10 εντυπωσιακές ιδέες για να γεμίσετε τον κήπο και την αυλή σας με το υπέροχο άρωμα από το φούλι ή αραβικό γιασεμί

Διαβάζοντας μόνο το όνομά του, στοιχηματίζω ότι ήδη σκέφτεστε το υπέροχο άρωμά του. Γλυκό και δυνατό, κάνει το μυαλό μας να περιπλανηθεί σε μαγικές καλοκαιρινές νύχτες γεμάτες μυστήριο. Το φούλι είναι μια από τις ποικιλίες γιασεμιού, που συχνά αποκαλείται αραβικό γιασεμί για να το διαφοροποιήσουμε από το κοινό γιασεμί που τόσο αγαπάμε στην Ελλάδα. Ωστόσο, αν και ονομάζεται αραβικό γιασεμί, ο φυσικός του βιότοπος είναι η Ινδία, ενώ καλλιεργείται επίσης άφθονα στα νότια μέρη της Κίνας. Στην πραγματικότητα, το αραβικό γιασεμί είναι η ποικιλία που χρησιμοποιείται για να προσθέσει άρωμα στο τσάι από γιασεμί. Θα σας παρουσιάσω 10 εντυπωσιακές ιδέες για να γεμίσετε τον κήπο και την αυλή σας με το υπέροχο άρωμα από το φούλι ή αραβικό γιασεμί!

- Διαφήμιση -

Είναι ένας όμορφος θάμνος, με εντυπωσιακό φύλλωμα (σκούρα πράσινα γυαλιστερά φύλλα) ενώ κρεμ-λευκά άνθη εμφανίζονται σε ομάδες στην άκρη των στελεχών. Το άρωμά τους είναι σαγηνευτικό και τα κομμένα λουλούδια μυρίζουν ακόμα για πολλές μέρες αν τα αφήσετε να στεγνώσουν στο σπίτι. Επίσης, εκχυλίσματα από άνθη αραβικού γιασεμιού χρησιμοποιούνται ευρέως στην αρωματοθεραπεία και στην εναλλακτική ιατρική ως «φάρμακα». Τα λουλούδια του αποτελούν αναπόσπαστο μέρος όλων των τελετών που γίνονται στην Ινδία, κυρίως των γάμων, ενώ συχνά περιλαμβάνονται στα περίφημα στεφάνια της Χαβάης.

Η φροντίδα του λουλουδιού είναι περιορισμένη και μετά βίας μεγαλώνει πάνω από 1 μέτρο σε ύψος. Αν και τα κλαδιά του είναι σκληρά και αρκετά ανθεκτικά, το φυτό θα χρειαστεί υποστήριξη. Προτιμήστε να δένετε χαλαρά τα κλαδιά στους πασσάλους, χρησιμοποιώντας κυρίως μαλακά υλικά όπως ύφασμα αντί για σύρμα.

Για να εξασφαλίσετε ένα πιο συμπαγές σχήμα, θα πρέπει να κλαδέψετε στην αρχή της άνοιξης, ώστε η νέα ανάπτυξη να σχηματίσει ένα πιο όμορφο φυτό. Επίσης, αν δεν κλαδέψετε αρκετά, η ανάπτυξή του θα καθυστερήσει ριζικά. Εάν καλλιεργείτε το φούλι σας ως χαμηλό θάμνο, προσπαθήστε να αραιώσετε τα κεντρικά κλαδιά έτσι ώστε ο αέρας να μπορεί να ρέει ελεύθερα μέσα από το φυτό, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες μόλυνσης από ασθένειες και παράσιτα.

Όσον αφορά το πότισμα, ισχύει και εδώ ο χρυσός κανόνας του όσο λιγότερο τόσο περισσότερο. Τα φούλια έχουν ευαίσθητο ριζικό σύστημα και μπορούν εύκολα να αναπτύξουν σήψη των ριζών. Έτσι, ποτίζετε μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό στην αφή και αδειάζετε πάντα το υπερβολικό νερό. Το χειμώνα, όταν το φυτό ξεκουράζεται, ελαχιστοποιήστε το πότισμα. Συνήθως, το νερό της βροχής ή η υγρασία στην ατμόσφαιρα είναι αρκετά για να στηρίξουν το φυτό.

