Η υγιεινή της τουαλέτας είναι το κλειδί στη ρουτίνα του καθαρισμού σας. Η μούχλα, το ωίδιο, οι μύκητες, τα βακτήρια και τα άλατα είναι αυτά που πολλαπλασιάζονται όταν δεν καθαρίζετε την τουαλέτα σας. Το να κάνετε τον καθαρισμό της τουαλέτας σωστά είναι κρίσιμο. Ο καθαρισμός της τουαλέτας είναι συνήθως μια από τις πιο δυσάρεστες εργασίες, αλλά είναι απαραίτητος γιατί είναι η κύρια πηγή βακτηρίων. Επιπλέον, η υγρασία των μπάνιων τα καθιστά ιδανικά για τον πολλαπλασιασμό πολλών ειδών βακτηρίων και μυκήτων που, αργά ή γρήγορα, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας. Υπάρχουν όμως αρκετά και σημαντικά λάθη, τα οποία πολλές από εμάς κάνουμε στον καθαρισμό της τουαλέτας! Θα σας παρουσιάσω 8 συνηθισμένα λάθη κατά τον καθαρισμό της τουαλέτας!
καθαρίζετε πρώτα την τουαλέτα
Αυτό το λάθος είναι ένα από τα πιο συχνά. Ίσως αναρωτιέστε γιατί έχει σημασία η σειρά. Η αλήθεια είναι ότι, όπως είπαμε και πριν, η τουαλέτα είναι το κέντρο των βακτηρίων και, ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να την απολυμάνετε τελευταία. Ξεκινήστε με ό,τι λερώνει λιγότερο και ολοκληρώστε με την τουαλέτα.
χρησιμοποιείτε τα ίδια καθαριστικά με το υπόλοιπο μπάνιο
Δεν είναι το ίδιο να καθαρίζεις τη βρύση του ντους ή τον καθρέφτη, για παράδειγμα, με το εσωτερικό της τουαλέτας. Το τελευταίο απαιτεί πιο ισχυρά προϊόντα για βακτήρια και λεκέδες που δεν βγαίνουν τόσο εύκολα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ένα ειδικό καθαριστικό χωρίς να ξεχνάτε τα λαστιχένια γάντια για την προστασία των χεριών σας (χρησιμοποιήστε τα μόνο για το μπάνιο) και μια πλαστική ποδιά, αν είναι δυνατόν. Επίσης, το σαπούνι και το νερό (ίσως προσθέτοντας και λίγη χλωρίνη) είναι μια καλή λύση.
Μια άλλη τεχνική που δεν αποτυγχάνει ποτέ είναι να ρίχνετε βραστό νερό μέσα στη λεκάνη για να αφαιρέσετε την πλάκα που έχει κολλήσει. Κάντε αυτό πολύ προσεκτικά.
πιστεύετε ότι τα προϊόντα καθαρισμού θα κάνουν όλη τη δουλειά
Μπορείτε να έχετε το καλύτερο καθαριστικό στον κόσμο, αλλά αν δεν βουρτσίζετε δυνατά όταν καθαρίζετε την τουαλέτα, δεν θα έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Κάντε πολύ προσεκτικά και σχολαστικά τη δουλειά: τρίψτε το εσωτερικό σε όλες τις γωνίες, ξεκινώντας από την κορυφή και πηγαίνοντας προς τα κάτω. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώσετε μια ώρα. 10 λεπτά είναι αρκετά.
δεν χρησιμοποιείτε τα σωστά εργαλεία καθαρισμού
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι βούρτσες τουαλέτας δεν αρκούν, καθώς υπάρχουν πάντα γωνίες που δεν μπορούν να καθαριστούν, όπως το κάτω ή το εσωτερικό των άνω άκρων. Για αυτό, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα πανί, ένα λειαντικό σφουγγάρι ή ακόμα και μια μικρή οδοντόβουρτσα. Θα δείτε πώς θα βγει όλη η βρωμιά!
