Τα λουλούδια μεταδίδουν αρμονία και χαρά στο χώρο. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος όπου θέλουμε να υπάρχουν γύρω μας. Τις περισσότερες φορές όμως τα λουλούδια που κόβουμε διαρκούν πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να διατηρηθούν περισσότερο; Θα σας παρουσιάσω 8 κόλπα για να διατηρήσετε τα κομμένα λουλούδια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα!

Είναι δεδομένο πως τραβώντας τα λουλούδια έξω από το έδαφος επιταχύνεται τη γήρανση τους, κάτι που γίνεται εμφανές μέσα από τους καφέ τόνους, προειδοποιώντας ότι σύντομα θα μαραθούν. Δεδομένου ότι είναι καλλωπιστικά φυτά, δεν αρκεί μόνο να μουλιάσουν τα στελέχη τους στο νερό. Είναι επίσης απαραίτητο να εφαρμόσετε κάποια κόλπα που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των κομμένων λουλουδιών σας.

Υπάρχουν βασικοί κανόνες που βοηθούν στην παράταση της ζωής των λουλουδιών μέσα σε ένα βάζο: Ένας από αυτούς είναι η απολύμανση του δοχείου. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να το γεμίσετε με ζεστό νερό, να προσθέσετε λίγη χλωρίνη και να αφήσετε το μείγμα να δράσει. Μετά από μια ώρα, ξεπλύνετε με σαπούνι και νερό. Θα πρέπει επίσης να μάθετε για τα είδη στα οποία ανήκουν τα λουλούδια ώστε να ξέρετε ποια να συνδυάσετε. Μερικά φυτά απελευθερώνουν επιβλαβή αλκαλοειδή, όπως τη λικορίνη, επομένως είναι καλύτερο να τα χωρίσετε με δείγματα για να μην στεγνώσουν.

Όσο για το νερό, μερικές μέρες είναι πάρα πολύ σημαντικό η αντικατάσταση του. Όταν αλλάζετε το νερό, πλύνετε και στεγνώστε το βάζο πριν επαναφέρετε το μπουκέτο. Επίσης μην τοποθετείτε τα λουλούδια δίπλα στο παράθυρο, γιατί το άμεσο ηλιακό φως τα μαραίνει πρόωρα. Είναι προτιμότερο ένα δροσερό μέρος που είναι επίσης μακριά από ρεύματα ή συσκευές θέρμανσης. Το βάζο που θα επιλέξετε έχει να κάνει πολύ με τη μακροζωία του κομμένου λουλουδιού.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε τα κομμένα άνθη περισσότερο, επιλέξτε μπουμπούκια που μόλις αρχίζουν να ανοίγουν, αυτά που δείχνουν τα πιο πράσινα φύλλα και αυτά που έχουν σταθερά και πολύχρωμα πέταλα. Χρησιμοποιήστε τις συμβουλές για να επεκτείνετε τη φρεσκάδα τους με τα καλύτερα δείγματα στον κήπο σας.

ζάχαρη

Η ζάχαρη δίνει στα φυτά τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούν όταν φεύγουν από το έδαφος. Απλώς προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη στο νερό στο βάζο και θα παρατηρήσετε ότι το σφρίγος της σύνθεσης των λουλουδιών επιστρέφει.

βάλτε τα λουλούδια σας στο ψυγείο

Όταν πρόκειται για βολβώδη είδη όπως οι τουλίπες ή τα τριαντάφυλλα, το κρύο νερό είναι ιδιαίτερα καλό για αυτά. Οι ανθοπώλες συμφωνούν ότι η μεταφορά φρεσκοκομμένων ανθοδέσμων στο ψυγείο τριπλασιάζει τη ζωή των λουλουδιών. Προτού τα τοποθετήσετε σε βάζο, συνιστάται να περάσουν τουλάχιστον 6 ώρες στο ψυγείο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν την απώλεια υγρών, ευνοούν την ανθοφορία και τα κάνουν να χρειάζονται λιγότερο νερό.

