15 πανέμορφες ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο σας με ένα από τα πιο όμορφα χειμωνιάτικα ανθοφόρα καλλωπιστικά δέντρα, το ροδόδεντρο

Το ροδόδεντρο είναι ένας πολυετής και αειθαλής ή φυλλοβόλος θάμνος ή δέντρο με ιδιαίτερα εντυπωσιακά άνθη και ιδανικός για να δώσετε έντονο χρώμα σε κήπους και μπαλκόνια σε μια εποχή που ελάχιστα διακοσμητικά φυτά είναι ανθισμένα. Είναι ένα φυτό στενά συνδεδεμένο με την αζαλέα, το οποίο ανήκει επίσης στην οικογένεια Ericaceae και περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 διαφορετικά είδη, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από την Ανατολική Ασία και κυρίως τα Ιμαλάια, γι’ αυτό και είναι το εθνικό λουλούδι του Νεπάλ. Οι περισσότερες ποικιλίες θεωρούνται βρώσιμες και σε περιοχές των Ιμαλαΐων, τα άνθη και το νέκταρ τους χρησιμοποιούνται εκτός από την παραδοσιακή ιατρική στη μαγειρική ή για την παρασκευή τσαγιού. Ωστόσο, μερικά από τα πιο σπάνια είδη ροδόδενδρων είναι εξαιρετικά τοξικά για τον άνθρωπο, αλλά κυρίως για τα άλογα, και περιπτώσεις θανάτου αλόγων έχουν καταγραφεί μόλις λίγες ώρες μετά την κατάποση του φυτού. Θα σας παρουσιάσω 15 πανέμορφες ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο σας με ένα από τα πιο όμορφα χειμωνιάτικα ανθοφόρα καλλωπιστικά δέντρα, το ροδόδεντρο!

- Διαφήμιση -

Οι θαμνώδεις ποικιλίες έχουν ύψος από 40 εκατοστά έως 2 μέτρα, ενώ δενδρόμορφα ενήλικα φυτά ορισμένων ποικιλιών μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 10 μέτρα και να πάρουν τη μορφή ψηλού δέντρου με ιδιαίτερα πυκνό φύλλωμα, που κατά την περίοδο της ανθοφορίας του είναι πραγματικά…μαγική θέα. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες έχουν άνθη σε ροζ-μοβ ή κόκκινες αποχρώσεις, που μοιάζουν αρκετά με αυτά της αζαλέα αλλά είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος, ενώ υπάρχουν και Ροδόδεντρα με κίτρινα, λευκά ή και δίχρωμα άνθη. Κατάλληλο για μεμονωμένες ή μαζικές φυτεύσεις σε κήπους – παρτέρια, το ροδόδεντρο αναπτύσσεται εξίσου καλά και σε γλάστρες όπου μπορεί να ευδοκιμήσει για αρκετά χρόνια καθώς είναι γενικά αργά αναπτυσσόμενο φυτό.

φροντίδα ροδόδεντρου

Έδαφος: Η ποιότητα του εδάφους είναι η μόνη ειδική φροντίδα που χρειάζεται το ροδόδεντρο, όπως όλα τα οξεόφιλα φυτά (γαρδένια, αζαλέα κ.λπ.) Δεν του αρέσουν καθόλου τα ασβεστούχα εδάφη και χρειάζεται όξινο έδαφος (pH μεταξύ 4,50 – 5,50). ενώ για τα φυτά σε γλάστρες θα πρέπει να χρησιμοποιείται το ειδικό χώμα γλάστρας για οξύφιλα. Το χώμα του πρέπει να έχει πολύ καλή στράγγιση και ταυτόχρονα να διατηρεί ελάχιστη υγρασία μεταξύ των ποτισμών. Η κάλυψη του εδάφους γύρω από τις ρίζες με φλοιό δέντρων, άχυρο κ.λπ. είναι ένας τρόπος να συγκρατηθεί η υγρασία.

Θέση: Ευδοκιμεί σε ημισκιερές και σκιερές θέσεις, με ιδανικές θέσεις να δέχεται λίγες ώρες την ημέρα έμμεσο πρωινό ή απογευματινό ήλιο, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκτίθεται απευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά το μεσημέρι. Αναπτύσσεται άριστα και στη σκιά – ημισκιά των κωνοφόρων δέντρων, σημείο όπου πολλά καλλωπιστικά δέντρα δεν ευδοκιμούν. Είναι ένα φυτό με αρκετή αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες, αρκεί να προστατεύεται από τον δυνατό αέρα. Όταν επικρατούν συνθήκες παρατεταμένου κρύου – παγετού, ειδικά οι θαμνώδεις ποικιλίες και τα μικρά φυτά σε γλάστρες, καλό είναι να τα προστατεύετε με αντιψυκτικό κάλυμμα.

Πότισμα: Χρειάζεται συχνό πότισμα, 3-4 φορές την εβδομάδα τις ζεστές περιόδους του καλοκαιριού και σίγουρα πολύ λιγότερο τις υπόλοιπες εποχές. Την άνοιξη και το φθινόπωρο, εάν οι βροχοπτώσεις δεν επαρκούν, δεν πρέπει επίσης να αμελείτε να το ποτίζετε 2-3 φορές την εβδομάδα, αρκεί το χώμα του να έχει πολύ καλή στράγγιση.

Κλάδεμα: Μετά το τέλος της ανθοφορίας του, το ροδόδεντρο μπορεί να κλαδευτεί – ελαφρά, για να διατηρήσει το σχήμα του και να αφαιρέσει τυχόντα ξερά και αδύναμα κλαδιά. Γενικά είναι φυτό βραδείας ανάπτυξης και επομένως δεν είναι κατάλληλο για «βαθύ» κλάδεμα. Η αφαίρεση των μαραμένων λουλουδιών συμβάλλει στην ακόμη πιο έντονη ανθοφορία του.

Λίπανση: Από το τέλος της ανθοφορίας μέχρι τον επόμενο Μάιο – Ιούνιο, ένα ειδικό ενισχυτικό για τα οξύφιλα μία φορά το μήνα, βοηθά σημαντικά τη γενική υγεία του φυτού και την ταχύτερη ανάπτυξή του. Η τελευταία λίπανση πρέπει να γίνεται στις αρχές του καλοκαιριού, ακόμη και αν οι θερμοκρασίες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, συνθήκες που ούτως ή άλλως είναι απαγορευτικές για τη λίπανση όλων των φυτών. Ο λόγος είναι ότι το επόμενο διάστημα δεν αναπτύσσει πολλούς νέους βλαστούς και οι περισσότεροι από τους υπάρχοντες έχουν χρόνο να ξυλωθούν ώστε να μην είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το ροδόδεντρο ανθίζει τον Δεκέμβριο και τα άνθη του διαρκούν μέχρι τον Φεβρουάριο. Ο πολλαπλασιασμός του δεν είναι πάντα επιτυχημένος και γίνεται με τρυφερά μοσχεύματα αμέσως μετά το τέλος του καλοκαιριού. Η ορμόνη της ριζοβολίας βοηθάει σημαντικά στην επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς πολύ συχνά τα νέα φυτά μεγαλώνουν πολύ αργά και πρέπει να περάσουν 3-4 χρόνια πριν την πρώτη τους ανθοφορία.

- Διαφήμιση -