Το Καλοκαίρι έχει φτάσει και η ζέστη έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή της. Τι γίνεται όμως με τα φυτά και τα λουλούδια μας και πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε από τις υψηλές θερμοκρασίες; Στο συγκεκριμένο άρθρο λοιπόν θα δούμε 6 τρόπους για να προστατεύσουμε τα φυτά και τα λουλούδια μας από την ζέστη!

Είναι αλήθεια ότι το Καλοκαίρι υπάρχουν φυτά τα οποία υποφέρουν από τη ζέστη. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι έντονες ακτίνες του ήλιου, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών, στην ανθοφορία αλλά και στην παραγωγή των καρπών. Αν λοιπόν δεν προσέξουμε η ζημιά, η οποία μπορεί να προκληθεί μπορεί να είναι και μη αναστρέψιμη. Ειδικά σε συνθήκες υπερβολικού καύσωνα, τα φυτά γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτα διότι είναι πολύ εύκολο να προσβληθούν και από μυκητολογικές ασθένειες και έντομα.

Επομένως όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30°C λαμβάνουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για να προστατέψουμε τα φυτά μας και να τα βοηθήσουμε να αντέξουν τον καύσωνα.

ζημιά στα φυτά από τη ζέστη και τον καύσωνα

Οι υψηλές θερμοκρασίες, ο έντονος ήλιος και η ξηρή ατμόσφαιρα προκαλούν σημαντικά προβλήματα στις βασικές λειτουργίες των φυτών. Ως αποτέλεσμα παρουσιάζεται εκτεταμένη καταστροφή των κυττάρων των φυτών με αρνητικές συνέπειες στη βλάστηση, στο σχηματισμό λουλουδιών, στην καρπόδεση, καθώς και στην παραγωγή ποιοτικών καρπών. Παράλληλα, την περίοδο του καλοκαιριού, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών εμφανίζονται πολλά έντομα και ασθένειες που παρασιτούν στα ταλαιπωρημένα φυτά. Ας δούμε τι ζημιές δημιουργούνται τόσο στα λαχανικά όσο και στα καρποφόρα δέντρα και στα λουλούδια όταν έχει υπερβολική ζέστη.

ζημιές στα λαχανικά

Τα περισσότερα λαχανικά του Καλοκαιριού, όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα αγγούρια, οι μελιτζάνες, τα κολοκύθια, τα πεπόνια και τα καρπούζια στην περίοδο της έντονης ηλιοφάνειας, εμφανίζουν εγκαύματα στα φύλλα. Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ο τετράνυχος ο οποίος δημιουργεί εκτεταμένες ζημιές στα κηπευτικά όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Τέλος οι υψηλές θερμοκρασίες και η έντονη ακτινοβολία του ήλιου δημιουργούν καψίματα στα άνθη και γενικότερα στην καρπόδεση των περισσότερων κηπευτικών.

ζημιές στα καρποφόρα δέντρα

Τα καρποφόρα δέντρα δεν έχουν ανοσία στη ζέστη. Αρκετά από αυτά παθαίνουν σημαντικά προβλήματα από την υπερβολική ζέστη. Αρχικά τα εσπεριδοειδή (λεμονιά, πορτοκαλιά) και τα υποτροπικά φυτά (αβοκάντο, μάνγκο, μπανανιά) παθαίνουν εγκαύματα στα φύλλα και χρειάζονται προσοχή ειδικά κατά τα πρώτα 1-2 χρόνια μετά την φύτευση τους. Ο καύσωνας και οι απότομες μεταβολές θερμοκρασίας και υγρασίας μπορούν να προκαλέσουν πτώση καρπών ή σκάσιμο καρπών σε καρποφόρα δέντρα και γενικότερα υποβάθμιση της ποιότητας τους με αποτέλεσμα να μην τρώγονται ή να μην είναι εμπορεύσιμα.

ζημιές σε λουλούδια  

Τα λουλούδια λόγω καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να παρουσιάσουν κιτρινίσματα στα φύλλα και ξηράνσεις στα λουλούδια τους. Ταυτόχρονα οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη του τετράνυχου που δημιουργεί έντονες ξηράνσεις και στρίψιμο φύλλων και γενικότερα προκαλεί καχεξία στα φυτά. Καλό είναι να αποφεύγουμε τις φυτεύσεις καλλωπιστικών φυτών σε περιόδους έντονης ζέστης. Σε συνθήκες καύσωνα, τα φυτά δεν μπορούν άμεσα να απορροφήσουν νερό από το χώμα ενώ παράλληλα δε μπορεί να αναπτυχθεί καλά το ριζικό τους σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε αρκετές περιπτώσεις τα φυτά να ζορίζονται και να ξεραίνονται άμεσα.

