6 αποτελεσματικοί τρόποι για να καθαρίσετε ένα κεραμικό τηγάνι

Τα κεραμικά τηγάνια είναι όμορφα και εξαιρετικά πρακτικά. Το εξαιρετικό με τα κεραμικά τηγάνια είναι ότι πιο δύσκολα θα αντιμετωπίσετε καμένα σημεία ή πολύ έντονα κολλημένες τροφές μέσα σε αυτά. Ωστόσο, είναι πιθανό να εντοπίσετε κάποιους λεκέδες στην επιφάνειά τους και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τους αφαιρέσετε αμέσως. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι λόγοι είναι οι ανεπαρκείς θερμοκρασίες, οι γρατζουνιές και η αποφυγή προσθήκης λίγου λαδιού πριν το ψήσιμο. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αναζητήσετε τους καλύτερους τρόπους για να καθαρίσετε το κεραμικό τηγάνι. Θα σας παρουσιάσω 6 αποτελεσματικούς τρόπους για να καθαρίσετε ένα κεραμικό τηγάνι!

- Διαφήμιση -

καθαρισμός κεραμικών τηγανιών με το χέρι

Πολλοί κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι τα κεραμικά τους τηγάνια πλένονται στο πλυντήριο πιάτων. Ωστόσο, υπάρχει πάντα κίνδυνος να καταστρέψετε τα μαγειρικά σας σκεύη κατά τη διάρκεια ενός κύκλου πλύσης. Επομένως, είναι καλύτερο να το καθαρίσετε με το χέρι αν είναι δυνατόν. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε τον πλήρη έλεγχο του καθαρισμού.

Υπάρχουν μερικές επιλογές για να κάνετε τη δουλειά με επιτυχία. Πολύ συχνά, θα μπορείτε να καθαρίζετε το τηγάνι σας με ζεστό νερό και ένα σφουγγάρι. Εάν έχετε να αντιμετωπίσετε επίμονους λεκέδες, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε σαπούνι πιάτων ή λειαντικό.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να καθαρίσετε όλες τις στενές περιοχές και τις υπάρχουσες σχισμές για να αποτρέψετε τη συσσώρευση υπολειμμάτων τροφών. Πάντα να στεγνώνετε εντελώς το τηγάνι σας με ένα πανί ή χαρτί κουζίνας και, στη συνέχεια, επαναλάβετε τη διαδικασία εάν χρειάζεται.

προειδοποιήσεις

Όταν αντιμετωπίζετε έναν εφιάλτη που ονομάζεται καμένο κεραμικό τηγάνι, θα πρέπει να εφαρμόσετε δραστικά μέτρα. Αν και θα προτιμούσατε να αναλάβετε δράση αμέσως σε μια τέτοια κατάσταση, είναι καλύτερα να περιμένετε να κρυώσει το τηγάνι σας. Το κεραμικό υλικό δεν ανταποκρίνεται καλά στις δραματικές αλλαγές της θερμοκρασίας, επομένως είναι καλύτερα να το αφήσετε να κρυώσει πρώτα.

να είστε ευγενικές

Αποφύγετε τη χρήση μεταλλικών αντικειμένων, λειαντικών, σύρμα, καθώς και λειαντικών καθαριστικών στο κεραμικό σας τηγάνι. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η μείωση της ποιότητας του φινιρίσματος και η καταστροφή και το ξύσιμο του επιφανειακού στρώματος.

Επίσης, να ξεπλένετε πάντα καλά τα μαγειρικά σας σκεύη και να χρησιμοποιείτε μαλακά πανιά και χαρτοπετσέτες για να τα στεγνώνετε μετά.

ζεστό νερό

Σε αντίθεση με τα αντικολλητικά τηγάνια επικαλυμμένα με τεφλόν, τα κεραμικά σκεύη δεν περιέχουν PFOA και PTFE, έτσι ώστε να μην αντιδρούν με τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αυτό έχει δύο οφέλη. Αυτό το μαγειρικό σκεύος είναι απολύτως ασφαλές για την υγεία σας και μπορείτε να το καθαρίσετε χωρίς κόπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να το πλύνετε με νερό χωρίς να χρησιμοποιήσετε χημικά. Η διαδικασία δεν είναι καθόλου περίπλοκη. Μουλιάστε το τηγάνι σας σε ζεστό νερό μόλις παρατηρήσετε λεκέδες που δεν μπορείτε να καθαρίσετε κατά τη διάρκεια του τακτικού καθαρισμού. Μετά από μισή ώρα, οι κολλημένες τροφές πιθανότατα θα χαλαρώσουν και θα μπορέσετε να τις αφαιρέσετε με ένα σφουγγάρι χωρίς να φοβάστε ότι θα καταστρέψετε το τηγάνι.

Σε περίπτωση που ένα μαλακό σφουγγάρι δεν είναι αρκετό, μπορείτε να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τα υπολείμματα με μια πλαστική σπάτουλα ή να εφαρμόσετε κάποιο άλλο καθαριστικό.