ξεχνάτε να καθαρίσετε το εξωτερικό
Τα μικρόβια δεν βρίσκονται μόνο στο εσωτερικό, αν και είναι χαρακτηριστικό να παραλείπουμε τον καθαρισμό εξωτερικά. Όταν ξεπλένετε, το νερό είναι βέβαιο ότι αυτό πιτσιλάει. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να καθαρίσετε το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του μπολ, των καπακιών, το καζανάκι και του κουμπιού με ένα πανί ή ένα σφουγγάρι. Χρησιμοποιήστε ένα γενικό απολυμαντικό ή καθαριστικό γενικής χρήσης σε δοχείο για ευκολία. Από αυτή την άποψη, η εκτέλεση ακόμη πιο ενδελεχούς υγιεινής σε τακτική βάση συνίσταται στην αποσυναρμολόγηση των καπακιών, ώστε να μην περισσεύει τίποτα. Σε κάθε περίπτωση ξεκινήστε από την κορυφή για να πέσει το νερό σε ότι δεν έχετε καθαρίσει.
χρησιμοποιείτε μόνο ένα πανί για όλο το μπάνιο
Δεν θέλετε να μολύνετε τα πάντα με τα μικρόβια από την τουαλέτα! Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος είναι να καθαρίζετε την τουαλέτα και το υπόλοιπο μπάνιο με το ίδιο πανί. Για να το αποφύγετε, χρησιμοποιήστε τρία πανιά – δύο από αυτά για την τουαλέτα. Με το ένα θα φροντίσετε τα σημεία που έχουν άμεση επαφή με το σώμα και με το άλλο τα υπόλοιπα. Είναι καλύτερα να είναι διαφορετικά χρώματα για να τα ξεχωρίζετε.
δεν καθαρίζετε και δεν αλλάζετε τη βούρτσα της τουαλέτας σας
Όπως ακριβώς συμβαίνει με τις οδοντόβουρτσες, θα πρέπει να αλλάξετε τις βούρτσες μετά από 6 μήνες, γιατί δεν λειτουργούν πλέον για τον σκοπό τους. Όσο για τον καθαρισμό, κάθε φορά που τα χρησιμοποιείτε, ρίξτε λίγη χλωρίνη στο δοχείο από το βουρτσάκι και βάλτε το για λίγο. Μια άλλη καλή εναλλακτική είναι να προσθέσετε μαγειρική σόδα με ξύδι.
συνδυάζετε προϊόντα που δεν πρέπει να αναμειγνύονται μεταξύ τους
Προσοχή! Υπάρχουν μείγματα που μπορούν να δημιουργήσουν επικίνδυνα τοξικά αέρια. Η ανάμειξη χλωρίου ή χλωρίνης, για παράδειγμα, με ορισμένα καθαριστικά, όπως ξύδι, οινόπνευμα ή αμμωνία προκαλεί χημικές αντιδράσεις που μπορεί να κάψουν τα μάτια ή το αναπνευστικό σύστημα.
συμβουλές για τον σωστό καθαρισμό της τουαλέτας
Τώρα πλέον ξέρετε τι δεν πρέπει να κάνετε. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές συμβουλές που θα σας φανούν χρήσιμες για να τελειοποιήσετε την τεχνική καθαρισμού της τουαλέτας σας.
κρατήστε ό,τι χρειάζεστε στο χέρι
Η οργάνωση είναι το κλειδί στις δουλειές του σπιτιού. Στο μπάνιο, γίνεται ακόμα πιο απαραίτητο γιατί σας εμποδίζει να αγγίξετε οτιδήποτε με μολυσμένα χέρια. Συγκεντρώστε όλα τα καθαριστικά, τα εργαλεία και τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας πριν ξεκινήσετε, για την υγεία σας αλλά και για εξοικονόμηση χρόνου. Νερό, καθαριστικό, σαπούνι, απολυμαντικό, βούρτσα τουαλέτας, σφουγγάρι, παλιά οδοντόβουρτσα, απορροφητικό πανί ή χαρτί, λαστιχένια γάντια και πλαστική ποδιά.
αφαιρέστε οτιδήποτε πάνω ή γύρω από την τουαλέτα
Χαρτί υγείας, μαντηλάκια μιας χρήσης, πετσέτες, σαπούνι, αποσμητικά χώρου, διακοσμητικά… αφαιρέστε τα πάντα από πάνω ή κοντά στην τουαλέτα για να κάνετε τη διαδικασία πιο σωστά και ολοκληρωμένα. Επίσης για να αποφύγετε τυχαίες πτώσεις, οι οποίες είναι πιο συχνές από όσο νομίζετε.