πώς προστατεύουμε τα φυτά από τη ζέστη

Για την προστασία των φυτών μας από τη ζέστη, τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Θα χρειαστεί να κάνουμε συχνότερα ποτίσματα, να χρησιμοποιήσουμε υλικά που προστατεύουν τα φυτά από τον ήλιο ενώ παράλληλα να προσέξουμε ιδιαίτερα τη λίπανση. Ας δούμε λοιπόν τρόπους για να διατηρήσουμε τα φυτά μας υγιή και γεμάτα ζωντάνια σε συνθήκες ζέστης και καύσωνα!

τακτικό πότισμα

Ποτίζουμε τακτικά τα φυτά με περισσότερο νερό όταν ο καύσωνας κάνει την εμφάνισή του. Για να βοηθήσουμε τα φυτά να είναι δροσερά την περίοδο της ημέρας, πραγματοποιούμε τακτικά ποτίσματα, ίσως και καθημερινά, κατά το σούρουπο ή νωρίς το πρωί για να μπορέσουν να αντέξουν στις υψηλές θερμοκρασίες. Θα πρέπει να αποφεύγουμε το μεσημεριανό πότισμα διότι μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στα φυτά σε συνθήκες καύσωνα. Προσέχουμε παράλληλα να μην ποτίζουμε υπερβολικά, καθώς σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας μπορεί να προκληθούν σαπίσματα στη ρίζα των φυτών, πτώση φύλλων και ανθέων.

βρέχουμε τα φύλλα

Προκειμένου τα φυτά μας να αντέξουν σε συνθήκες καύσωνα, μία άλλη λύση είναι να βρέχουμε τα φύλλα τους, για αύξηση της υγρασίας. Πως θα το κάνουμε αυτό; Διαβρέχουμε το φύλλωμα των φυτών, κατά τις νυχτερινές ώρες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά για τα φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς και για φυτά εξωτερικού χώρου που αναπτύσσονται σε δροσερό περιβάλλον, όπως η γαρδένια, η καμέλια και ο φίκος. Βέβαια είμαστε προσεκτικοί και αποφεύγουμε την διαβροχή των φύλλων όταν έχει ηλιοφάνεια γιατί θα δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα. Επίσης, περιοριζόμαστε στη διαβροχή των φύλλων για το δροσισμό των φυτών αποφεύγοντας και σε αυτή την περίπτωση το υπερβολικό πότισμα.

μεταφέρουμε τις γλάστρες σε δροσερό σημείο 

Για φυτά που έχουμε σε γλάστρες και ειδικά για ευαίσθητα φυτά στον έντονο ήλιο, μπορούμε να τα μεταφέρουμε σε βορεινό ή δυτικό σημείο της αυλής ή του μπαλκονιού. Η τοποθέτηση των φυτών σε σημεία που έχει μικρότερη έκθεση σε ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη θα πρέπει να διαρκέσει όλη την περίοδο του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών.

τοποθετούμε ειδικό δίχτυ 

Μία απλή και ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση για να μην έρχονται τα φυτά σε απευθείας επαφή με τις δυνατές ακτίνες του μεσημεριανού ήλιου του καλοκαιριού είναι η χρήση ειδικού διχτυού προστασίας. Με τη χρήση του ειδικού διχτυού ηλιοπροστασίας, περιορίζουμε τα εγκαύματα στο φύλλωμα σε συνθήκες καύσωνα και διατηρούμε την καλή ανάπτυξη των φυτών.

ψεκάζουμε τα φύλλα με ζεόλιθο ή καολίνη

Σε συνθήκες καύσωνα και έντονης ηλιοφάνειας, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά με οικολογικά σκευάσματα καολίνης ή ζεόλιθου που δημιουργούν ένα λευκό επίχρισμα πάνω στα φύλλα των φυτών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τον σχηματισμό ενός αδιαπέραστου στρώματος προστασίας στις έντονες ακτίνες του ήλιου που εξασφαλίζει την καλή κατάσταση των φυτών.

υγρό λίπασμα φυκιών

Τις πολύ ζεστές μέρες αποφεύγουμε τη λίπανση των φυτών και ειδικά με αμμωνιακά λιπάσματα ή κοπριά, γιατί θα επιφέρουν σημαντικό πρόβλημα στα φυτά. Σε συνθήκες καύσωνα ποτίζουμε ή ψεκάζουμε τα φυτά μας με οικολογικό λίπασμα φυκιών καθώς λόγω των φυσικών ορμονών που περιέχουν, βοηθούν σημαντικά την αναπλήρωση των κατεστραμμένων κυττάρων των φυτών σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης.