11 αιτίες και λύσεις για το κιτρίνισμα των κάκτων

Οι κάκτοι είναι γνωστοί για την ανθεκτικότητά τους, αλλά μερικές φορές μπορεί να κιτρινίσουν, υποδεικνύοντας ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και το να βρείτε τι είναι αυτό που φταίει στην περίπτωσή σας, είναι σημαντικό προκειμένου να διορθώσετε το πρόβλημα! Θα σας παρουσιάσω 11 αιτίες και λύσεις για το κιτρίνισμα των κάκτων!

- Διαφήμιση -

λανθασμένο πότισμα

Το σωστό πότισμα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των κάκτων σας, παρόλο που είναι φυτά της ερήμου. Βεβαιωθείτε ότι το νερό αποστραγγίζεται από τις οπές αποστράγγισης και αφαιρέστε τυχούσες πέτρες που είναι κολλημένες στον πάτο της γλάστρας, οι οποίες μπορεί να εμποδίσουν την αποστράγγιση.

υπερπότισμα

Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει άγχος στον κάκτο σας, με αποτέλεσμα μια κίτρινη απόχρωση στο φυτό σας. Για να αποφευχθεί αυτό, ποτίστε τον κάκτο σας μόνο όταν το χώμα είναι εντελώς στεγνό. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν μετρητή υγρασίας για να μετρήσετε με ακρίβεια το επίπεδο υγρασίας στο έδαφος.

λίγο πότισμα

Το να ποτίζετε τον κάκτο σας λιγότερο από όσο χρειάζεται, μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα όπως κιτρίνισμα. Είναι σημαντικό να ποτίζετε το φυτό σας τακτικά για να παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποιήστε το ημερολόγιο του τηλεφώνου σας για να ορίσετε υπενθυμίσεις και να καθορίσετε το τέλειο διάστημα ποτίσματος για τον κάκτο σας.

τύπος εδάφους

Το νερό της βρύσης μπορεί να βλάψει το έδαφος του κάκτου σας, οδηγώντας στο σχηματισμό κρυστάλλων αλατιού. Εάν παρατηρήσετε λευκούς λεκέδες στο έδαφος, επιλέξτε ένα μείγμα εδάφους ειδικό για κάκτους. Αφήστε το νερό της βρύσης να καθίσει όλη τη νύχτα πριν το χρησιμοποιήσετε για να ενυδατώσετε τον κάκτο σας. Αυτή η διαδικασία διασφαλίζει ότι το φθόριο καθιζάνει και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγιεινό, καθαρό νερό.

πάρα πολύ ηλιακό φως

Ηλιακό έγκαυμα: Το υπερβολικό άμεσο ηλιακό φως, ειδικά κατά τη διάρκεια της πιο ζεστής περιόδου της ημέρας, μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακό έγκαυμα στον κάκτο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κιτρίνισμα, καφέ ή κοκκίνισμα των προσβεβλημένων περιοχών.

Προστασία από το άμεσο ηλιακό φως: Μετακινήστε τον κάκτο σε θέση με μερική σκιά ή φιλτραρισμένο ηλιακό φως για να τον προστατέψετε από το έντονο άμεσο ηλιακό φως. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφανείς κουρτίνες, ύφασμα σκιάς ή να το τοποθετήσετε κάτω από μια δομή σκιάς για να παρέχετε επαρκή αντηλιακή προστασία.

πολύ λίγο ηλιακό φως

Έλλειψη φωτοσύνθεσης: Το ανεπαρκές ηλιακό φως μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του κάκτου να πραγματοποιήσει φωτοσύνθεση, οδηγώντας σε έλλειψη παραγωγής ενέργειας και απορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συνολικό κιτρίνισμα και εξασθενημένη ανάπτυξη.

Παρέχετε επαρκές ηλιακό φως: Βεβαιωθείτε ότι ο κάκτος λαμβάνει αρκετό φως σύμφωνα με τις ειδικές απαιτήσεις φωτός του. Τοποθετήστε το σε μια τοποθεσία με έντονο, έμμεσο ηλιακό φως ή παρέχετε τεχνητά φώτα ανάπτυξης εάν το φυσικό φως είναι περιορισμένο. Επιδιώξτε 4-6 ώρες άμεσης ή έντονης έμμεσης ηλιακής ακτινοβολίας την ημέρα.

