11 πανέμορφες ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και το μπαλκόνι σας με φτέρες

Αν και ανήκει στα καλλωπιστικά φυτά που δεν έχουν άνθος, η φτέρη είναι ένας «θησαυρός» αφενός για ερασιτέχνες κηπουρούς αφού έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε φροντίδα, αφετέρου είναι ένα φυτό που μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε στον κήπο ή στο μπαλκόνι, απευθείας στο χώμα ή σε γλάστρες, ιδανικό για κρεμαστές γλάστρες, ενώ οι περισσότερες ποικιλίες μπορούν να καλλιεργηθούν ως φυτά εσωτερικού χώρου. Θα σας παρουσιάσω 11 πανέμορφες ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και το μπαλκόνι σας με φτέρες!

- Διαφήμιση -

Με τροπική προέλευση, από φυσικό ελεύθερο περιβάλλον είναι ένα αυτοφυές φυτό που πολλαπλασιάζεται καθώς ο αέρας διασκορπίζει μικροσκοπικά σπόρια που αναπτύσσονται στο πίσω μέρος των φύλλων. Η φτέρη αγαπά ιδιαίτερα την υγρασία αλλά όχι την άμεση έκθεση στον ήλιο, γι’ αυτό επιλέξτε για τις φτέρες σας σκιερά ή ημισκιερά δροσερά μέρη και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ποτίζετε καθημερινά, ενώ περισσότερο από το πότισμα των ριζών ο ψεκασμός των φύλλων της με το νερό το ευνοεί.

Ανάλογα με την ποικιλία, το χρώμα του φυλλώματος ποικίλλει και μπορεί να είναι από πρασινωπό έως βαθύ πράσινο, αλλά το ηλιακό φως επηρεάζει επίσης την απόχρωση του και όσο πιο εκτεθειμένη είναι η φτέρη στον ήλιο, τόσο πιο ανοιχτόχρωμα γίνονται τα φύλλα. Μεγαλώνει πολύ γρήγορα, αν είναι στο σωστό μέρος και έχει την υγρασία που χρειάζεται, μέσα σε ένα χρόνο μπορεί να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Η κατακόρυφη ανάπτυξη του ελικοειδούς φυλλώματος καθιστά τη φτέρη κατάλληλη για να τοποθετηθεί είτε στο μπαλκόνι ως το ψηλότερο φυτό σε γλάστρα με μερικά ακόμη μικρά αναπτυσσόμενα εποχιακά είδη, είτε να φυτευτεί στον κήπο με τα φύλλα να πέφτουν.

Το ίδιο εύκολο με ένα φυτό εσωτερικού χώρου που παρέχεται εκτός από το πότισμα των φύλλων με νερό και ψεκάζεται συχνά τοποθετείται σε σημείο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υγρασία και μακριά από θερμάστρες, καλοριφέρ, τζάκι, κοντίσιονερ κ.λπ.

Ένα κοινό λίπασμα σε κοκκώδη ή υγρή μορφή, από τις αρχές της Άνοιξης έως τα τέλη του Φθινοπώρου μία φορά το μήνα, θα βοηθήσει την υγιή ανάπτυξή του, όπως όλα τα καλλωπιστικά φυτά σας.

Η εμφάνισή του είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή σε κρεμαστές γλάστρες -καλάθια, φυτεμένα σε επίπεδα όπου υπάρχει σκιά, σε παρτέρια κάτω από δέντρα και γενικά σε όποιο σκιερό μέρος χρειαστείτε… πράσινο… η φτέρη είναι η λύση.

- Διαφήμιση -