Φτιάξτε φυσικό λίπασμα για τα φυτά και τα λουλούδια με 6 υλικά που έχετε στο σπίτι σας

Όσοι έχουμε λουλούδια στον κήπο ή το μπαλκόνι μας, αυτό που ονειρευόμαστε είναι να είναι ανθισμένα και χρωματιστά! Πώς όμως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Σίγουρα χρειάζονται περιποίηση και φροντίδα. Αυτό όμως που σίγουρα θα τα βοηθήσει είναι το λίπασμα. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε απευθείας χημικά λιπάσματα, αλλά μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας με υλικά που έχετε στο σπίτι, δίνοντας στα φυτά σας όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, όπως φώσφορο, κάλιο και άζωτο.

- Διαφήμιση -

Υπολείμματα γκαζόν μετά το κούρεμα

Η μετατροπή του κομμένου γρασιδιού σε λίπασμα είναι ένας πολύ χρήσιμος τρόπος για να ανακυκλώσετε το περιττό γρασίδι, το οποίο κόβετε κάθε φορά που κουρεύετε το γκαζόν το οποίο θα απελευθερώνει σταδιακά θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όπως είναι, κατευθείαν από το καλάθι συλλογής της χλοοκοπτικής σας μηχανής, αρκεί να μην περιέχει ζιζάνια ή σπόρους γρασιδιού. Καλύτερα όμως είναι να το αφήστε να μαραθεί λίγο πριν τη χρήση. Για να εμποδίσετε το γρασίδι να πετροποιηθεί, η στρώση γρασιδιού δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 3 έως 5 εκατοστά όταν είναι χλωρό.

Κόκκοι καφέ

Τα υπολείμματα του καφέ, ελληνικός, γαλλικός ή εσπρέσο κάνουν ένα εξαιρετικό και θαυματουργό λίπασμα. Περιέχουν χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για τα φυτά και ενισχύουν το χώμα με οργανική ουσία. Αυτό που πρέπει να κάνατε είναι να φυλάξτε τον χρησιμοποιημένο καφέ και να τον απλώστε σε μια εφημερίδα για να στεγνώσει για να μπορείτε να τον χειριστείτε πιο εύκολα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκους καφέ σε παρτέρια, γλάστρες και διακοσμητικά φυτά. Το πόσο συχνά μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτό το λίπασμα εξαρτάται από το φυτό. Τα οικιακά φυτά μπορούν να αντέξουν λίπασμα-καφέ έως μία φορά κάθε 6 μήνες ενώ τα φυτά εξωτερικού χώρου έως 4 φορές το χρόνο. Δεν το παρακάνουμε, βέβαια, καθώς η συχνή προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων υπολειμμάτων καφέ μπορεί να προκαλέσει κιτρινίσματα ή μάρανση των φυτών μας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα σε οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η καμέλια, η ορτανσία και η αζαλέα.

Φλούδες από μπανάνες

Οι φλούδες από τις μπανάνες περιέχουν θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά μας, κυρίως κάλιο σε μεγάλη ποσότητα και σε μικρότερες ποσότητες άζωτο, φώσφορο και μαγνήσιο. Έτσι, αφού απολαύσετε το φρούτο σας μπορείτε να βάλετε την φλούδα πάνω στο χώμα και να την αφήσετε να αποσυντεθεί εκεί. Μία άλλη λύση είναι να φυτέψετε τις φλούδες κοντά στις ρίζες του λουλουδιού.

Τσόφλια αυγών

Τα τσόφλια από τα αυγά είναι επίσης ένα εξαιρετικό φυσικό λίπασμα για τα φυτά μας. Το ασβέστιο που περιέχουν είναι ότι πρέπει για την ανάπτυξη του φυτού. Αφού λοιπόν φάτε τα αυγά, στεγνώστε τα τσόφλια και σπάστε τα σε όσο το δυνατόν μικρότερα κομμάτια, να θυμίζουν δηλαδή σκόνη. Έπειτα, ρίξτε τα τσόφλια γύρω γύρω από το φυτό. Το ασβέστιο που περιέχουν είναι απαραίτητο και για το χώμα που χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και για το φυτό.

Φακελάκια τσαγιού

Άλλος ένας τρόπος για να φτιάξουμε φυσικό λίπασμα, είναι τα φακελάκια τσαγιού! Αφού βράσουμε τα φύλλα του τσαγιού για να φτιάξουμε ένα ζεστό ρόφημα, μαζεύουμε τα υπολείμματα για να τα χρησιμοποιήσουμε ως φυσικό λίπασμα στα φυτά μας. Τα υπολείμματα από το τσάι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, και μικρότερη σε φώσφορο και κάλιο. Μπορούμε να προσθέσουμε τα υπολείμματα του τσαγιού μαζί με το φακελάκι, εφόσον είναι από υλικό που μπορεί να αποσυντεθεί.

Στάχτη από τζάκι

Πολλοί από εμάς έχουν τζάκι στο σπίτι και κάθε 2-3 μέρες καθαρίζουμε την στάχτη, αν όχι κάθε μέρα. Η στάχτη λοιπόν μπορεί να γίνει πολύ καλό λίπασμα! Το λίπασμα όμως αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή αφού οι μεγάλες ποσότητες στάχτης μπορούν να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Έτσι, αφού καούν τα ξύλα μαζέψτε την στάχτη και βάλτε την στην γλάστρα του λουλουδιού. Η στάχτη είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο και φώσφορο και είναι ιδανική για λίπασμα σε ντομάτες, φασόλια, σπανάκι, αρακάς, σκόρδα, πατάτες και αβοκάντο

- Διαφήμιση -