περιβαλλοντικό σοκ

Ένας πρόσφατα αγορασμένος κάκτος μπορεί να αναπτύξει μια κιτρινωπή απόχρωση λόγω της αλλαγής στο περιβάλλον, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο. Δώστε χρόνο στον κάκτο να συνέλθει και να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον. Αποφύγετε περαιτέρω στρεσογόνους παράγοντες και προστατέψτε τον κάκτο από δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως χαμηλές θερμοκρασίες ή έντονη ζέστη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το σωστό πότισμα εξακολουθεί να είναι απαραίτητο, και αν το πρόβλημα επιμένει, σκεφτείτε να μεταφέρετε τον κάκτο σε καλύτερο χώμα.

μικρή γλάστρα

Εάν ο κάκτος έχει ξεπεράσει το μικρή γλάστρα και οι ρίζες του είναι περιορισμένες και περιορισμένες, μπορεί να οδηγήσει σε κακή υγεία των ριζών και πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κιτρίνισμα του κάκτου λόγω άγχους και ανεπαρκούς τροφής. Οι μικρές γλάστρες έχουν περιορισμένο όγκο χώματος, ο οποίος μπορεί να εξαντλήσει τα θρεπτικά συστατικά πιο γρήγορα. Εάν ο κάκτος δεν λαμβάνει επαρκή θρεπτικά συστατικά μέσω κατάλληλης λίπανσης ή εάν το χώμα δεν αναπληρώνεται τακτικά, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών και κιτρίνισμα του φυτού.

Ξαναβάλτε τον κάκτο σε μία μεγαλύτερη γλάστρα που παρέχει άφθονο χώρο για την ανάπτυξη των ριζών. Βεβαιωθείτε ότι η νέα γλάστρα έχει κατάλληλες οπές αποστράγγισης για να αποτρέψετε την υπερχείλιση του νερού. Χρησιμοποιήστε ένα φυτόχωμα για κάκτους που στραγγίζει καλά ή τροποποιήστε το χώμα με υλικά όπως περλίτης ή άμμος για να βελτιώσετε την αποστράγγιση.

ανεπάρκεια μετάλλων ή υπερλίπανση

Οι κάκτοι, όπως όλα τα φυτά, απαιτούν συγκεκριμένα μέταλλα και θρεπτικά συστατικά για υγιή ανάπτυξη. Όταν ένας κάκτος στερείται βασικών μεταλλικών στοιχείων, όπως άζωτο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο ή μαγνήσιο, μπορεί να εμφανίσει κιτρίνισμα. Διαφορετικές ελλείψεις ορυκτών μπορεί να εκδηλωθούν με διαφορετικούς τρόπους, αλλά το κιτρίνισμα είναι ένα κοινό σύμπτωμα. Για παράδειγμα, η ανεπάρκεια αζώτου συχνά προκαλεί γενικό ωχρό κιτρίνισμα, ενώ η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε κιτρίνισμα μεταξύ των φλεβών του κάκτου.

Η εφαρμογή υπερβολικών ποσοτήτων λιπάσματος σε έναν κάκτο μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική λίπανση. Αυτό μπορεί να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία των θρεπτικών ουσιών στο χώμα και να οδηγήσει σε ανισορροπίες θρεπτικών συστατικών ή τοξικότητες. Η υπερβολική γονιμοποίηση μπορεί να προκαλέσει στον κάκτο να εμφανίσει συμπτώματα όπως κιτρίνισμα, καφέ χρώμα ή κάψιμο του φυλλώματος.

Ανεπάρκεια ορυκτών: Προσδιορίστε τη συγκεκριμένη ανεπάρκεια μετάλλων εξετάζοντας τα μοτίβα κιτρινίσματος και άλλα συμπτώματα. Μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν γεωπόνο ή να ζητήσετε συμβουλές από έναν τοπικό ειδικό στα φυτά για να προσδιορίσετε την κατάλληλη ανεπάρκεια ορυκτών και τη θεραπεία της. Η προσαρμογή της ρουτίνας γονιμοποίησης ή η εφαρμογή στοχευμένων συμπληρωμάτων μετάλλων μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση της ανεπάρκειας.

