Υγρασία στο σπίτι. Λόγοι εμφάνισης και τρόποι αντιμετώπισης με σωστό βάψιμο

Όλοι κάποια στιγμή στο σπίτι μας έχουμε βρει μαύρα στίγματα μούχλας ή ακόμα και ολόκληρη επιφάνεια με πράσινη μούχλα. Το θέμα είναι να βρούμε το λόγο προέλευσης της και την σωστή αντιμετώπιση. Η υγρασία είναι τόσο ανθυγιεινή για τον άνθρωπο και ειδικά μέσα στο ίδιο του το σπίτι που περνάει πολλές ώρες στον ύπνο.

- Διαφήμιση -

Που βρίσκουμε την υγρασία στο σπίτι:

 1. Στους τοίχους του υπνοδωματίου που κοιμόμαστε και δημιουργείται από την ανάσα μας στον ύπνο.
 2. Στο ταβάνι του μπάνιου από τους υδρατμούς.
 3. Στο ταβάνι της κουζίνας ή στους τοίχους από τους υδρατμούς που δημιουργεί το φαγητό που μαγειρεύουμε.
 4. Στο πάτωμα από προβλήματα σωλήνων.
 5. Στο ταβάνι όλου του σπιτιού (συνήθως στον τελευταίο όροφο) από κακή μόνωση ή από πολύ μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας του έξω με το μέσα.
 6. Πιο σπάνια στις ντουλάπες.
 7. Δημιουργείται και από τις διάφορες συσκευές που χρησιμοποιούμε, από το άπλωμα των ρούχων στο εσωτερικό χώρο και φυσικά από κακή μόνωση.

Αρχικά όταν εντοπίσουμε μια επιφάνεια με μούχλα πρέπει να ελεγξουμέ τους σωλήνες μας, αν υπάρχει κάποια διαρροή ώστε να καλέσουμε αμέσως υδραυλικό. Από εκεί και πέρα πρέπει να τηρούμε πάντα τον κανόνα να αερίζεται συχνά το σπίτι. Ένα μισάωρο την ημέρα και πιό πολύ το υπνοδωμάτιο και το μπάνιο μας είναι σημαντικό. Η πόρτα του μπάνιου πρέπει να μένει συνήθως ανοιχτή τις πιο πολλές ώρες της ημέρας γιατί είναι το μέρος που εγκλωβίζονται οι πιο πολλοί υδρατμοί.

Η μούχλα θέλει προσοχή, είναι επικίνδυνη, μπορεί να καταστρέψει τοίχους, σωλήνες, πλακάκια, μονώσεις. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να είστε πολύ τυπικοί και προσεκτικοί.

Η σωστή αντιμετώπιση είναι σημαντική.

 1. Ανοίξτε το κλιματιστικό. Απορροφάει πολύ την υγρασία στο σπίτι και ξηραίνει το περιβάλλον. Δοκιμάστε τη λειτουργία αφύγρανσης (σύμβολο με τη σταγόνα).
 2. Αν έχετε την δυνατότητα αγοράστε αφυγραντήρα. Επίσης βοηθάει πολύ.
 3. Μονώστε το σπίτι αν είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα.
 4. Βάψτε τον τοίχο που έχει εμφανίσει μούχλα

Πως πρέπει να βάψετε σωστά έναν τοίχο με υγρασία:

Βήμα 1ο

Σε έναν τοίχο με σημάδια υγρασίας δεν μπορείς απλώς να περάσεις το χρώμα από πάνω. Όσες φορές και να το κάνεις, θα είναι μάταιο, αφού το πρόβλημα θα παραμένει. Σου προτείνουμε να οπλίσεις τους τοίχους σου με μονωτικό υλικό. Κάνε τρύπες στο κάτω μέρος του τοίχου και μέσω αυτών εφάρμοσε στο εσωτερικό του το υλικό. Αυτό θα σε προστατέψει από τη μελλοντική προσβολή της υγρασίας.

Βήμα 2ο

Σειρά έχει ο καθαρισμός. Εάν ο τοίχος σου έχει ξεφλουδίσει ή έχει φουσκώσει είναι ένα δείγμα ότι υπάρχει υγρασία στο σπίτι. Θα πρέπει, λοιπόν, να τον τρίψεις μέχρι να αφαιρεθεί το παλιό χρώμα. Είναι απαραίτητο να φτάσεις σε ένα καθαρό και υγιές υπόστρωμα, που να μπορεί να υποδεχθεί τις επόμενες στρώσεις στόκου και βαψίματος. Για τον καλύτερο καθαρισμό των επίμαχων σημείων με σημάδια μούχλας, χρησιμοποίησε μυκητοκτόνο υγρό. Ψέκασε με αυτό και τρίψε καλά. Τέλος, για μεγαλύτερη μελλοντική προστασία, σου προτείνουμε να περάσεις όλο τον τοίχο με ειδικό προϊόν για την ανερχόμενη υγρασία από το έδαφος, που θα βρεις στο εμπόριο.

Βήμα 3ο

Το στοκάρισμα τοίχου με υγρασία είναι βασικό βήμα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλό υπόστρωμα του χρώματος. Αρχικά, φτιάξε το στόκο προσθέτοντας νερό στη σκόνη σύμφωνα με τις οδηγίες. Στη συνέχεια, προσπάθησε να στοκάρεις πρώτα τυχόν ρωγμές ή τρύπες που έχουν δημιουργηθεί. Έπειτα, πέρνα με στόκο την υπόλοιπη επιφάνεια του τοίχου. Μόλις στεγνώσει, λείανε όλη την επιφάνεια του τοίχου. Επίσης, πέρασε τον τοίχο με ένα καθαρό και ελαφρώς βρεγμένο σφουγγάρι. Με τον τρόπο αυτό θα αφαιρεθεί κάθε ίχνος σκόνης. Ενώ αν πιστεύεις ότι χρειάζεται, μπορείς να περάσεις και δεύτερο χέρι στόκου.

Βήμα 4ο

Πριν από το βάψιμο τοίχου με υγρασία, θα ήταν καλό να περάσεις αστάρι. Φρόντισε να το αραιώσεις με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή και να το αφήσεις να στεγνώσει. Για το βάψιμο τοίχου με υγρασία, σου προτείνουμε να περάσεις δύο χέρια πλαστικό μυκητοκτόνο χρώμα. Η απόχρωση αφήνεται στα δικά σου γούστα, αλλά το είδος αυτό είναι αναγκαίο για έναν προβληματικό τοίχο. Επιπλέον, μπορείς να περάσεις ένα χέρι θερμομονωτικό χρώμα. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτού του χρώματος είναι η ικανότητά του να προστατεύει τους τοίχους από την υγρασία.

Πηγή φωτογραφιών: Pinterest

- Διαφήμιση -