9 μαγειρικά σκεύη που δεν πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων

Από τότε που μπήκε στη ζωή μας το πλυντήριο πιάτων, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να πλένουμε σχεδόν τα πάντα σε αυτό αυξάνοντας τον ελεύθερο μας χρόνο και μειώνοντας ταυτόχρονα τον χρόνο που περνάμε στην κουζίνα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πράγματα που πλένετε μέσα στο πλυντήριο δημιουργώντας πρόβλημα είτε στο πλυντήριο είτε στα ίδια τα αντικείμενα χωρίς να το καταλαβαίνετε. Θα σας παρουσιάσω λοιπόν 9 μαγειρικά σκεύη τα οποία δεν πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο των πιάτων!

- Διαφήμιση -

Ξύλινα σκεύη κουζίνας

Όταν τα ξύλινα σκεύη τοποθετούνται στο πλυντήριο πιάτων, απορροφούν όλο το απορρυπαντικό. Το ένα πρόβλημα είναι ότι τα άλλα πιάτα δεν πλένονται τόσο καλά ενώ το άλλο ότι την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε με μία ξύλινη κουτάλα θα φάτε απορρυπαντικό!!! Το απορρυπαντικό που έχει συγκεντρωθεί στο ξύλο θα μεταφερθεί στην κατσαρόλα! Το ίδιο ισχύει και για τους ξύλινους πάγκους κοπής. Ό,τι κόψετε πάνω του, μπαίνει στο φαγητό σαν να το κόψατε σε ένα σκληρό σφουγγάρι απορρυπαντικού. Επιπλέον, αλλαγές στη μορφή τους λόγω υψηλών θερμοκρασιών και πρήξιμο και ρωγμές μπορεί να εμφανιστούν λόγω του υπερβολικού νερού που απορροφάται από το ξύλο.

Πλαστικά σκεύη κουζίνας

Παρόλο που τα πλαστικά κουζινικά σκεύη πωλούνται στην αγορά και είναι αρκετά συνηθισμένη η χρήση τους από τις νοικοκυρές, όταν εκτίθενται στη υψηλή θερμότητα όπως αυτή που παράγει το πλυντήριο πιάτων, μπορεί να αποσυντεθεί το υλικό τους και να παράγουν ουσίες που θα επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας. Μπορούμε να πάρουμε αυτές τις αόρατες ουσίες στο σώμα μας τρώγοντας και πίνοντας ή κολλώντας στον άλλο εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε μέσα στα πλυντήρια πιάτων. Οι ουσίες αυτές, οι οποίες είναι καρκινογόνες, εμφανίζουν τα αποτελέσματά τους μακροπρόθεσμα. Επομένως τα πλαστικά προϊόντα δεν πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων. Ακόμη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να συναντήσετε αλλαγή στο σχήμα των πλαστικών υλικών!

Αντικέ σερβίτσια

Τα διακοσμητικά ή τα επιχρύσματα στα περισσότερα σερβίτσια αντίκες είναι χειροποίητα. Ακόμα κι αν δεν έχουν παραμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, το πλυντήριο πιάτων μπορεί να τα βλάψει! Δεδομένου ότι τα πλυντήρια πιάτων φτάνουν σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να καταστρέψει τα αντικέ σετ σας. Ακόμα κι αν έχουν μικρές ρωγμές, μπορεί να σκάσουν μέσα στο μηχάνημα και να προκαλέσουν τον διαχωρισμό τους.

Σετ φαγητού από πορσελάνη

Έχετε από το γάμο σας σερβίτσια από πορσελάνη τα οποία τα βγάζετε σε ειδικές περιστάσεις; Δεν πλένουμε αυτά τα σετ που διακοσμούν την προίκα πολλών ανθρώπων στο πλυντήριο πιάτων. Άλλωστε είναι πολλές φορές ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας και δεν θέλουμε να χαλάσουν. Αν θέλετε να μην αμαυρώσουν και να διαλυθούν τα τζάμια, σας συνιστούμε να πλένετε στο χέρι τα σετ που αγοράσατε πληρώνοντας πολλά χρήματα, ακόμα κι αν είναι κουραστικό. Αν και οι πωλητές λένε ότι δεν θα γίνει τίποτα αν τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων, θα δείτε το αποτέλεσμα όταν τα πλύνετε πολλές φορές.

