Το ραπανάκι, ανήκει στα λαχανικά που καλλιεργούνται για τις ρίζες του, την χαρακτηριστική του ρίζα με τραγανή υφή και πολύ ζουμερή. Διάσημο ως ορεκτικό, το ραπανάκι χρησιμοποιείται επίσης σε νόστιμες σαλάτες, σούπες και στη μαγειρική. Τα ραπανάκια χωρίζονται ανάλογα με την καλλιεργητική περίοδο, στα ραπανάκια που φυτεύουμε την Άνοιξη και στα ραπανάκια που φυτεύουμε το Φθινόπωρο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες για να δοκιμάσετε από πικάντικη έως γλυκιά γεύση, μακριά ραπανάκια, στρογγυλά ραπανάκια, μικρά ή μεγαλύτερα, καθώς και διάφορα χρώματα φλούδας από λευκό, κόκκινο, μοβ έως μαύρο. Το ραπανάκι μεγαλώνει αρκετά γρήγορα και μπορεί να καλλιεργηθεί σχετικά εύκολα τόσο σε κήπο όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Αξίζει λοιπόν τον κόπο να δοκιμάσουμε φρέσκα ραπανάκια από τον κήπο μας και να καλλιεργήσουμε δύσκολες ποικιλίες. Θα σας παρουσιάσω 6 μυστικά για να φυτεύσετε και να καλλιεργήσετε ραπανάκια στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι σας!
κάτω από ποιες συνθήκες μεγαλώνουν τα ραπανάκια
Το ραπανάκι χρειάζεται δροσερό, σχετικά κρύο καιρό για να αναπτυχθεί, με ιδανικές θερμοκρασίες μεταξύ 13-19 ° C. Είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και στον παγετό. Τα ραπανάκια είναι ευαίσθητα στη ζέστη, καθώς σε υψηλές θερμοκρασίες παρουσιάζουν πρόωρη ανθοφορία, κακή ανάπτυξη των ριζών και λεπτή γεύση. Προτιμούμε να φυτεύουμε ραπανάκια σε ηλιόλουστες θέσεις το Φθινόπωρο και ημιηλιόλουστα μέρη την Άνοιξη, ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας και την εποχή φύτευσης. Επιλέγουμε χώμα αφράτο, λεπτοαλεσμένο, πλούσιο σε οργανική ουσία, ώστε το υπόγειο μέρος του φυτού να αναπτυχθεί ικανοποιητικά και με καλή στράγγιση για την απομάκρυνση του νερού. Για να φυτέψουμε ραπανάκια σε γλάστρα χρησιμοποιούμε μια γλάστρα με βάθος 15-25 εκ. ανάλογα με την ποικιλία του ραπανιού και ένα αφράτο θρεπτικό συστατικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και περλίτη.
πώς φυτεύονται τα ραπανάκια και τι προετοιμασία χρειάζονται
Τα ραπανάκια φυτεύονται με σπόρους το Φθινόπωρο από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου, καθώς και στα τέλη του Χειμώνα, από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο. Όταν ετοιμάζουμε το χώμα για να σπείρουμε τα ραπανάκια, αφαιρούμε τα κουκούτσια και σκάβουμε για να τελειοποιήσουμε το χώμα. Στη συνέχεια ενσωματώνουμε κοπριά και κομπόστ για να το εμπλουτίσουμε με μια οργανική ουσία που συμβάλλει στην καλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή. Πασπαλίζουμε τα ραπανάκια αραιά, πάνω από γραμμές, σε αποστάσεις φύτευσης 20-30 εκ. μεταξύ των γραμμών και σε βάθος 1-2 εκ. χώμα. Για τη διευκόλυνσή μας, μπορούμε να αναμίξουμε τον σπόρο του ραπανιού με άμμο για να πετύχουμε λεπτότερο σπόρο με μεγαλύτερη ομοιομορφία. Αν τελικά διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πυκνή φύτευση, αραιώστε τα ραπανάκια, κρατώντας τα σε απόσταση 5 εκατοστών το ένα από το άλλο, για να πετύχετε ομαλή ανάπτυξη και ιδανικό σχηματισμό ριζών.
πότισμα και λίπασμα
Τα ραπανάκια ευδοκιμούν σε δροσερό έδαφος και απαιτούν συχνό πότισμα. Προσέχουμε να μην στεγνώσει το επιφανειακό τους έδαφος και προσαρμόζουμε τη συχνότητα ποτίσματος ανάλογα με τις βροχοπτώσεις εκείνη την περίοδο. Όσον αφορά τη λίπανση, τα ραπανάκια δεν χρειάζονται επιπλέον λίπασμα αφού έχουμε ενσωματώσει κοπριά και κομπόστ κατά τη φύτευση. Ειδικότερα, θα πρέπει να αποφεύγουμε το αζωτούχο λίπασμα με αμμωνιακά λιπάσματα που οδηγούν σε υπερβολική ανάπτυξη φυλλώματος και επιβαρύνουν την ανάπτυξη του γογγύλιου.
πότε τα ραπανάκια είναι έτοιμα για μάζεμα
Τα ραπανάκια είναι έτοιμα για συγκομιδή 1,5-3 μήνες μετά τη σπορά. Ειδικά τα μικρά στρογγυλά ραπανάκια αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και μπορείτε να τα απολαύσετε σε 1,5 μήνα μετά τη σπορά. Η φθινοπωρινή φύτευση ραπανιού συλλέγεται από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Ιανουαρίου. Καθώς τα ραπανάκια μας βρίσκονται κάτω από το έδαφος, είναι καλό να σημειώσουμε πότε σπάρθηκε κάθε ραπανάκι, ώστε να γνωρίζουμε την ώρα της συγκομιδής. Κατά τη συγκομιδή, αφού αφαιρέσετε το ραπανάκι από το έδαφος, κόψτε το φύλλωμά του και βάλτε το αμέσως στο ψυγείο για καλύτερη συντήρηση.
ποιες είναι οι κύριες ασθένειες και τα έντομα που προσβάλλουν τα ραπανάκια
Το ραπανάκι προσβάλλεται από πολυετή και ωίδιο, δύο μυκητιακές ασθένειες που προκαλούν κηλίδες στα φύλλα του φυτού. Για την περιποίηση τους, πασπαλίστε με θειοαλκίνη ή ψεκάστε με χαλκό και υγρό θειουρίας. Επίσης, η μελίγκρα δημιουργεί μπούκλες στα νεαρά φύλλα του ραπανιού. Για την αντιμετώπισή του το ψεκάζουμε με διάλυμα θρυμματισμένου πράσινου σαπουνιού ή άλλους οικολογικούς τρόπους. Επιπλέον, καλό είναι να ρίχνετε στάχτη γύρω από τα ραπανάκια για να αντιμετωπίσετε τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες που τρυπούν τα φύλλα.
και ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια ραπανιού
Τα ραπανάκια αναπτύσσονται γρήγορα και μπορούν να δημιουργήσουν επιτυχημένες καλλιέργειες ανάμεσα σε φύτρα, κουνουπίδια, μπρόκολο, μαρούλι και παντζάρια. Η καλλιέργεια φυτών είναι μια οικολογική μέθοδος όπου καλλιεργούμε διαφορετικά φυτά στην ίδια περιοχή, με πολλαπλά οφέλη.