Οι σπόροι σας δεν φυτρώνουν; 12 αιτίες και πράγματα που πρέπει να προσέξετε!

Για κάθε κηπουρό ή επίδοξο κηπουρό η στιγμή που θα δει τους σπόρους του να βγαίνουν από τη γη είναι πολύ όμορφη. Είναι απίστευτο, όταν τα πράγματα πάνε καλά, πώς ένας μικροσκοπικός σπόρος μεταμορφώνεται σε ένα λαχανικό. Κάποιες φορές όμως δυστυχώς, η διαδικασία της βλάστησης των σπόρων δεν πηγαίνει πάντα σύμφωνα με το σχέδιο. Μερικές φορές, οι σπόροι απλά δεν φυτρώνουν. Τι γίνεται λοιπόν όταν φυτεύετε τους σπόρους σας και δεν καταλήγουν σε ένα υγιές φυτό; Εάν δυσκολεύεστε να βλαστήσετε τους σπόρους σας και θέλετε να μάθετε τι μπορεί να πάει στραβά, διαβάστε 12 λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό!

- Διαφήμιση -

Αιτίες που οι σπόροι δεν βλαστάνουν

Το ξεκίνημα των φυτών από σπόρους είναι μια από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες. Μου αρέσει να βλέπω τα μικροσκοπικά βλαστάρια να σπρώχνονται προς τα πάνω και να βγαίνουν από το χώμα καθώς αναζητούν το φως του ήλιου. Δεν σταματά ποτέ να με εκπλήσσει και είναι μαγικό κάθε φορά που συμβαίνει.

Όταν τα πράγματα πάνε καλά, νιώθεις την ικανοποίηση να βλέπεις τα νέα σου φυτά να ξεπροβάλλουν από το έδαφος και να μετατρέπονται σε μεγάλες, υγιείς σοδειές σε λίγους μήνες. Όταν τα πράγματα είναι στραβά, είναι απίστευτα απογοητευτικό.

Μερικές φορές δεν ξέρεις ποτέ τι συνέβη, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προσέξεις:

1. Η θερμοκρασία είναι λάθος

Η λάθος θερμοκρασία του εδάφους μπορεί να σημαίνει ότι οι σπόροι σας δεν μπορούν ποτέ να δουν το φως της ημέρας. Οι περισσότεροι σπόροι χρειάζονται από 16-20 βαθμούς ιδανική θερμοκρασία για να βλαστήσουν!

Οι σπόροι διαφορετικών ειδών όμως έχουν πολύ διαφορετικές απαιτήσεις. Στους σπόρους του σπανακιού, για παράδειγμα, αρέσει το κρύο χώμα και δεν θα φυτρώσουν εάν το χώμα είναι πολύ ζεστό. Οι σπόροι του πεπονιού χρειάζονται ζεστό χώμα για να βλαστήσουν.

Να θυμάστε ότι οι θερμοκρασίες βλάστησης των σπόρων είναι εντελώς διαφορετικές από τις θερμοκρασίες που απαιτούνται για να ευδοκιμήσουν τα ώριμα φυτά. Οι σπόροι διαφόρων ειδών είναι ουσιαστικά προγραμματισμένοι να βγαίνουν από την λανθάνουσα κατάσταση και να αναπτύσσονται όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε θερμόμετρο. Με την εμπειρία, θα καταλάβετε τις γενικές ανάγκες ορισμένων φυτών.

Οι ντομάτες, οι πιπεριές και οι σπόροι μελιτζάνας δεν θα φυτρώσουν αν σπαρθούν σε κρύο έδαφος. Για αυτά, προτείνω ένα θερμαντικό στρώμα για να παρέχει επιπλέον ζεστασιά περιβάλλοντος. Εάν είναι πολύ ζεστό το χώμα, πολλοί σπόροι δεν θα βλαστήσουν..

Όταν φυτεύετε σε εξωτερικούς χώρους, ένα θερμόμετρο εδάφους μπορεί να σας φανεί χρήσιμο. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι συχνά πολύ διαφορετική από τη θερμοκρασία του εδάφους.

