11 εντυπωσιακές ιδέες για να διακοσμήσετε τους κήπους και τα μπαλκόνια σας με τον αναρριχητικό κώνο, την ιπομέα

Πρωινή χαρά, ένας εντυπωσιακός αναρριχητικός κώνος, τον οποίο οι περισσότεροι τον αποκαλούν ιπομέα, ένα εύκολο και άκρως διακοσμητικό φυτό για κήπους και μπαλκόνια. Ετήσιο αναρριχώμενο φυτό που μπορεί να ξεπεράσει τα 5 μέτρα ύψος και η πλευρική ανάπτυξη της είναι ιδιαίτερα μεγάλη 2-3 μέτρα, επομένως είναι ιδανικό για φύτευση σε μάντρες, φράχτες, πέργκολες κ.λπ.
Τα εντυπωσιακά χωνοειδή άνθη της ποικιλίας είναι μοβ, ροζ, μπλε, λευκό ή κόκκινο με ελαφριά απόχρωση στο εσωτερικό και αναπτύσσονται κατά μήκος των ευαίσθητων βλαστών και το φύλλωμά της είναι ιδιαίτερα πυκνό. Δεν χρειάζεται να τα στηρίξουμε ακόμη και στα αρχικά στάδια ανάπτυξης τους, καθώς οι ελικοειδείς βλαστοί «γαντζώνονται» εύκολα μεταξύ τους και σε οποιαδήποτε επιφάνεια κοντά στο φυτό όπως τοίχο, συρμάτινο πλέγμα κ.λπ. Θα σας παρουσιάσω 11 εντυπωσιακές ιδέες για να διακοσμήσετε τους κήπους και τα μπαλκόνια σας με τον αναρριχητικό κώνο, την ιπομέα!

- Διαφήμιση -

φροντίδα

Στον κήπο, η πρωινή χαρά χρειάζεται μέτρια γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος σε πλήρη ηλιοφάνεια. Καλό είναι όμως να την τοποθετήσετε σε ένα μέρος προστατευμένο από ανέμους. Κλαδέψτε τα φύλλα της την άνοιξη. Ποτίστε ελεύθερα και λιπάνετε κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, αλλά ποτίζετε με φειδώ το χειμώνα.

πολλαπλασιασμός

O πολλαπλασιασμός της πρωινής χαράς είναι πολύ εύκολος και γίνεται με σπόρους. Πριν να φυτέψουμε τους σπόρους της ιπομέας, τους βάζουμε σε νερό για 24 ώρες για να βελτιώσουμε τη φυτρωτικότητα τους. Συνήθως, φυτεύουμε τους σπόρους της πρωινής χαράς στην αρχή της άνοιξης, όταν οι θερμοκρασίες είναι γυρών στους 20°C. Οι σπόροι φυτεύονται στο χώμα σε αποστάσεις 15-20 εκατοστών, σε βάθος περίπου 1 εκατοστού και φυτρώνουν μετά από περίπου 1-3 εβδομάδες. Αφού φυτρώσουν, τα φυτά της πρωινής χαράς παρουσιάζουν πολύ γρήγορη έρπουσα ανάπτυξη κι αν τα υποστυλώσουμε με καλάμια ή τα φυτέψουμε κοντά σε κάποιο φράχτη μπορούν να φτάσει σε ύψος από 2-6 μέτρων.

προβλήματα

Τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν λευκές φουσκάλες, σκουριά, κηλίδες από μύκητες στα φύλλα, σήψη στελέχους, μυρμηγκιές και μαρασμός.

Η ιπομέα ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης μέχρι το πρώτο κρύο του φθινοπώρου και είναι μια πολύ εύκολη επιλογή που η αναρρίχηση της θα προσφέρει έντονο πράσινο χρώμα αλλά και οπουδήποτε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας.

Σε πολλές περιπτώσεις είναι αυτοφυές, ο πολλαπλασιασμός του γίνεται κυρίως με σπόρο αλλά και με μοσχεύματα και όπου και να το φυτέψετε οι σπόροι που πέφτουν στο έδαφος την επόμενη άνοιξη θα βγάλουν νέα φυτά.

- Διαφήμιση -