5 μυστικά για να καλλιεργήσετε τις πιο νόστιμες ντομάτες σε γλάστρες

Οι περισσότεροι άνθρωποι που μένουν σε ένα διαμέρισμα ή έχουν μια μικρή αυλή δεν έχουν αρκετό χώρο για να καλλιεργήσουν φρούτα και λαχανικά. Μια αρκετά συνηθισμένη και πολύ αποτελεσματική λύση είναι να επιλέξετε την καλλιέργεια τους σε γλάστρες. Είτε δεν έχετε αρκετό χώρο στην αυλή είτε έχετε κακής ποιότητας χώμα, επιλέξτε την καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρες. Θα σας παρουσιάσω 5 μυστικά για να καλλιεργήσετε τις πιο νόστιμες ντομάτες σε γλάστρες!

- Διαφήμιση -

Πρώτα απ ‘όλα, χρειάζεστε καλά σπορόφυτα και είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα ποιοτικό χώμα. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να πάρετε τα σπορόφυτα ντομάτας που γνωρίζετε και ήδη ξέρετε ότι είναι νόστιμα.

Χρειάζεστε μια γλάστρα βάθους περίπου 35 εκ. και εδώ μπορείτε να καλλιεργήσετε τόσο κλασικές ντομάτες όσο και τα ντοματίνια. Βάλτε μια λεπτή στρώση χαλίκι στον πάτο της γλάστρας.

Έδαφος: Το έδαφος πρέπει να είναι απλό φυτόχωμα ειδικό για λαχανικά, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που περιέχουν κοπριά, κομπόστ και περλίτη. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε χώμα κήπου, όχι χώμα λουλουδιών. Αυτό το χώμα δεν πρέπει να έχει πολύ λίπασμα, αλλά ούτε παράσιτα, γι’ αυτό πρέπει να το ελέγξετε.

Χρήσιμη συμβουλή: Όταν φυτεύετε το φυτό, είναι καλύτερο να γεμίζετε τη γλάστρα περίπου τα τρία τέταρτα, και καθώς το φυτό μεγαλώνει προσθέτετε περισσότερο χώμα.

Φως: Οι ντομάτες χρειάζονται πολύ φυσικό φως. Αν τις τοποθετήσετε στο μπαλκόνι το οποίο έχει παράθυρα, έχετε υπόψη σας ότι πρέπει να κρατάτε τα παράθυρα ανοιχτά για τουλάχιστον μερικές ώρες την ημέρα. Έτσι, οι ντομάτες σας θα έχουν κυκλοφορία αέρα.

Χρήσιμη συμβουλή: Μην ξεχνάτε να μαζεύετε τις ντομάτες όταν είναι καλές για κατανάλωση. Αυτό θα ενισχύσει την παραγωγικότητα των φυτών.

Πότισμα: Αν θέλουμε να έχουμε καλή παραγωγή, τότε θα πρέπει να ποτίζουμε τακτικά, διότι οι ντομάτες σε γλάστρες έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε νερό. Την περίοδο της Άνοιξης ποτίζουμε κάθε 3-4 μέρες ενώ το Καλοκαίρι κάθε 2 μέρες.

Χρήσιμη συμβουλή: Κατά την περίοδο της ανθοφορίας δεν ποτίζουμε υπερβολικά γιατί μπορεί να έχουμε πτώση των άνθεων.

Λίπασμα: Η ντομάτα απαιτεί σημαντική ποσότητα θρεπτικών στοιχείων και λίπανσης για να εξασφαλίσουμε ανάπτυξη και σημαντική παραγωγή καρπών. Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε 20-30 μέρες πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο. Η καλλιέργεια της ντομάτας χρειάζεται πρόσθετο βιολογικό λίπασμα ασβεστίου για να μην αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της ξηράς κορυφής ή τάπας κατά το οποίο εμφανίζεται μαύρισμα στην βάση του καρπού της ντομάτας.

Στηρίγματα: Η καλλιέργεια της ντομάτας σε γλάστρα θα πρέπει να στηριχτεί και να υποστηλωθεί για να έχει καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύλα, μπαμπού ή μεταλλικό πάσσαλο που θα δέσουμε με ειδικό σπάγκο τον κεντρικό βλαστό της ντοματιάς πάνω του. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανοξείδωτο μεταλλικό πλέγμα περίφραξης, σε μορφή ανοικτού κυλίνδρου, με διάμετρο 40-50 εκατοστά και ύψος 60-100 εκατοστά, που για να στηρίξει τους βλαστούς και τους καρπούς της ντομάτας που θα διαθέτουν αρκετό βάρος. Ανάλογη κατασκευή για να στηρίξει και να υποστηλώσει τις ντοματιές στη γλάστρα μπορεί να δημιουργηθεί με καλάμια και σπάγγο.

- Διαφήμιση -