8 μυστικά για να καλλιεργήσετε τα νοστιμότερα φρέσκα φασολάκια στον κήπο και την αυλή σας

Ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά λαχανικά είναι τα φασολάκια. Αν μάλιστα συνοδεύονται και με τυρί, τότε είναι ένα από τα ωραιότερα φαγητά του Καλοκαιριού! Τα φρέσκα φασολάκια μπορούν να καταναλωθούν σε σαλάτες και πολλές αγαπημένες συνταγές μαγειρικής, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες που φυτεύονται για ξερά φασόλια για να φτιάξουμε την αγαπημένη μας φασολάδα και φασόλια γίγαντες. Συνήθως φυτεύουμε τα φασόλια την Άνοιξη για να έχουμε τα προϊόντα μας το Καλοκαίρι και τις αρχές του Φθινοπώρου. Και για όσους δεν έχουν διαθέσιμο κήπο, μπορείτε να φυτέψετε φασόλια σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι για να απολαύσετε μια καλή παραγωγή. Τα φασόλια έχουν υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και μέταλλα. Επειδή είναι πολύ χαμηλά σε λιπαρά, προτείνονται σε όλες τις δίαιτες και τα προγράμματα διατροφής. Ας δούμε τι πρέπει να ξέρουμε για την καλλιέργεια φασολιών, ποιες ποικιλίες επιλέγουμε και τι φροντίδα χρειαζόμαστε για να απολαύσουμε τα πιο νόστιμα φασόλια από τον κήπο μας. Θα σας παρουσιάσω 8 μυστικά για να καλλιεργήσετε τα νοστιμότερα φρέσκα φασολάκια στον κήπο και την αυλή σας!

- Διαφήμιση -

ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες φασολιών

Υπάρχουν πολλές δημοφιλείς τοπικές και παραδοσιακές ποικιλίες φασολιών, χαμηλές και αναρριχώμενες. Οι περισσότεροι καλλιεργητές προτιμούν τα φρέσκα φασόλια που δεν έχουν φυτικές ίνες, καθώς είναι πιο εύγευστα όταν καταναλώνονται. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ποικιλίες φασολιών για ξερά φασόλια έχουν πιο σκληρό κέλυφος και πολλές φυτικές ίνες. Γνωστές ποικιλίες φρέσκων φασολιών είναι τα μαυρομάτικα, τα μπαρμπούνια, οι χάντρες, τα αμπελοφάσουλα και τα τσαουνιά ενώ σε ορισμένες περιοχές θα βρούμε και άλλες ενδιαφέρουσες τοπικές ποικιλίες. Η εξαιρετική παραδοσιακή ποικιλία αποξηραμένων φασολιών είναι οι γίγαντες της Πρέσπας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναρριχώμενες ποικιλίες φασολιών είναι πολύ πιο παραγωγικές από τις χαμηλές, ενώ παράλληλα έχουν μεγαλύτερη περίοδο παραγωγής, αν και καθυστερούν περισσότερο να μπουν στην παραγωγή από τις χαμηλές.

πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για τη φύτευση φασολιών

Η καλλιέργεια των φασολιών χρειάζεται γόνιμο έδαφος, πλούσιο σε οργανική ουσία και καλή στράγγιση για να έχει καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Κατά την προετοιμασία του εδάφους για καλλιέργεια, πρώτα οργώνουμε το χωράφι για να γίνει το έδαφος αρκετά αφράτο, καθώς είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό ενός πλούσιου και ισχυρού ριζικού συστήματος φασολιών. Στη συνέχεια, πριν φυτέψουμε τα φασολάκια, βάζουμε αρκετό λίπασμα, χωνεμένη κοπριά και οργανικό λίπασμα για να εμπλουτίσουμε το έδαφος με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά.

πώς φυτεύονται τα φασόλια και σε ποιες αποστάσεις

Προτιμούμε να φυτέψουμε το φασόλι με σπόρο απευθείας στο χώμα. Με αυτόν τον τρόπο τα φασόλια μας ριζώνουν καλύτερα και έχουν πιο πλούσια ανάπτυξη. Πριν τη σπορά, βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε ένα υγρό πανί για να ενυδατωθούν και να φυτρώσουν πιο γρήγορα. Φυτεύουμε τα φασόλια απευθείας στο χώμα, σε βάθος 4-5 cm, 2-3 σπόρους φασολιών σε κάθε θέση φύτευσης, σε αποστάσεις 20-40 cm μεταξύ των φυτών και 50-80 cm μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

πόσο συχνά χρειάζεται να ποτίζετε τα φασόλια

Τα φασόλια είναι σχετικά απαιτητικά σε νερό και χρειάζονται τακτικό πότισμα για να παράγουν καλή ποιότητα. Όταν φυτεύετε φασόλια, αποφύγετε μεγάλες ποσότητες νερού γιατί ο σπόρος του φασολιού μπορεί να σαπίσει και να μην φυτρώσει. Κατά την περίοδο ανθοφορίας και καρποφορίας του φασολιού απαιτείται επάρκεια νερού και όχι περίσσεια, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει πτώση των λουλουδιών και αδυναμία καρποφορίας. Συνήθως τα φασόλια τα ποτίζουμε κάθε δύο-τρεις μέρες την Άνοιξη και κάθε 1-2 μέρες το Καλοκαίρι, ώστε το χώμα να διατηρείται σχετικά υγρό γύρω από τη ρίζα του φασολιού. Προτιμάμε σύστημα στάγδην άρδευσης για να έχουμε πιο αποτελεσματικό πότισμα των φασολιών και να κάνουμε εξοικονόμηση νερού.

πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στην καλλιέργεια φασολιών

Η καλλιέργεια φασολιών έχει σημαντικές ανάγκες λίπανσης για να εξασφαλίσει καλή ανάπτυξη και παραγωγή. Εκτός από τη βασική λίπανση κατά τη φύτευση με πλήρες οργανικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο, είναι σημαντικό να προστίθεται οργανικό λίπασμα κάθε τρεις εβδομάδες, ενισχυμένο με κάλιο και μαγνήσιο για την ενίσχυση της παραγωγής καρπών. Για ενίσχυση της ανθοφορίας και της καρποφορίας, μπορούμε να ψεκάσουμε με διάλυμα ψευδαργύρου, ενώ είναι σημαντικό να προσθέσουμε επιπλέον λίπασμα σιδήρου για να εξασφαλίσουμε πράσινη βλάστηση και να αποφύγουμε την εμφάνιση κιτρινισμένων φύλλων.

ποιες ασθένειες και ποια έντομα επηρεάζουν την καλλιέργεια των φασολιών

Η καλλιέργεια φασολιών επηρεάζεται από διάφορες ασθένειες και έντομα. Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και ανεπαρκούς αερισμού, το φύλλωμα του φασολιού προσβάλλεται από μυκητιασικές ασθένειες όπως ο περονόσπορος, ο ωίδιος, ο βοτρύτης, ο ασκίτης και η σκουριά. Για την οικολογική προστασία του φασολιού από ασθένειες ψεκάζουμε το φύλλωμα των φασολιών με διάλυμα υγρού χαλκού και υγρού θείου. Τα φασόλια προσβάλλονται από διάφορα έντομα, όπως η βρώμη που τσιμπάει τα φασόλια και δεν τα αφήνουν να ωριμάσουν. Επίσης, το έντομο της μελίγκρας, το ωίδιο, και άλλα έντομα που δημιουργούν μελίτωμα που κολλάει στα φύλλα και τους καρπούς. Για την αντιμετώπιση των εντόμων που προσβάλλουν τα φασόλια, χρησιμοποιούμε οικολογικά σκευάσματα από άλατα καλίου και φυσική πυρεθρίνη. Εναλλακτικά, για την προληπτική προστασία των φασολιών από τα έντομα, ψεκάζουμε κάθε 10 μέρες με μια αυτοσχέδια συνταγή που φτιάχνουμε διαλύοντας μια κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά της σούπας οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό. Και φυσικά, μην ξεχνάτε τη μικρή αράχνη που μολύνει τα φασόλια και στεγνώνει το φύλλωμά τους το Καλοκαίρι. Για την αντιμετώπιση των μαύρων στιγμάτων ψεκάστε τα φύλλα των φυτών σε θερμοκρασία κάτω των 30 βαθμών Κελσίου με υγρό θείο για να αποφύγετε εγκαύματα.

χρειάζονται στηρίγματα τα φασόλια;

Βασική φροντίδα της καλλιέργειας φασολιών είναι η στήριξη των φυτών. Ειδικά αν φυτέψουμε αναρριχώμενες ποικιλίες φασολιών, μόλις τα φυτά μεγαλώσουν λίγο, απαιτείται στήριξη με καλάμια ή ράβδους. Επίσης πολύ χρήσιμο και λειτουργικό είναι το ειδικό πλαστικό δίχτυ αναρρίχησης φασολιών που κυκλοφορεί στο εμπόριο, το οποίο έχει πλάτος 2 μέτρα και πάνω του δημιουργείται μια μεγάλη περιοχή στην οποία μπορούν να σκαρφαλώσουν εξαιρετικά τα φασόλια μας. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δέσετε προσεκτικά τα φασολάκια με σπάγκο, γιατί καθώς μεγαλώνουν και καρποφορούν υπάρχει κίνδυνος να πέσουν όταν είναι υπερφορτωμένα με καρπούς.

πότε μαζεύονται τα φασόλια και πώς αποθηκεύονται

Η συγκομιδή των φασολιών ξεκινά περίπου 2 μήνες μετά τη φύτευση και διαρκεί περίπου 2-3 ​​μήνες. Είναι σημαντικό να μαζεύετε τους καρπούς των φρέσκων φασολιών πριν ωριμάσουν καλά γιατί καθώς ωριμάζουν οι λοβοί, σκληραίνουν και γεμίζουν με ίνες που τα καθιστούν ακατάλληλα για μαγείρεμα. Μαζεύουμε τα φρέσκα φασόλια νωρίς το πρωί και τα διατηρούμε κατευθείαν στο ψυγείο για να ψυχθούν χωρίς να χάσουν καθόλου τη φρεσκάδα τους. Επίσης, αν βράσουμε τα φρέσκα φασόλια για ένα λεπτό και μετά τα ρίξουμε σε κρύο νερό και μετά τα στεγνώσουμε, μπορούμε να τα διατηρήσουμε αρκετούς μήνες στο ψυγείο. Οι αποξηραμένες ποικιλίες φασολιών μαζεύονται αργότερα από τις φρέσκες, όταν οι λοβοί τους έχουν στεγνώσει και οι σπόροι έχουν φτάσει στο κανονικό τους μέγεθος και έχουν χάσει την υγρασία τους.

και ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια φασολιών

Στις νότιες περιοχές μπορούμε να φυτέψουμε όψιμες ποικιλίες φρέσκων φασολιών αργά το Καλοκαίρι και να έχουμε σημαντική συγκομιδή το Φθινόπωρο καθώς λόγω χαμηλότερων θερμοκρασιών σε σχέση με το Καλοκαίρι έχουμε μειωμένες προσβολές από έντομα και σκώρους.

- Διαφήμιση -