Τα φούλι χρειάζεται άφθονο φως, αλλά θα πρέπει να προστατεύεται από το άμεσο ηλιακό φως κατά τους θερμότερους μήνες του χρόνου, ειδικά γύρω στο μεσημέρι. Όσο περισσότερο φως παίρνει το φυτό, τόσο περισσότερα λουλούδια θα παράγει, συν τα άνθη θα είναι μεγαλύτερα από αυτά ενός φυτού που καλλιεργείται σε λιγότερο φως. Γενικά, τα αραβικά γιασεμιά ανθίζουν από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Το έδαφος πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανικά στοιχεία και απαιτεί εξαιρετική στράγγιση. Εάν το φυτό καλλιεργείται σε γλάστρα, προσθέστε λίγη άμμο για αποστράγγιση και λίγο περλίτη για να διατηρήσετε την υγρασία. Παράλληλα λιπάνετε μία φορά το μήνα, με λίπασμα για όλες τις χρήσεις, χρησιμοποιώντας τη μισή δόση που αναφέρεται στη συσκευασία. Μην κάνετε υπερβολική λίπανση γιατί μπορεί να καταστρέψετε το φυτό.

Τα φούλια δεν είναι ανθεκτικά στον παγετό. Συνήθως, εάν πέσουν οι θερμοκρασίες, το ριζικό σύστημα δεν θα καταστραφεί αλλά οι μίσχοι και το φύλλωμα θα καταστραφούν. Εάν περιμένετε θερμοκρασίες κοντά στον παγετό, φροντίστε να καλύψετε και να προστατέψετε το φυτό σας. Καλύψτε το φυτό με ένα παχύ κάλυμμα από φύλλα γύρω από τις ρίζες και για άλλα 10 εκατοστά γύρω από το κύριο στέλεχος. Αυτό θα προστατεύσει το ριζικό σύστημα από το πάγωμα.

Το αραβικό γιασεμί μπορεί να πολλαπλασιαστεί από μοσχεύματα, αλλά θα χρειαστεί πολλή υπομονή μέχρι το νέο φυτό να μεγαλώσει και να γίνει αρκετά μεγάλο για να ανθίσει. Φυτέψτε το μόσχευμα σε μια μικρή γλάστρα, που περιέχει το ίδιο μείγμα εδάφους με τη γλάστρα του μητρικού φυτού (με ή χωρίς ορμόνη ριζοβολίας). Το ριζικό σύστημα πρέπει να αναπτυχθεί σε περίπου 4 εβδομάδες. Μεταφέρετε ξανά σε μεγαλύτερο δοχείο μόνο όταν παρατηρήσετε ρίζες στην επιφάνεια του εδάφους.

προβλήματα και ασθένειες

Αν και τα φούλια δεν είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθούν, έχουν κάποιες ειδικές απαιτήσεις. Ευτυχώς, αν το φυτό δεν είναι ευχαριστημένο, μπορείτε να το καταλάβετε αμέσως. Εάν τα φύλλα κιτρινίσουν, πιθανότατα ποτίζετε πολύ ή λιπαίνετε πολύ. Μειώστε το πότισμα και τη λίπανση και το φυτό θα ανακάμψει σύντομα. Εάν τα φύλλα ξεθωριάσουν, είναι πολύ πιθανό το φυτό να χρειάζεται πιο συχνό πότισμα ή περισσότερο νερό σε κάθε πότισμα. Το ίδιο ισχύει και για τις ξηρές άκρες στα φύλλα.

Εάν τα μπουμπούκια πέσουν ή ανοίξουν πρόωρα, μειώστε το πότισμα. Εάν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, τα λουλούδια θα πάρουν ένα καφέ χρώμα και θα στεγνώσουν αρκετά γρήγορα. Επειδή όμως αυτό δεν είναι σημάδι ασθένειας, απλώς ένδειξη των συνθηκών, μην ανησυχείτε. Εάν το αραβικό γιασεμί σας δεν ανθίζει καθόλου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μάλλον χρειάζεται περισσότερο φως καθώς και λίπανση.

Όσον αφορά τις ασθένειες και τα παράσιτα, το αραβικό γιασεμί μπορεί να προσβληθεί από αφίδες ή τετράνυχο, αλλά όχι πολύ συχνά. Ο τετράνυχος μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που τα αραβικά γιασεμί ρίχνουν τα μπουμπούκια ή τα φύλλα τους. Καθώς ο τετράνυχος τείνει να επεκτείνεται πολύ γρήγορα και να προκαλεί μεγάλες ζημιές, φροντίστε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα εντομοκτόνα και να ψεκάσετε το φυτό σας το συντομότερο δυνατό. Δυστυχώς, ο τετράνυχος δεν μπορεί να περιοριστεί με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.

- Διαφήμιση -