Τα απαραίτητα μαγειρικά σκεύη σε μία κουζίνα είναι οι κατσαρόλες και τα τηγάνια! Σε αυτά γίνεται η προετοιμασία αλλά και η παρασκευή των φαγητών μας…Τα σκεύη όμως αυτά αρκετά συχνά μυρίζουν πολύ άσχημα είτε επειδή κάψαμε το φαγητό είτε γιατί μαγειρεύουμε φαγητά με έντονη μυρωδιά! Τι κάνουμε λοιπόν στην περίπτωση που η άσχημη μυρωδιά δεν φεύγει με τίποτα; Θα σας παρουσιάσω 5 τρόπους για να απαλλαγείτε από τις άσχημες μυρωδιές σε κατσαρόλες και τηγάνια!

Καθαρισμός με μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα αποτελεί μια αποτελεσματική λύση για να διώξετε τις άσχημες μυρωδιές από τα τηγάνια και τις κατσαρόλες. Ξεκινήστε ξεπλένοντας τα τροφίμων χρησιμοποιώντας ένα ήπιο απορρυπαντικό και νερό και, στη συνέχεια, δημιουργήστε μια καθαριστική πάστα από μαγειρική σόδα και νερό. Βεβαιωθείτε ότι ανακατεύετε προσεκτικά τα συστατικά για να έχετε κολλώδη υλικά που μπορούν να απλωθούν. Απλώστε την πάστα σας στο μαγειρικό σκεύος και καλύψτε το χρησιμοποιώντας χάρτινα υλικά. Αφήστε την πάστα για περίπου 2 ώρες και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε νερό και σαπούνι για να την καθαρίσετε. Εάν θεωρείτε ότι αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα, σκεφτείτε να δημιουργήσετε μείγμα μαγειρικής σόδας και καθαρού νερού για να καθαρίσετε γρήγορα τις μυρωδιές στα τηγάνια και τις κατσαρόλες σας αμέσως μετά τη χρήση τους.

Τρίψιμο με λεμόνι και αλάτι

Εάν το αντικολλητικό τηγάνι σας μυρίζει άσχημα, ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείτε από αυτές τις μυρωδιές είναι να βγάλετε χυμό από λεμόνι και να το αναμίξετε με πολλές κουταλιές επιτραπέζιο αλάτι. Η σκουριά συνήθως κάνει τις κατσαρόλες και τα τηγάνια να έχουν αρκετά δυσάρεστες οσμές, αλλά το επιτραπέζιο αλάτι και ο χυμός λεμονιού μπορούν να αφαιρέσουν γρήγορα τη μυρωδιά. Ρίξτε αλάτι στο τηγάνι ή την κατσαρόλα που μυρίζει και, στη συνέχεια, ρίξτε το χυμό λεμονιού από πάνω. Αφήστε τα να καθίσουν για περίπου δύο ώρες και στη συνέχεια τρίψτε τα με ένα σύρμα ή τη φλούδα του λεμονιού. Αφού κάνετε έναν ενδελεχή καθαρισμό χρησιμοποιώντας το καθαριστικό που προτιμάτε, μπορείτε να το ξεπλύνετε με καθαρό νερό. Έτσι, μπορείτε εύκολα να αποσμήσετε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας και να διατηρήσετε την κουζίνα σας να μυρίζει καθαρή !

Ξύδι με χυμό λεμονιού

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να αφαιρέσετε τις μυρωδιές από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια είναι το ξύδι. Περιέχει οξικό οξύ και μπορεί να διώξει αποτελεσματικά τις οσμές από την κουζίνα σας. Σας συνιστώ να ξεκινήσετε βάζοντας τα μαγειρικά σκεύη της κουζίνας σας σε λευκό ξύδι. Αφήστε τα περίπου 60 λεπτά μέσα σε αυτό και στην συνέχεια μπορείτε να ξεπλύνετε τα μαγειρικά σας σκεύη.

ΔEITE
Πώς πρέπει να πλένουμε τις κουβέρτες μας;

Σε περίπτωση που η μυρωδιά στα σκεύη σας είναι πολύ έντονη, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μαζί με το ξύδι και χυμό από λεμόνι. Βάλτε ίση ποσότητα ξύδι και λεμόνι μέσα σε μία κατσαρόλα και βράστε τα. Αφήστε τα να βράσουν για περίπου 20 λεπτά και στην συνέχεια αφαιρέστε τα από την κατσαρόλα. Χρησιμοποιείστε νερό και σαπούνι για να ξεπλύνετε τις υπόλοιπες μυρωδιές!

Μούλιασμα σε ζεστό νερό

Ένας άλλος τρόπος για να απαλλαγείτε από τις μυρωδιές από τα τηγάνια και τις κατσαρόλες είναι η χρήση καυτού νερού. Οσμές σε αυτά τα κουζινικά σκεύη μπορεί να προκύψουν όταν χρησιμοποιείτε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες στην προετοιμασία του φαγητού, αφήνοντας σωματίδια φαγητού κολλημένα στον πάτο των τηγανιών και των κατσαρόλων. Οποιοδήποτε ψημένο ή καμένο φαγητό στα σκεύη θα χαλαρώσει βάζοντας το μαγειρικό σκεύος σε καυτό νερό για περίπου 20 λεπτά. Μόλις χαλαρώσουν, μπορείτε να τα καθαρίσετε γρήγορα και εύκολα χρησιμοποιώντας σαπούνι και ζεστό νερό.

Αλουμινόχαρτο

Η τελευταία αρκετά αποτελεσματική μέθοδος αφαίρεσης καμένων οσμών από τα μαγειρικά σκεύη είναι η χρήση αλουμινόχαρτου. Ο καθαρισμός των μαγειρικών σκευών της κουζίνας σας χρησιμοποιώντας αλουμινόχαρτο δεν είναι εύκολος και μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά αν εμπιστεύεστε τη διαδικασία, είναι σίγουρο ότι θα έχετε κατσαρόλες και τηγάνια με φρέσκια μυρωδιά. Ξεκινήστε γεμίζοντας το σκεύος με ζεστό νερό και μετά ρίξτε μέσα σαπούνι πιάτων. Αφήστε τα να μουλιάσουν για περίπου 30 λεπτά. Κόψτε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου 12 επί 12 ιντσών και, στη συνέχεια, τυλίξτε το σε ρολό για να σχηματίσετε μία μπάλα. Τρίψτε καλά τα καμένα μέρη μέχρι να γίνουν γυαλιστερά. Μόλις τελειώσετε, πρέπει να καθαρίσετε τα μαγειρικά σκεύη και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε σαπούνι πιάτων πριν τα ξεπλύνετε και τα στεγνώσετε.

Συμπέρασμα

Οι μυρωδιές από τα μαγειρικά σκεύη της κουζίνας σας μπορεί να είναι αρκετά αηδιαστικές, ειδικά όταν θέλετε να ετοιμάσετε ένα γεύμα. Μερικές μυρωδιές είναι αρκετά επίμονες και μπορεί να απαιτούν περισσότερο χρόνο και προσπάθεια, αλλά μερικές είναι εύκολο και γρήγορο να τις αντιμετωπίσετε. Δοκιμάστε οποιαδήποτε από τις παραπάνω μεθόδους απόσμησης για να δείτε εάν μπορείτε να καθαρίσετε τα μαγειρικά σας σκεύη από αυτές τις επίμονες οσμές.