Υπερλίπανση: Ξεπλύνετε το χώμα με νερό για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση των περιττών αλάτων των λιπασμάτων. Αυτό μπορεί να γίνει ποτίζοντας καλά τον κάκτο και αφήνοντας το νερό να στραγγίσει μέσα από τη γλάστρα. Αποφύγετε τη λίπανση για ένα χρονικό διάστημα για να επιτρέψετε στον κάκτο να ανακάμψει. Προχωρώντας, ακολουθήστε προσεκτικά τις προτεινόμενες οδηγίες λίπανσης για κάκτους και εφαρμόστε λιπάσματα με φειδώ.

γήρανση

Καθώς οι κάκτοι μεγαλώνουν, τα μεγαλύτερα χαμηλότερα τμήματα ή τα φύλλα του φυτού μπορεί φυσικά να κιτρινίσουν και να πεθάνουν. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό μέρος του κύκλου ζωής του φυτού και η νέα ανάπτυξη θα πρέπει να συνεχιστεί από την κορυφή ή το κέντρο του φυτού. Ερευνήστε το είδος ή ζητήστε καθοδήγηση από έναν επαγγελματία. Παρατηρήστε προσεκτικά το φυτό και εάν φαίνεται υγιές, η αλλαγή χρώματος είναι πιθανώς φυσιολογική.

πρόβλημα παρασίτων

Τα λέπια έντομα είναι μικρά, ακίνητα παράσιτα που προσκολλώνται στον κάκτο και τρέφονται με το χυμό του. Οι βαριές προσβολές μπορούν να προκαλέσουν κιτρίνισμα, μαρασμό και καθυστερημένη ανάπτυξη του φυτού.

Οι ψευδοκοκκίδες είναι έντομα με μαλακό σώμα που συγκεντρώνονται σε ομάδες και παράγουν μια λευκή, σκόνη ουσία. Τρέφονται με το χυμό του κάκτου, οδηγώντας σε κιτρίνισμα, παραμόρφωση και αποδυνάμωση του φυτού.

Οι τετρανυχίδες είναι μικροσκοπικά αραχνοειδή που ρουφούν χυμό από τα φύλλα του κάκτου. Η τροφική τους δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει κίτρινες λωρίδες ή στίγματα στα φύλλα, οδηγώντας σε συνολικό κιτρίνισμα και πτώση του φυτού.

Οι αλευρώδεις ρίζες προσβάλλουν το ριζικό σύστημα των κάκτων και μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες. Τρέφονται με τις ρίζες, εμποδίζοντας την ικανότητα του φυτού να προσλαμβάνει νερό και θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα το κιτρίνισμα και το μαρασμό ολόκληρου του φυτού.

Οι νηματώδεις είναι μικροσκοπικοί στρογγυλοί σκώληκες που μπορούν να εισβάλουν στις ρίζες των κάκτων. Προκαλούν βλάβη στο ριζικό σύστημα, οδηγώντας σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, καθυστερημένη ανάπτυξη και κιτρίνισμα του φυτού.

Μόλις εντοπιστούν τα παράσιτα, θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα καταπολέμησης των παρασίτων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φυσική αφαίρεση, εντομοκτόνα σαπούνια, κηπευτικά έλαια ή άλλες στρατηγικές διαχείρισης παρασίτων, ανάλογα με το συγκεκριμένο παράσιτο και τη σοβαρότητα της προσβολής.

ζημιά από παγετό

Το κιτρίνισμα ενός κάκτου μπορεί να προκληθεί από ζημιά από παγετό που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στους ιστούς και τα κύτταρα ενός φυτού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουλές στα φύλλα. Για να βοηθήσετε τον κάκτο να ανακάμψει, δοκιμάστε να τον μετακινήσετε σε μέρος με περισσότερο ηλιακό φως ή υψηλότερη υγρασία. Εάν έχει καταστραφεί από τον παγετό, κρατήστε το σε μια περιοχή όπου οι θερμοκρασίες είναι περίπου 10 βαθμοί και περιμένετε μέχρι να εμφανιστεί νέα ανάπτυξη πριν το επαναφέρετε στις κανονικές του συνθήκες.