δοκιμάστε φυσικά προϊόντα για να καθαρίσετε την τουαλέτα
Δεν έχετε πάντα καθαριστικό τουαλέτας στο χέρι, αλλά έχετε λεμόνι, δύο μικρές κουταλιές μαγειρική σόδα και μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι. Ανακατέψτε αυτά τα τρία φυσικά συστατικά που λειτουργούν ως ισχυρά απολυμαντικά. Μια άλλη πρακτική επιλογή είναι να φτιάξετε ένα μείγμα από ξύδι, νερό και αλάτι. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η ίδια σε όλες τις περιπτώσεις.
αφήστε το καθαριστικό να καθίσει λίγη ώρα πριν το τρίψετε
Ένα από τα πιο πολύτιμα μυστικά για τον σωστό καθαρισμό του μπάνιου είναι να αφήσετε το καθαριστικό να καθίσει για λίγο για να δουλέψει (όποιο και αν χρησιμοποιήσετε). Αν έχετε χρόνο, αφήστε το μπολ να μουλιάσει για μια ή δύο ώρες. Έτσι, η βρωμιά θα βγαίνει με λιγότερη προσπάθεια και όλα θα φαίνονται γυαλιστερά.
αερίστε το δωμάτιο όταν καθαρίζετε την τουαλέτα
Εάν έχετε παράθυρα στο μπανιέρα σας, ανοίξτε τα για να αερίζονται φυσικά κατά τη διάρκεια του καθαρισμού και αφήστε το άμεσο ηλιακό φως να περάσει μέσα. Αυτό θα απελευθερώσει τυχόντα αέρια ή ατμούς που μπορεί να προέρχονται από τις χημικές ουσίες.
Αν, από την άλλη, δεν έχετε παράθυρο, ανοίξτε τον ανεμιστήρα ή κρατήστε την πόρτα ανοιχτή.
καθαρίστε όλα τα είδη μπάνιου
Ο καθαρισμός όλων των ειδών και των επίπλων του μπάνιου είναι απαραίτητος, καθώς και των δαπέδων και των τοίχων. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία που βρίσκονται κοντά στην τουαλέτα, καθώς είναι τα πιο επιρρεπή στο να δέχονται σταγόνες νερού κατά το ξέπλυμα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πετσέτες, που συνήθως είναι πολύ κοντά. Θυμηθείτε ότι οι πιτσιλιές μπορεί να φτάσουν έως και δύο μέτρα μακριά. Προσοχή στη θέση των οδοντόβουρτσων!
τραβήξτε το καζανάκι
Όλη η βρωμιά που έχει συσσωρευτεί στη λεκάνη της τουαλέτας πρέπει να ξεπλυθεί αμέσως. Ξεπλύνετε το νερό της τουαλέτας για να μην ξανακολλήσουν τα μικρόβια. Ένα κόλπο που χρησιμοποιούν πολλοί, είναι να εφαρμόζουν λίγο απολυμαντικό με ένα ευχάριστο άρωμα για να τονώσουν το άρωμα του μπάνιου.
πλύνετε καλά τα εργαλεία μετά τον καθαρισμό της τουαλέτας
Η υγιεινή της βούρτσας, των πανιών, των σφουγγαριών και όλων όσων χρησιμοποιείτε στη ρουτίνα καθαρισμού σας είναι πρωταρχικής σημασίας. Χρησιμοποιήστε χλωρίνη ή σαπούνι με απολυμαντικό για να αφαιρέσετε τα μικρόβια. Αν είναι δυνατόν, τα αφήνουμε να μουλιάσουν για πολλή ώρα και στη συνέχεια τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό. Όσο για τα πανιά, βγάλτε τα να στεγνώσουν στον ήλιο πριν τα πλύνετε.
στεγνώστε τα πάντα καλά
Αφού κάνετε τον καθαρισμό της τουαλέτας σας πολύ καλά: θα πρέπει να στεγνώσετε κάθε χώρο με απορροφητικό χαρτί ή στεγνό πανί. Έτσι, θα παρατηρήσετε περισσότερη λάμψη και δεν κινδυνεύετε να αφήσετε υδατογραφήματα που θα το κάνουν να φαίνεται σαν να μην το έχετε καθαρίσει.
καθαρίζετε τακτικά και συχνά
Πολλές αμφιβολίες προκύπτουν για το πόσο συχνά καθαρίζετε την τουαλέτα. Το γεγονός είναι ότι όλα εξαρτώνται από το πώς χρησιμοποιείται. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να καθαρίζεται μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο, εάν πρόκειται για τουαλέτα που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι, η βρωμιά εμφανίζεται πιο γρήγορα και η συχνότητα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη. Κάντε ένα επιπλέον πλύσιμο!