2. Μερικοί σπόροι πρέπει να είναι στρωματοποιημένοι

Μερικοί σπόροι πρέπει να περάσουν μια περίοδο στρωματοποίησης για να βγουν από τον λήθαργο. Η διαστρωμάτωση περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα χειρισμών που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους σπόρους να βλαστήσουν, αλλά συνήθως αναφέρεται σε ψυχρή επεξεργασία.

Ορισμένοι σπόροι δεν θα φυτρώσουν χωρίς έκθεση στο κρύο, είτε με φυσικά μέσα είτε βάζοντάς τους στην κατάψυξη.

3. Μερικοί σπόροι πρέπει να καταστραφούν

Το παχύ τρίχωμα σε μερικούς σπόρους τους εμποδίζει να βλαστήσουν, εκτός εάν σημαδεύονται με κάποιο τρόπο. Ένα μικρό χτύπημα είναι το μόνο που χρειάζεται. Δεν θα χρειαστεί να το κάνετε αυτό με τους περισσότερους σπόρους λαχανικών, ευτυχώς, αλλά πολλοί σπόροι αγριολούλουδων το χρειάζονται. Περιλαμβάνει το τρίψιμο των σπόρων σε γυαλόχαρτο ή το τρύπημα τους με ένα μαχαίρι ή νυχοκόπτη.

4. Κάποιοι σας κλέβουν τους σπόρους

Εάν σπέρνετε απευθείας σπόρους στον κήπο σας και δεν έχετε δει βλαστάρια μετά από περίπου μια εβδομάδα αναμονής, κάποιος μπορεί να έχει περιποιηθεί τον εαυτό του με ένα σνακ!

Όχι, δεν είναι οι μυστηριώδεις γείτονές σας. Τα πουλιά είναι ο πιθανός ένοχος. Οι σκίουροι μπορεί επίσης να φάνε μεγαλύτερους σπόρους. Τα μυρμήγκια επίσης αποτελούν μία πολύ συνηθισμένη αιτία καταστροφής των σπόρων σας. Τέλος οι λαγοί και τα ποντίκια είναι και αυτοί συχνά υπεύθυνοι για τη φθορά των σπόρων. Υπάρχουν διάφορες τακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να εμποδίσετε τους απρόσμενους επισκέπτες να τρώνε τους σπόρους σας.

5. Το έδαφος είναι πολύ υγρό

Η υγρασία στα φυτά δεν είναι πάντα καλό πράγμα. Το νερό είναι μια απαίτηση για τη βλάστηση των σπόρων, αλλά η υπερβολική ποσότητα του μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως μυκητιακές ασθένειες και κακή κυκλοφορία του αέρα.

Εάν οι σπόροι σας κυριολεκτικά επιπλέουν στο νερό, μπορεί να μην είναι σε θέση να πάρουν αρκετό οξυγόνο για να φυτρώσουν και να σαπίσουν πριν γίνουν οτιδήποτε πράσινο και όμορφο.

6. Οι σπόροι σας είναι πολύ παλιοί

Μερικοί σπόροι διαρκούν περισσότερο από άλλους, αλλά οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των σπόρων σας. Αποθηκεύστε τους σπόρους σε δοχεία που κρατούν μακριά την υγρασία και το φως. Διατηρήστε τα δοχεία σας σε δροσερό, ξηρό σημείο για να διασφαλίσετε ότι οι σπόροι σας θα διαρκέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Συχνά, τα πακέτα σπόρων έχουν πληροφορίες σχετικές με τις ημερομηνίες λήξης. Ορισμένα περιλαμβάνουν την ημερομηνία κατά την οποία οι σπόροι συσκευάστηκαν για να σας δώσουν μια ιδέα για το πόσο παλιοί μπορεί να είναι. Σημειώστε ότι αυτές οι ημερομηνίες είναι απλώς οδηγίες. Ακριβώς επειδή οι σπόροι είναι παλιοί δεν σημαίνει ότι είναι εντελώς άχρηστοι.

Θα μπορούσε απλώς να σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο ή θα βλαστήσουν λιγότεροι σπόροι.