Σημείωση: Εάν η ζημιά είναι πολύ σοβαρή, ενδέχεται να μην αποκατασταθεί.

ασθένειες

Το κιτρίνισμα ενός κάκτου μπορεί να είναι ένδειξη διαφόρων ασθενειών. Μία από τις πιο συχνές μυκητιάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αυτό το σύμπτωμα είναι ο μαρασμός του Cephaleuros, ο οποίος προκαλείται από τον μύκητα Verticillium dahliae (Vd). Αυτή η λοίμωξη οδηγεί στο θάνατο των ιστών που φέρουν το νερό στο φυτό, επηρεάζοντας την ικανότητά του να μεταφέρει νερό σε όλο το σώμα του.

Μια άλλη ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα είναι η χλώρωση ή η έλλειψη σιδήρου, η οποία είναι κοινή μεταξύ των κάκτων και των παχύφυτων. Αυτό συμβαίνει όταν το φυτό δεν απορροφά αρκετά θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, με αποτέλεσμα ένα γενικά πιο ανοιχτό πράσινο χρώμα με ανοιχτό καφέ κηλίδες. Το χαμηλό ή υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αυτής της ασθένειας. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, οι άρρωστοι κάκτοι θα πεθάνουν τελικά εντελώς.

Η λύση είναι να τους μεταφέρετε σε φρέσκο ​​χώμα με καλύτερο σύστημα αποστράγγισης και να κόψετε τυχόν νεκρές ρίζες με ένα ψαλίδι. Παρέχετε αμέσως άφθονο άμεσο ηλιακό φως στο φυτό για να ενθαρρύνετε τη νέα ανάπτυξη.

διακύμανση θερμοκρασίας

Οι ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας είναι μια κοινή αιτία κιτρινίσματος ενός κάκτου και μπορεί να συμβεί όταν τον μετακινείτε σε μια νέα θέση ή τον τοποθετείτε κοντά σε πηγή θερμότητας, όπως αεραγωγό φούρνου ή θερμάστρα. Εάν υποψιάζεστε ότι οι αλλαγές θερμοκρασίας είναι η αιτία του κιτρινίσματος του κάκτου σας, είναι σημαντικό να μετακινήσετε το φυτό σταδιακά στη νέα του θέση για αρκετές ημέρες. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή ξαφνικών αλλαγών που μπορεί να στρεσάρουν το φυτό και να το κάνουν να κιτρινίσει.

Λάβετε υπόψη ότι όταν ένας κάκτος κιτρινίζει λόγω ξαφνικών περιβαλλοντικών αλλαγών, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να ανακάμψει το φυτό. Η υπομονή και η προσεκτική παρακολούθηση της ανάπτυξης και του χρώματος του φυτού μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης.

φτωχό έδαφος

Εάν το φυτό κάκτου σας μεγαλώνει σε γλάστρα με χαμηλής ποιότητας χώμα και χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να αρχίσει να κιτρινίζει.

Αξιολόγηση του καλλιεργητικού μέσου: Αξιολογήστε τη σύνθεση και την κατάσταση του καλλιεργητικού μέσου. Βεβαιωθείτε ότι έχει καλή αποστράγγιση και επιτρέπει την εύκολη ροή του υπερβολικού νερού. Εάν το μέσο είναι συμπαγές, συγκρατεί υπερβολικά νερό ή δεν έχει κατάλληλο αερισμό, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ρίζας και κιτρίνισμα.

Επαναποθήκευση του κάκτου: Εάν το τρέχον καλλιεργητικό μέσο είναι ανεπαρκές, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε ξανά τον κάκτο σε κατάλληλο μέσο. Χρησιμοποιήστε ένα καλά στραγγιζόμενο μείγμα κάκτου ή για παχύφυτα, ή ετοιμάστε το δικό σας συνδυάζοντας κανονικό χώμα γλάστρας με χοντρή άμμο ή περλίτη για να βελτιώσετε την αποστράγγιση.

- Διαφήμιση -