4 μυστικά για να καλλιεργήσετε τις ωραιότερες μελιτζάνες σε γλάστρες και στον κήπο σας

Η μελιτζάνα είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της μεσογειακής κουζίνας. Όλοι την έχουμε λατρέψει σε διάσημες καλοκαιρινές συνταγές. Με καταγωγή από την Ασία, η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό υψηλής θρεπτικής αξίας με πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία. Μπορούμε να τη φυτέψουμε τόσο στον κήπο όσο και στη γλάστρα στο μπαλκόνι χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Η μελιτζάνα τρώγεται και ψητή και τηγανητή. Αποφεύγουμε να την τρώμε ωμή λόγω της πικρής γεύσης της αλλά και της σολανίνης, μιας τοξικής ουσίας που περιέχει, ειδικά όταν συλλέγεται πρόωρα. Το γεγονός ότι μπορούμε να την καλλιεργήσουμε στον κήπο και στο μπαλκόνι, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξέρουμε κάποια πράγματα προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόδοση! Θα σας παρουσιάσω 4 μυστικά για να καλλιεργήσετε τις ωραιότερες μελιτζάνες σε γλάστρες και στον κήπο σας!

- Διαφήμιση -

τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη φύτευση μελιτζάνας

Πρώτα από όλα, είναι σημαντικό να καλλιεργούμε ποικιλίες μελιτζάνας του δικού μας σπόρου που διατηρούμε, ώστε να γνωρίζουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας και πώς προσαρμόζεται στις συνθήκες της περιοχής μας. Ο σπόρος της μελιτζάνας αργεί να βλαστήσει και χρειάζεται τουλάχιστον 2 εβδομάδες για να βλαστήσει σε ιδανικές συνθήκες 20°C και σχετική υγρασία. Η μελιτζάνα είναι πιο θερμή από την ντομάτα και την πιπεριά και πολύ πιο ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό φροντίζουμε να τη φυτεύουμε από τον Απρίλιο και μετά που η θερμοκρασία έχει ανέβει αρκετά. Η μελιτζάνα ευδοκιμεί σε αφράτα γόνιμα εδάφη που έχουν καλή στράγγιση. Πριν φυτέψουμε τη μελιτζάνα, αφού σκάψουμε τον κήπο μας, ενσωματώνουμε στους λάκκους κομποστοποίησης αρκετή οργανική ουσία σε μορφή κομπόστ και καλά χωνεμένης κοπριάς, καθώς και πλήρες βιολογικό λίπασμα. Αποφεύγουμε τη φύτευση μελιτζάνας για να πετύχουμε καλύτερο αερισμό των φυτών, περιορίζοντας την ανάπτυξη μυκητιακών ασθενειών και βελτιώνοντας την παραγωγή μελιτζάνας. Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης είναι 50–60 cm μεταξύ των φυτών και 80–120 cm μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

ποιες είναι οι ανάγκες της μελιτζάνας για πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα

Η καλλιέργεια της μελιτζάνας έχει σημαντικές ανάγκες σε νερό για να είναι αποτελεσματική και απαιτεί τακτικό πότισμα με το σύστημα σταγόνων. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας της μελιτζάνας, η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει πτώση των λουλουδιών. Επίσης, κατά την καρποφορία της μελιτζάνας χρειάζεται συνεχές πότισμα, ιδιαίτερα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, για να αποφευχθεί ο σχηματισμός καρπών με πικρή γεύση. Για να απολαύσετε γλυκές μελιτζάνες, προσθέστε οργανικό λίπασμα ενισχυμένο με κάλιο και ασβέστιο κάθε 3-4 εβδομάδες για να βοηθήσετε την παραγωγή ποιοτικών και νόστιμων καρπών. Η έλλειψη ασβεστίου στη μελιτζάνα, όπως στην πιπεριά και την ντομάτα, μπορεί να προκαλέσει το φαινόμενο ξηρής κορυφής, όπου τα φρούτα μαυρίζουν στις άκρες. Η υπαίθρια καλλιέργεια μελιτζάνας είτε στον κήπο είτε στη γλάστρα στο μπαλκόνι δεν απαιτεί κλάδεμα σε αντίθεση με τις ποικιλίες μελιτζάνας θερμοκηπίου. Για να στηρίξουμε τα φυτά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό καλάμι μήκους ενός μέτρου πάνω στο οποίο θα στερεωθεί ο κεντρικός βλαστός της μελιτζάνας.

πώς αντιμετωπίζουμε τα έντομα και άλλες ασθένειες της μελιτζάνας

Η μελιτζάνα προσβάλλεται από έντομα κέφαλου, θρίπες, καθώς και από μυκητιασικές ασθένειες του ωιδίου. Χρησιμοποιούμε θείο και θειοαλκίνη για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά τις μυκητιασικές ασθένειες της μελιτζάνας, ενώ τις προστατεύουμε από τα έντομα, φτιάχνοντας τα δικά μας οικολογικά σκευάσματα με φυσικά υλικά στο σπίτι μας όπως σκόρδο, κρεμμύδι, πράσινο σαπούνι. Εναλλακτικά μπορούμε να προμηθευτούμε σαπούνια καλίου και φυσική πυρεθρίνη από αγροτικά καταστήματα με τα οποία ψεκάζουμε τη μελιτζάνα κάθε 2 εβδομάδες.

και ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια μελιτζάνας

Η συγκομιδή της μελιτζάνας γίνεται περίπου 2,5 μήνες μετά τη φύτευση της, ανάλογα με την ποικιλία και τις καιρικές συνθήκες. Συλλέγουμε τους καρπούς της μελιτζάνας σε στάδιο που δεν έχουν ωριμάσει πλήρως, δηλαδή όταν έχουν σφιχτή σάρκα και γυαλιστερό μοβ χρώμα. Κατά τη συγκομιδή, κόψτε τον καρπό της μελιτζάνας με ένα μέρος του λοβού για καλύτερη συντήρηση. Η μελιτζάνα δεν διατηρείται εκτός ψυγείου και στο ψυγείο αλλοιώνεται γρήγορα μετά από λίγες μέρες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

- Διαφήμιση -