7. Δεν αγοράζετε σωστούς σπόρους

Συμβαίνει, μερικές φορές παίρνετε ένα νέο πακέτο σπόρων και μόνο λίγοι από αυτούς φυτρώνουν. Είναι συχνά ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αν συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα (και έχετε αποκλείσει άλλες πιθανότητες), ίσως θα έπρεπε να επικοινωνήσετε με τον πωλητή σπόρων για να μάθετε τι συμβαίνει και να ζητήσετε αντικατάσταση.

Παλαιότερα αγόραζα τους σπόρους μου από έναν συγκεκριμένο λιανοπωλητή, αλλά ανακάλυψα ότι κάθε φορά, ο ρυθμός βλάστησης ήταν κακός και οι βλαστημένοι σπόροι είχαν πάντα προβλήματα. Σταμάτησα να αγοράζω σπόρους από αυτό το κατάστημα λιανικής και τώρα, δεν αντιμετωπίζω τα ίδια προβλήματα.

8. Απαιτείται υπομονή

Μερικοί σπόροι χρειάζονται πολύ χρόνο για να βλαστήσουν. Πολλοί σπόροι βοτάνων μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να παραχθούν σπορόφυτα, επομένως μην εγκαταλείπετε τους σπόρους σας χωρίς πρώτα να ελέγξετε πόσο χρόνο χρειάζεται συνήθως για να βλαστήσουν.

Θυμηθείτε, ο χρόνος στο πακέτο είναι απλώς μια εκτίμηση και προϋποθέτει τέλειες συνθήκες. Οι σπόροι σας μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο για να βγουν από το έδαφος – ή, αν είστε τυχεροί, μπορεί να φυτρώσουν πιο γρήγορα.

9. Δεν υπάρχει αρκετό φως

Όλοι οι σπόροι χρειάζονται φως για να βλαστήσουν και μερικοί σπόροι πρέπει να έχουν πολύ φως. Το να βάζετε σπόρους σε μια σκοτεινή γωνιά του σπιτιού σας και να περιμένετε να φυτρώσουν δεν θα λειτουργήσει.

Επίσης, αν έχετε καλύψει σπόρους που χρειάζονται άφθονο φως με πολύ χώμα, μπορεί να μην φυτρώσουν. Ελέγξτε τις απαιτήσεις φωτός των σπόρων σας πριν από τη φύτευση.

10. Δεν υπάρχει αρκετή υγρασία στο έδαφος

Εάν είναι πολύ ξηρό το έδαφος, οι σπόροι σας δεν θα βλαστήσουν. Η αποτυχία φυτρώματος των σπόρων λόγω ελλιπούς ποτίσματος συμβαίνει τόσο στο χώμα όσο και στους δίσκους σποράς. Αποτρέψτε αυτό το πρόβλημα προ-υγράνοντας το έδαφος. Οι σπόροι χρειάζονται αρκετή υγρασία για να σπάσει το περίβλημά τους και να ξεκινήσουν να φυτρώνουν.

11. Έχετε φυτεύσει πάρα πολύ βαθιά

Το βάθος φύτευσης είναι μια άλλη βασική πτυχή της βλάστησης των σπόρων. Αν τους φυτέψετε πολύ βαθιά, οι μικροσκοπικοί σπόροι θα δυσκολευτούν να περάσουν στην επιφάνεια του εδάφους. Αν χρειαστεί πολύς χρόνος για να φτάσει πάνω από το έδαφος, οι σπόροι πεθαίνουν.

Ελέγξτε τα πακέτα σπόρων για πληροφορίες σχετικά με το βάθος φύτευσης. Εάν δεν αναφέρεται, χρησιμοποιήστε το μέγεθος του σπόρου ως πρόχειρη οδηγία. Συνήθως, όσο μικρότερος είναι ο σπόρος, τόσο πιο ρηχά πρέπει να φυτευτεί.

12. Φυτεύσατε ΄΄πεθαμένους” σπόρους

Αυτό είναι εξαιρετικά κοινό. Ο ένοχος είναι συνήθως η απόσβεση, η οποία είναι μια μυκητιακή ασθένεια που σκοτώνει τα τρυφερά σπορόφυτα. Η απόσβεση τείνει να συμβαίνει όταν υπάρχει κακή κυκλοφορία αέρα και υπερβολική υγρασία.

- Διαφήμιση -