ΔEITE
5 απλοί και αποτελεσματικοί τρόποι για να αφαιρέσετε τους λεκέδες ιδρώτα από τα ρούχα

επιλέξτε ένα άνετο βάζο

Τα ευρύχωρα βάζα βοηθούν στο να μην είναι πολύ συνωστισμένοι οι μίσχοι και επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί ανάμεσα στο μπουκέτο. Προσέξτε να μην υπερφορτώσετε το βάζο. Αν έχετε πολλά λουλούδια, χωρίστε τα σε πολλά βάζα. Από την άλλη πλευρά, το υλικό κατασκευής των βάζων είναι θεμελιώδες για την παράταση της διάρκειας της διάταξης. Το γυαλί ή το κρύσταλλο είναι καλές εναλλακτικές λύσεις, αλλά τα ασημένια βάζα διατηρούν τα λουλούδια περισσότερο.

ρίξτε λίγο χλώριο

Το χλώριο (Cl) ασκεί μια δραστηριότητα που σχετίζεται με τη φωτοσύνθεση και είναι το κλειδί για την ώθηση των κυττάρων των φυτών. Αυτό το χημικό στοιχείο λειτουργεί ως απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό για τα φυτά. Η ανεπάρκεια ή η περίσσεια του Cl εκδηλώνεται με μαρασμό καθώς επηρεάζεται η διαπνοή και γίνεται χλώρωση. Το κατάλληλο είναι ¼ κουταλάκι του γλυκού ανά λίτρο νερού.

προσθέστε λίγη βότκα

Μια βότκα σε ανθόνερο επιβραδύνει την παραγωγή φυσικού αιθυλενίου. Στην πραγματικότητα, το αιθυλένιο είναι μια αέρια ορμόνη που συντίθεται από όλα τα φυτικά όργανα, η παραγωγή της οποίας αυξάνεται φυσικά κατά τον διαχωρισμό των φύλλων και τη γήρανση ή τη γήρανση των ανθέων.

αραιώστε λίγη ασπιρίνη

Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ ή η ασπιρίνη έχει μεταξύ των συστατικών του ανθρακικό νάτριο, ένα ορυκτό άλας κατάλληλο για την παράταση της ζωής των λουλουδιών. Κονιοποιήστε δύο ταμπλέτες ασπιρίνης και αραιώστε τες σε χλιαρό νερό. Αφού κρυώσει το μείγμα, το προσθέτουμε στο δοχείο με τα φρέσκα λουλούδια. Άλλωστε τα δισκία ασπιρίνης είναι ένα πολύ γνωστό κόλπο για τους κηπουρούς. Η προσθήκη τους σε ένα βάζο συνήθως διατηρεί τη ζωτικότητα των κομμένων λουλουδιών.

σόδα

Αναψυκτικά που περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης θρέφουν τους κομμένους μίσχους και μειώνουν επίσης το pH του νερού λόγω του βαθμού βιομηχανικής οξύτητας. Για να παρατείνετε τη ζωτικότητα των λουλουδιών, προσθέστε λίγη σόδα στο νερό στο βάζο. Κατά προτίμηση, χρησιμοποιήστε ποτά που δεν λερώνουν το νερό.

απολυμάνετε με λίγο ξύδι

Το ξύδι συνδέεται με την αναστολή της ανάπτυξης βακτηρίων. Το κύριο συστατικό αυτής της ουσίας είναι το οξικό οξύ και η χρήση του είναι κοινή στα πρωτόκολλα απολύμανσης. Η έκθεση στο ξύδι για 20 λεπτά μειώνει τα ζωντανά βακτήρια. Για να διατηρήσετε τα κομμένα άνθη, προσθέστε δύο κουταλάκια του γλυκού ξύδι ανά λίτρο νερού. Αυτό το κοκτέιλ απολυμαίνει το νερό, το απελευθερώνει από την ανάπτυξη βακτηρίων και επιμηκύνει τη φρεσκάδα των λουλουδιών.