Φροντίδα φυτών – Ενημερώσου πριν φυτέψεις!

Επιστήμονες λένε ότι η κηπουρική μειώνει το στρες. Αν αποφασίσατε όμως να ασχοληθείτε μαζί της πρέπει να γνωρίζετε κάποια πράγματα! Διαβάστε το άρθρο και ενημερωθείτε!

- Διαφήμιση -

Σπίτι και κηπουρική

Θέλεις να ηρεμήσεις και να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και το στρες; Ασχολήσου με την κηπουρική… κάνει καλό και είναι και η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσεις.

Οργανώσου!

Πάρε χαρτί και μολύβι και απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:

  1. Τι βλέπω στον χώρο που θα φυτέψω; Έχει ήλιο ή σκιά;
  2. Το χτυπάει ο αέρας;
  3. Πόσο κρύο έχει το χειμώνα και πόση ζέστη το καλοκαίρι;
  4. Βρέχει αρκετά;
  5. Έχω το νερό που χρειάζομαι όλο το χρόνο;
  6. Θέλω να κρύψω το γείτονα, το διπλανό τοίχο ή να τονίσω μια ωραία πέτρα στον κήπο μου;
  7. Έχω χρόνο να ασχοληθώ με τα φυτά μου;
  8. Πόσα χρήματα θέλω να ξοδέψω;

Αφού απαντήσεις στις ερωτήσεις μπορείς να επισκεφτείς ένα κέντρο κήπου για να προμηθευτείς τα απαραίτητα.

Τι χρειάζεται να αγοράσεις;
Αν είναι η πρώτη φορά που ασχολείσαι με την κηπουρική και τα φυτά πρέπει να αγοράσεις τον απαραίτητο εξοπλισμό. Χρειάζεσαι γάντια, σκαλιστήρι, φτυαράκι και ένα καλό ψαλίδι κλαδέματος. Επίσης, χρειάζεσαι γλάστρες αν πρόκειται να φυτέψεις στο μπαλκόνι σου. Υπάρχουν στην αγορά γλάστρες διαφορετικών μεγεθών, υλικών και σχημάτων. Για τις γλάστρες σου θα χρειαστείς το κατάλληλο χώμα σε ποσότητα ανάλογη με τον αριθμό των γλαστρών σου.

Στα κέντρα κήπου θα βρείς χώματα με διαφορετικές συστάσεις κατάλληλα για όλες τις επιλογές των φυτών που θα κάνεις. Με τη βοήθεια του προσωπικού του κέντρου κήπου επίλεξε φυτά που ανταποκρίνονται στις απαντήσεις που έχεις δώσει. Έτσι, θα φυτέψεις το κατάλληλο φυτό στην κατάλληλη θέση που θα ταιριάζει με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο χώρο σου και θα καλύπτει τις διακοσμητικές σου ανάγκες.

Επιστροφή στο σπίτι
Τώρα έχεις όλα τα απαραίτητα για να φυτέψεις στον κήπο ή το μπαλκόνι σου. Τοποθέτησε τα φυτά στις θέσεις που θέλεις να τα φυτέψεις για να είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα. Κάνε τις απαραίτητες αλλαγές, όπου δεν σου αρέσουν οι συνδυασμοί και ξεκίνησε να φυτεύεις.

gardening1Φροντίδα Φυτών

Αφού αποφάσισες να φυτέψεις πρέπει να είσαι έτοιμος να ασχοληθείς με τα φυτά σου και να παρακολουθείς τις ανάγκες τους. Θα πρέπει να ποτίζεις όποτε χρειάζεται, να σκαλίζεις και να αφαιρείς τα ζιζάνια από το χώμα, να ρίχνεις λίπασμα και να κάνεις τα απαραίτητα κλαδέματα.

Κάθε πότε να ποτίζω τα λουλούδια μου;
Κάθε φυτό έχει τις δικές του ανάγκες και θα πρέπει να μάθουμε ποιες είναι αυτές. Ανάλογα με την εποχή, τη θερμοκρασία, τη θέση το κάθε φυτό χρειάζεται την ανάλογη ποσότητα νερού. Το είδος επίσης θα μας καθοδηγήσει στις ανάγκες για πότισμα. Οι κάκτοι και τα παχύφυτα χρειάζονται λίγο νερό, ενώ άλλα είδη έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Επίσης, το χώμα που έχουμε φυτέψει και η ικανότητα του να συγκρατεί νερό θα μας οδηγήσει να φτιάξουμε το κατάλληλο πρόγραμμα ποτίσματος.

Πως πρέπει να ποτίζω τα φυτά μου;
Το νερό πρέπει να πέφτει με ήπιο τρόπο κοντά στη ρίζα του φυτού. Η διάρκεια του είναι τέτοια μέχρι το φυτό να ξεδιψάσει και αυτό θα φανεί από το αν λιμνάζει το νερό. Η στράγγιση επίσης είναι πολύ σημαντική, καθώς υπερβολική συσσώρευση νερού μπορεί να σαπίσει τις ρίζες του φυτού. Επιπλέον, το πότισμα πρέπει να γίνεται τέτοια ώρα ώστε το φυτό να αξιοποιεί το νερό. Έτσι, πρέπει να αποφεύγονται οι ώρες με υψηλές θερμοκρασίες ή έντονο αέρα.

Πόσο συχνά να ποτίζω τα φυτά μου;
Τους ζεστούς μήνες το πότισμα πρέπει να είναι συχνό καθώς το φυτό έχει να αντιμετωπίσει τις υψηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη υγρασίας. Καλό είναι να καταβρέχουμε τα φύλλα για να δροσίζεται το φυτό. Άλλα και τους χειμερινούς μήνες το πότισμα πρέπει να συνεχίζεται πιο αραιά. Ο δυνατός και παγωμένος αέρας του χειμώνα μπορεί να προκαλέσει, επίσης, προβλήματα έλλειψης νερού.

Πότε πρέπει να ρίχνω λίπασμα;
Η συχνότητα των λιπάνσεων καθορίζεται από το είδος του φυτού, το στάδιο ανάπτυξής του, την εποχή αλλά και τις δικές μας επιθυμίες για πλούσιο φύλλωμα ή ανθοφορία. Η βασική λίπανση γίνεται προς το τέλος του χειμώνα ενώ η συμπληρωματική όταν το φυτό βρίσκεται σε έντονη ανάπτυξη. Η συμπληρωματική πρέπει να γίνεται περίπου κάθε δυο μήνες εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες. Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης του λιπάσματος για να μην προκαλέσετε προβλήματα στα φυτά σας.

Χρειάζονται τα φυτά μου κλάδεμα;
Το κλάδεμα γίνεται για να αφαιρεθούν τα περιττά κλαδιά, ώστε να βελτιωθεί η ανάπτυξή του φυτού και να ανανεωθεί. Ένα καλό κλάδεμα βοηθά στην ισορροπία της βλάστησης με την ανθοφορία Τέλος, το κλάδεμα προσφέρει αερισμό στο φυτό. Χρησιμοποιούμε πάντα ψαλίδι κλαδέματος καθαρό και καλής ποιότητας. Προσπαθούμε να κόβουμε λοξά, κάνοντας τομές καθαρές και λείες. Το μυστικό είναι να μην προκαλέσουμε πληγές στο φυτό μας. Η εμπειρία και παρατήρηση θα μας καθοδηγήσει για το πότε και πως θα κλαδέψουμε.

- Διαφήμιση -