σαπούνι και ζεστό νερό

Αν παρατηρήσετε κάποιους επίμονους λεκέδες στην κεραμική επιφάνεια του τηγανιού, πιθανότατα το ζεστό νερό δεν θα είναι αρκετό για να τους αφαιρέσει. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να προσθέσετε μερικές σταγόνες υγρό σαπούνι πιάτων στο τηγάνι σας και στη συνέχεια να ρίξετε ζεστό νερό.

Αφήστε το να καθίσει για περίπου 30 λεπτά και, στη συνέχεια, καθαρίστε τους λεκέδες με ένα πανί ή ένα σφουγγάρι. Ξεπλύνετε το τηγάνι με καθαρό νερό και στεγνώστε το με μια μαλακή πετσέτα.

Μια άλλη επιλογή είναι να γεμίσετε το κεραμικό σας τηγάνι με ζεστό νερό, να προσθέσετε μερικές σταγόνες απορρυπαντικό πιάτων και να το βάλετε να βράσει. Αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά μέχρι να χαλαρώσουν τα υπολείμματα φαγητού. Αφού κρυώσετε το νερό για επιπλέον 15 έως 20 λεπτά, θα πρέπει να καθαρίσετε το τηγάνι με ένα μαλακό σφουγγάρι και να το στεγνώσετε καλά.

αλάτι

Όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με ένα καμένο κεραμικό τηγάνι, μια από τις καλύτερες λύσεις καθαρισμού είναι το αλάτι. Ρίξτε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό στα μαγειρικά σας σκεύη και προσθέστε μια χούφτα αλάτι. Αφήστε το να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά και ολοκληρώστε τον καθαρισμό με μερικές σταγόνες απορρυπαντικού και ένα μαλακό σφουγγάρι. Εάν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε επίμονους λεκέδες, μπορείτε να βράσετε το νερό και να καθαρίσετε το τηγάνι αφού κρυώσει τελείως.

μαγειρική σόδα

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορείτε να καθαρίσετε το κεραμικό σας τηγάνι με μόνο δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα, παρόλο που είναι πολύ βρώμικο ή καμένο. Ρίξτε ζεστό νερό στο σκεύος, προσθέστε τη μαγειρική σόδα και αφήστε το να βράσει.

Ανακατέψτε το μείγμα με μια ξύλινη κουτάλα για δύο με τρία λεπτά και μετά αφήστε το να κρυώσει. Πλύνετε το τηγάνι με απορρυπαντικό πιάτων, ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε με ένα πανί ή με χαρτί κουζίνας.

Εάν το τηγάνι δεν είναι πολύ βρώμικο, μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνεια με ξηρή μαγειρική σόδα και να καθαρίσετε τα υπολείμματα με ένα βρεγμένο σφουγγάρι.

λευκό ξύδι

Δεν είναι πολύ περίπλοκο να φτιάξετε ένα εξαιρετικό σπιτικό καθαριστικό για να καθαρίσετε το κεραμικό σας τηγάνι με βάση το λευκό ξύδι. Ανακατεύουμε τέσσερα φλιτζάνια νερό με ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι, το ρίχνουμε στο σκεύος και το ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου πέντε λεπτά και μετά το αφήνουμε να κρυώσει. Χρησιμοποιήστε μια ξύλινη κουτάλα για να ξύσετε τα υπολείμματα εάν χρειάζεται. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε το τηγάνι και στεγνώστε το με μια πετσέτα.

αποσταγμένο ξύδι και μαγειρική σόδα

Μια καλύτερη επιλογή για τον καθαρισμό τόσο του κεραμικού όσο και του μαντεμένιου τηγανιού είναι το αποσταγμένο ξύδι αντί για ένα κανονικό. Συνδυάστε το ένα τέταρτο του φλιτζανιού ξύδι με την ίδια ποσότητα νερού και προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα.

Ρίξτε το διάλυμα στο βρώμικο τηγάνι και αφήστε το να σιγοβράσει για 15 λεπτά μέχρι το οξύ να διασπάσει την οργανική ύλη. Αφού κρυώσει, καθαρίστε την πάσχουσα περιοχή με μια ξύλινη κουτάλα, ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε με ένα πανί ή χαρτί κουζίνας.

Μια άλλη επιλογή είναι να ρίξετε νερό στο κεραμικό σας τηγάνι αφού αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερα υπολείμματα φαγητού. Προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και τουλάχιστον τρία φλιτζάνια ξύδι μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.

Βάλτε το τηγάνι σας στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά. Αφού κρυώσει, καθαρίστε τα υπολείμματα με ένα σφουγγάρι, ξεπλύνετε το τηγάνι και σκουπίστε το με μια μαλακή πετσέτα.

- Διαφήμιση -