Μερικά γυάλινα σκεύη

Μερικές φορές θα δείτε ετικέτες στο κάτω μέρος των γυαλικών. Αυτές οι ετικέτες έχουν μια προειδοποίηση που συνιστά το πλύσιμο στο χέρι. Τις περισσότερες φορές, επειδή είναι χρωματιστά ή έχουν πολύ λεπτή δομή, είτε ξεθωριάζουν, είτε ξεφλουδίζουν είτε σπάνε πολύ εύκολα. Δώστε προσοχή στις προειδοποιήσεις για να μην αναγκαστείτε να πετάξετε ένα ποτήρι ή πιάτο από το πρώτο πλύσιμο.

Κρυστάλλινα σκεύη

Δεδομένου ότι το κρύσταλλο είναι ένα λεπτό υλικό, έχει μια εύθραυστη δομή. Μπορεί ακόμη και να σπάσει χτυπώντας το ένα πάνω στο άλλο ή αγγίζοντας άλλα σκεύη. Για να μην συναντήσετε εκπλήξεις όταν ανοίγετε την πόρτα του πλυντηρίου σας, φροντίστε να πλύνετε τα κρύσταλλα σας στο χέρι και να τα στεγνώσετε με μία πετσέτες για να αποφύγετε σημάδια νερού. Το θάμπωμα είναι ξεχωριστό πρόβλημα για τους κρυστάλλους. Ο λόγος για τον οποίο ο κρύσταλλος θαμπώνει είναι η επιδείνωση της δομικής του ισορροπίας. Ο λόγος για αυτό είναι η θερμοκρασία. Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να τοποθετείται στο πλυντήριο πιάτων.

Χάλκινα μαγειρικά σκεύη

Τα χάλκινα μαγειρικά σκεύη χρησιμοποιούνται τόσο για το μαγείρεμα όσο και για το σερβίρισμα. Το πλύσιμο τους στο πλυντήριο οδηγεί το χρώμα τους να γίνει πιο σκούρο, το οποίο είναι αδύνατο να αποκατασταθεί χωρίς επικασσιτέρωση. Οι οικιακές συσκευές αλουμινίου υποφέρουν από το ίδιο πρόβλημα. Αυτά γίνονται θαμπά και χάνουν την παλιά τους εμφάνιση. Γι’ αυτό μη βάζετε τα χάλκινα μαγειρικά σκεύη στο πλυντήριο πιάτων!

Μαντεμένια τηγάνια και κατσαρόλες

Αν και τα μαντεμένια σκεύη μπορεί να φαίνονται αρκετά ανθεκτικά με την πρώτη ματιά, το νερό είναι ο κύριος εχθρός τους. Εφόσον το πλυντήριο πιάτων είναι εκτεθειμένο στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα επιταχύνετε το φαινόμενο της σκουριάς. Γι’ αυτό πλύνετέ τα στο χέρι, αφού πρώτα τα μουλιάσετε στο νερό και στεγνώστε τα με μία καθαρή πετσέτα!

Γυάλινα βάζα με ετικέτες

Τα γυάλινα βάζα είναι απαραίτητα για κάθε σπίτι! Σε αυτά αποθηκεύουμε πράγματα για τον Χειμώνα όπως σάλτσες, τουρσιά ή ελιές…και διατηρούνται ανέπαφα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένα από τα προϊόντα που αγοράζετε πωλούνται σε γυάλινα βάζα. Αυτό όμως που χρειάζεται προσοχή είναι οι ετικέτες επάνω στα βαζάκια. Μην βάζετε κανένα βάζο με χαρτί εκτύπωσης στο πλυντήριο σας. Αυτές οι ετικέτες θα βγουν μέσα στο μηχάνημα και θα προκαλέσουν απόφραξη της αποχέτευσης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο του σέρβις για εσάς.

- Διαφήμιση -