23 εντυπωσιακές ιδέες για ανθισμένες βιγόνιες σε γλάστρες και παρτέρια

Όλοι μας αναζητούμε τρόπους για να διακοσμήσουμε τους κήπους μας και να τους δώσουμε χρώμα. Μια εντυπωσιακή πολύχρωμη προσθήκη στα καλοκαιρινά παρτέρια αποτελούν οι βιγόνιες. Οι βιγόνιες είναι δημοφιλή φυτά που μπορούν να ανθίσουν όλο το χρόνο σε ιδανικές συνθήκες. Είναι τροπικά φυτά και προτιμούν περιοχές που λαμβάνουν πολύ φως αλλά απολαμβάνουν και κάποια προστασία από τον ήλιο. Ένα ιδανικό σημείο στο τοπίο είναι κάπου όπου τα φυτά θα έχουν αρκετή ηλιοφάνεια το πρωί και λίγη σκιά το απόγευμα. Θα σας παρουσιάσω 23 εντυπωσιακές ιδέες για ανθισμένες βιγόνιες σε γλάστρες και παρτέρια!

- Διαφήμιση -

Οι βιγόνιες είναι κοινές στα παρτέρια και γνωστές για τα κόκκινα, ροζ ή λευκά άνθη τους. Ανέχονται παρατεταμένες περιόδους άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας καλύτερα από άλλους τύπους λουλουδιών. Η κονδυλώδης βιγόνια, που της αρέσει η περισσότερη σκιά και η λιγότερη θερμότητα, εκτιμάται για τα μεγαλύτερα άνθη, τα έντονα χρώματα και το φύλλωμά της. Μερικά είναι ακόμη και αρωματικά.

πώς να φυτέψετε βιγόνια

Οι οδηγίες θα διαφέρουν ανάλογα με τη βιγόνια που θα επιλέξετε, αλλά υπάρχουν μερικοί γενικοί κανόνες όσον αφορά τη φύτευση βιγονιών.

Φυτέψτε τες την Άνοιξη. Οι βιγόνιες μπορούν να φυτευτούν σε εξωτερικούς χώρους μόλις τελειώσει ο Χειμώνας και δεν υπάρχει κίνδυνος παγετού. Θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών μπορεί να τις καταστρέψουν, γι’ αυτό φυτέψτε τες την Άνοιξη. Η φύτευσή τους σε εσωτερικούς χώρους σας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία αφού μπορείτε να ελέγξετε το κλίμα.

Φυτέψτε τες σε ημισκιερό χώρο. Η ιδανική τοποθεσία μιας βιγόνιας έχει φιλτραρισμένο πρωινό ήλιο και απογευματινή σκιά, ειδικά αν το κλίμα είναι ζεστό. Ανεξάρτητα από το είδος της βιγόνιας που έχετε, φυτέψτε την σε ένα μέρος όπου υπάρχει άφθονη κυκλοφορία αέρα για να αποτρέψετε τη συσσώρευση ωιδίου στα φύλλα της.

Δώστε τες αρκετό χώρο. Οι βιγόνιες θα πρέπει να φυτευτούν έξι έως οκτώ εκατοστά μεταξύ τους για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Μόλις φυτρώσουν και οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι αρκετά ζεστές, μπορείτε να τα φυτέψετε στον κήπο σας με άφθονο χώρο ενδιάμεσα.

πόσο νερό χρειάζονται οι βιγόνιες

Όταν πρόκειται για το πότισμα της βιγόνιας, είναι σημαντικό να διατηρείτε πάντα το έδαφος υγρό. Είναι καλύτερο να ποτίζετε τις βιγόνιες σας κάθε λίγες μέρες ή όταν το χώμα αρχίζει να στεγνώνει. Λάβετε υπόψη ότι οι βιγόνιες είναι ευαίσθητες σε σήψη εάν οι συνθήκες του εδάφους είναι πολύ υγρές ή εάν το φυτό είναι υπερβολικά ποτισμένο. Για να αποφευχθεί η συγκέντρωση νερού στον κόνδυλο, συνιστάται να ποτίζετε γύρω από τον κόνδυλο σε αντίθεση με το ακριβώς επάνω του.

ποιο είναι το καλύτερο έδαφος για τις βιγόνιες

Οι βιγόνιες προτιμούν καλά στραγγιζόμενα εδάφη και αντέχουν το όξινο, αμμώδες και αργιλώδες έδαφος, αρκεί να είναι καλά στραγγιζόμενο. Επειδή οι βιγόνιες είναι πολύ ευαίσθητες στη σήψη των στελεχών και των ριζών, είναι σημαντικό να διαθέτουν κατάλληλο σύστημα αποστράγγισης. Μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι βιγόνιες σας δεν εκτίθενται σε υπερβολικά υγρό χώμα επιλέγοντας ένα ελαφρύτερο χώμα γλάστρας που έχει επιπλέον περλίτη ή δημιουργώντας το δικό σας μείγμα εδάφους από τύρφη, περλίτη και χώμα γλάστρας. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ίσα μέρη κάθε τύπου εδάφους.

πώς να φροντίσετε τις βιγόνιες σε γλάστρες

Οι βιγόνιες προτιμούν να αναπτύσσονται σε ελαφρύ, πλούσιο έδαφος με καλή συγκέντρωση χούμου, παρόμοια με τη σύνθεση του εδάφους για γλάστρες. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα φυτά τείνουν να ευδοκιμούν σε γλάστρες. Οι βιγόνιες που φυτεύονται σε γλάστρα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 4-6 εκατοστά και με τους κόνδυλους θαμμένους με την κούφια πλευρά προς τα πάνω. Για να αποφευχθεί η ξήρανση του εδάφους, οι βιγόνιες σε γλάστρες πρέπει να ποτίζονται πιο συχνά από αυτές που φυτεύονται στο έδαφος. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το έδαφος υγρό αλλά όχι μουσκεμένο, διαφορετικά μπορεί να προκληθεί σήψη των ριζών και να σκοτωθούν τα φυτά.

- Διαφήμιση -