος που απαιτούν υψηλή θερμοκρασία. Πάρτε μια συμβουλή από τους επαγγελματίες και χρησιμοποιήστε επιλογές από χυτοσίδηρο, χαλκό, ανοξείδωτο χάλυβα ή άλλες επιλογές μαγειρικών σκευών για μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία. Με το αντικολλητικό τηγάνι σας, χρησιμοποιήστε μια ρύθμιση θερμότητας από χαμηλή σε μέτρια, εκτός εάν ο κατασκευαστής υποδεικνύει κάτι το διαφορετικό.

προσθέτετε λάδι σε ένα καυτό τηγάνι

Ο παραδοσιακός τρόπος σοταρίσματος ή μαγειρέματος με λάδι είναι να ζεσταίνετε πρώτα το τηγάνι πριν προσθέσετε λάδι. Αυτό μειώνει το χρόνο επαφής του λαδιού με την καυτή επιφάνεια του τηγανιού, περιορίζοντας τη διάσπασή του και αποτρέποντας το κάψιμο. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι καλή για ορισμένους τύπους μαγειρικών σκευών, αλλά δεν είναι ιδανική για αντικολλητικά τηγάνια, μερικά από τα οποία μπορούν να απελευθερώσουν αναθυμιάσεις όταν θερμαίνονται χωρίς λάδι ή υγρό μέσα.

χρήση σκληρών καθαριστικών

Αν έχετε ήδη αντικαταστήσει τα μεταλλικά σκεύη μαγειρέματος και σερβιρίσματος με τα αντικολλητικά τηγάνια σας, είναι υπέροχο αλλά πως τα καθαρίζετε; Τα κοινά σφουγγαράκια και το συρματάκι προκαλούν ζημιά στην ευαίσθητη επίστρωση των αντικολλητικών τηγανιών και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται. Τα μαλακά σφουγγάρι είναι καλύτερα.

Το ίδιο ισχύει και για τα πολύ σκληρά χημικά. Μείνετε μακριά από καθαριστικά βαρέως τύπου (όπως αυτά που περιέχουν λευκαντικές ή λειαντικές ιδιότητες), καθώς αυτά μπορούν επίσης να φθείρουν την επίστρωση πολυμερούς στο τηγάνι. Μπορείτε να μουλιάζετε αυτά τα τηγάνια σε ζεστό νερό για να τα καθαρίσετε πολύ πιο εύκολα. Θυμηθείτε να αφήσετε το τηγάνι να κρυώσει εντελώς πριν το βυθίσετε σε νερό.

καθαρισμός στο πλυντήριο πιάτων

Το είδος του απορρυπαντικού που χρησιμοποιείτε στο πλυντήριο πιάτων σας δεν είναι επίσης η πιο φιλική λύση για το αντικολλητικό τηγάνι σας. Πολλά από αυτά τα καθαριστικά περιέχουν σκληρές ενώσεις που μπορούν να επιταχύνουν τη φθορά της αντικολλητικής επίστρωσης. Με την πάροδο του χρόνου, δεν θα μπορείτε πλέον να χρησιμοποιείτε το τηγάνι επειδή η επιφάνεια μαγειρέματος του έχει ήδη υποστεί μεγάλη ζημιά.

Υπάρχουν, ωστόσο, κατασκευαστές που κατασκευάζουν κατσαρόλες και τηγάνια που πλένονται στο πλυντήριο πιάτων. Αν και αυτό μπορεί να συμβαίνει, οι κατασκευαστές συχνά συνιστούν τη χρήση μιας πολύ συγκεκριμένης λύσης καθαρισμού για να βοηθήσει στη διατήρηση της ακεραιότητας του μαγειρικού σκεύους. Για να απλοποιήσετε τη ρουτίνα καθαρισμού σας και να παραμείνετε στην ασφαλή πλευρά, η καλύτερη προσέγγιση θα είναι να πλένετε τα μαγειρικά σκεύη στο χέρι.

αποθήκευση φαγητού σε αντικολλητικό τηγάνι

Ορισμένοι μάγειρες δεν μεταφέρουν τα μαγειρεμένα γεύματα στα πιάτα σερβιρίσματος και αντ’ αυτού τα σερβίρουν κατευθείαν από το τηγάνι. Ως εκ τούτου, αν περισσέψει φαγητό, μπορούν επίσης να βάλουν το τηγάνι κατευθείαν στο ψυγείο. Τα οξέα που υπάρχουν σε ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τους δεσμούς των πολυμερών. Υπάρχουν επίσης ορισμένα συστατικά τροφίμων που μπορούν να κολλήσουν στην επιφάνεια αν αφεθούν για πολλή ώρα. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν, κάτι που σας ωθεί να χρησιμοποιήσετε πιο έντονες μεθόδους καθαρισμού.

Κάθε φορά που μαγειρεύετε τα γεύματά σας σε αντικολλητικό τηγάνι, φροντίστε πάντα να τα μεταφέρετε στα πιάτα σερβιρίσματος. Τυχόντα υπολείμματα πρέπει επίσης να μεταφέρονται σε τάπερ. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των αντικολλητικών σας σκευών.

Τα αντικολλητικά σκεύη δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε τον σωστό τρόπο φροντίδας αυτών των αντικειμένων και αποφύγετε αυτές τις 10 κακές πρακτικές, μπορεί να σας βοηθήσει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του αντικολλητικού τηγανιού σας.

- Διαφήμιση -