λίλιουμ: ένα εντυπωσιακό λουλούδι για την αυλή ή τον κήπο σας

Μια από τις πιο εντυπωσιακές εκθέσεις καλλωπιστικών ειδών που αναπτύσσονται από βολβούς και είναι ταυτόχρονα επίσης πολύ εύκολη στην καλλιέργεια της, ακόμη και για εντελώς ερασιτέχνες κηπουρούς, είναι το λίλιουμ. Ανήκει στην οικογένεια των κρίνων και οι πιο δημοφιλείς από τις πολλές ποικιλίες είναι τα ασιατικά κρίνα (Asiatic Lilies) και τα Oriental Lilies Lilies. Θα σας παρουσιάσω το λίλιουμ: ένα εντυπωσιακό λουλούδια για την αυλή ή τον κήπο σας!

- Διαφήμιση -

Αναπτύσσεται σε μέγεθος γλάστρας με σκληρό και όχι εύκαμπτο μίσχο και τα άνθη έχουν εντυπωσιακό σχήμα τρομπέτας και στην άκρη κάθε στελέχους σχηματίζεται πολύ μεγάλη χρωματική ποικιλία.

Οι πιο κοινές ποικιλίες είναι το λευκό, το κόκκινο, το ροζ και το πορτοκαλί, ενώ οι πιο σπάνιες με μπορντό είναι σχεδόν μαύρες, όπως και οι έντονα δίχρωμες ποικιλίες. Παράλληλα είναι ένα από τα πιο κατάλληλα και εντυπωσιακά λουλούδια για βάζα ή χρήση σε φρέσκες συνθέσεις λουλουδιών.

Η φροντίδα που χρειάζεται το λίλιουμ είναι ελάχιστη αρκεί οι βολβοί τους να είναι φυτεμένοι σε φωτεινό ηλιόλουστο σημείο, χωρίς όμως να δέχονται άμεσα τον μεσημεριανό καλοκαιρινό ήλιο. Όσο λιγότερο φως χρειάζονται, τόσο τα φυτά ψηλώνουν αλλά χωρίς να «γεμίζονται» με φύλλα και φυσικά τη μειωμένη ανθοφορία τους. Για έντονη ανθοφορία αρκεί ένα λίπασμα. Χρησιμοποιήστε γενικό αλλά αφράτο φυτόχωμα για καλλωπιστικά φυτά εξωτερικού χώρου. Χρειάζονται μέτριο-κανονικό πότισμα όταν στεγνώνει το χώμα τους και μόνο στη βάση του φυτού, χωρίς να βρέχονται τα στελέχη των λουλουδιών, καθώς η επιπλέον υγρασία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ασθενειών-ζιζανίων.

Το πιο σημαντικό στην καλλιέργεια των λίλιουμ είναι η πολύ καλή στράγγιση του εδάφους. Δεν πρέπει να λιμνάζει εκεί που βρίσκεται το νερό της βροχής ή σε πιάτα αν τα φυτέψετε σε γλάστρες.

Οι περισσότερες ποικιλίες φυτεύονται νωρίς την Άνοιξη, αλλά υπάρχουν και κάποιες, όπως το Παρθενόκρινο (Virgin’s Lily), το οποίο φυτεύεται το Φθινόπωρο. Φυτέψτε 3-5 βολβούς μαζί σε ομάδες και σε απόσταση 30-40 cm ανά ομάδα. Ανάλογα με το μέγεθος των βολβών, μικροί ή μεγάλοι, φυτεύονται σε βάθος 5-10 cm ή 10-15 cm αντίστοιχα, απευθείας στο χώμα ή σε γλάστρες.

Είναι φυτό που ανθίζει το Καλοκαίρι και συνδυάζοντας βολβούς πρώιμης, κανονικής πρώιμης και όψιμης ανθοφορίας, μπορείτε να έχετε λίλιουμ να ανθίζουν στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας από τις αρχές Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Όταν αγοράζετε βολβούς, ζητήστε λεπτομέρειες για την ακριβή περίοδο ανθοφορίας κάθε ποικιλίας εκτός από το χρώμα – μέγεθός της, για να κάνετε τις καλύτερες επιλογές.

Στο τέλος του Φθινοπώρου, κλαδέψτε εντελώς όλα τα στελέχη του φυτού χωρίς να ενοχλήσετε τους βολβούς που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται ξανά την επόμενη Άνοιξη, αρκεί να προστατεύσετε το έδαφος κατά τη διάρκεια του Χειμώνα από τα νερά της βροχής και το έντονο κρύο. Στο τέλος του Φθινοπώρου, καλύψτε την επιφάνεια του εδάφους στη γλάστρα ή στο σημείο που έχετε φυτέψει λίλιουμ με φλοιό δέντρων, πριονίδι ή άχυρο.

Κάθε 2-3 χρόνια στις αρχές της Άνοιξης μπορείτε να αφαιρέσετε τους βολβούς από το έδαφος και να χωρίσετε προσεκτικά κάθε συστάδα σε 2-3 μεμονωμένα τμήματα που θα φυτέψετε ξεχωριστά.

- Διαφήμιση -