Αποφασίσατε να μαγειρέψετε ένα εκλεκτό πιάτο, ακολουθήσατε πιστά τις οδηγίες, κρατώντας όλες τις αναλογίες σωστές σύμφωνα με τη συνταγή…αλλά το αποτέλεσμα απέχει από το προσδοκώμενο; Σε όλες μας έχει τύχει φυσικά αλλά υπάρχει εξήγηση για αυτό! Υπάρχουν πράγματα στην κουζίνα τα οποία θα πρέπει να ακολουθούμε πιστά προκειμένου να βγει το φαγητό μας έτσι όπως θέλουμε! Θα σας παρουσιάσω 12 συνηθισμένα μαγειρικά λάθη που μπορούν να καταστρέψουν την καλύτερη συνταγή μας!

Υπερφορτώνετε το τηγάνι

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε, είναι να φορτώνουμε υπερβολικά το τηγάνι με κρέας προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο. Όμως αν θέλετε το κρέας να αποκτήσει μία τραγανή κρούστα, αυτό είναι λάθος. Θα πρέπει να του δώσετε χώρο για να ροδίσει. Διαφορετικά, όταν το τηγάνι είναι γεμάτο, το κρέας θα βράσει.

Μαγειρεύετε κρέας χρησιμοποιώντας αντικολλητικό τηγάνι

Ένας άλλος λόγος αποτυχίας κατά το μαγείρεμα του κρέατος που θέλετε να αποκτήσει τραγανή κρούστα είναι η χρήση αντικολλητικών τηγανιών. Αυτό το μαγειρικό σκεύος συνήθως ζεσταίνεται λιγότερο από τα συνηθισμένα τηγάνια, επομένως θα ήταν καλύτερα να τα χρησιμοποιείτε για ομελέτες και τηγανίτες. Όσο για το κρέας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα τηγάνι γκριλ ή ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο.

Δεν χρησιμοποιείτε αλάτι στα ζυμαρικά

Ο βασικός κανόνας όταν μαγειρεύετε τα ζυμαρικά είναι να ρίχνετε αλάτι στο νερό. Η έλλειψη αλατιού θα οδηγήσει σε άγευστα ζυμαρικά και καμία σάλτσα δεν θα σώσει το πιάτο. Εάν δεν είστε σίγουρες για τις αναλογίες, εδώ είναι μια συμβουλή για εσάς: χρησιμοποιήστε μια κουταλιά της σούπας αλάτι ανά 300 γραμμάρια ζυμαρικών.

Τηγάνισμα με ελαιόλαδο

Σε υψηλές θερμοκρασίες το ελαιόλαδο χάνει όλη τη θρεπτική του αξία και αρχίζει να καίγεται και αυτό μπορεί να καταστρέψει εντελώς τη γεύση του φαγητού σας. Επομένως, είναι καλύτερη ιδέα να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο για σαλάτες και εκλεπτυσμένο ηλιέλαιο για τηγάνισμα.

Μετράμε την ποσότητα των ξηρών συστατικών χρησιμοποιώντας ποτήρι

Πολλές από εμάς μετράμε την ποσότητα των υλικών χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι ή ένα φλιτζάνι χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι χωράει διαφορετικούς όγκους ξηρών και υγρών προϊόντων. Θυμηθείτε: το ψήσιμο απαιτεί ακριβή συμμόρφωση με τις δεδομένες μετρήσεις. Επομένως, εάν δεν θυμάστε όλους τους πίνακες με τα βάρη, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό κύπελλο μέτρησης και ζυγαριά κουζίνας.

Δεν προθερμαίνουμε αρκετά το τηγάνι πριν το μαγείρεμα

Οι κορυφαίοι σεφ λένε, «Αν νομίζετε ότι το τηγάνι σας είναι ήδη αρκετά ζεστό, περιμένετε άλλα δύο λεπτά και συνεχίστε να μαγειρεύετε μετά». Θα χρειαστείτε σίγουρα ένα καλά προθερμασμένο τηγάνι για να μαγειρέψετε τα λαχανικά και να πάρετε αυτή την τραγανή κρούστα στο κρέας.

ΔEITE
Τι μπορεί να κάνει ένα σφουγγαράκι για τα πιάτα πέρα από τα καθιερωμένα

Τηγάνισμα σκόρδου

Οι περισσότερες συνταγές προτείνουν ότι το σκόρδο πρέπει να προστεθεί στο τέλος της διαδικασίας μαγειρέματος ή ακόμη και να αφαιρεθεί από το πιάτο μετά από 2-3 λεπτά μαγειρέματος. Το σκόρδο περιέχει πολύ λιγότερο νερό από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό και καίγεται πολύ γρήγορα. Όταν παραψηθεί, το σκόρδο μπορεί να προσθέσει μια δυσάρεστη γεύση στο πιάτο σας.

Ρίχνουμε κατεψυγμένο κρέας στο τηγάνι

Πριν μαγειρέψετε το κρέας, φροντίστε να το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες. Το κρέας που έχει ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου θα ζεσταθεί πιο ομοιόμορφα, ενώ το κατεψυγμένο κρέας, αντίθετα, μπορεί να φαίνεται καλοφτιαγμένο, αλλά θα εξακολουθεί να είναι ωμό μέσα. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για το ψήσιμο του κρέατος στο φούρνο.

Τρώμε το κρέας αμέσως μετά το μαγείρεμα

Ακόμα κι αν ανυπομονείτε να δοκιμάσετε το φαγητό σας, καλύτερα να κρατήσετε τα χέρια σας μακριά από το μαγειρεμένο κρέας για μερικά λεπτά. Προσπαθήστε να μην τρώτε αμέσως μόλις το κρέας είναι έτοιμο. Κάντε υπομονή και θα εντυπωσιαστείτε από τη γεύση του πιάτου σας.

Αποθήκευση κάθε προϊόντος στο ψυγείο

Δεν είναι καλή ιδέα να αποθηκεύετε όλα τα τρόφιμα που έχετε στο ψυγείο. Οι ντομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, οι πατάτες, τα κολοκυθάκια, οι μελιτζάνες και διάφορα τροπικά φρούτα όπως το ακτινίδιο και το μάνγκο έχουν καλύτερη γεύση όταν διατηρούνται εκτός ψυγείου. Όταν φυλάσσονται στο ψυγείο, αυτά τα προϊόντα χάνουν τη φρεσκάδα τους και σαπίζουν πιο γρήγορα.

Γυρίζετε συνεχώς το φαγητό σας

Δεν είναι απαραίτητο να γυρίζετε πολύ συχνά το κρέας σας κατά το μαγείρεμα. Μπορεί να καταλήξετε με ξερό κρέας ή μη ελκυστικά ψάρια χωρίς επικάλυψη. Απλώς αφήστε το μελλοντικό σας αριστούργημα στο τηγάνι και μην το ενοχλείτε πολύ συχνά – αυτός είναι ένας χρυσός κανόνας κάθε σεφ.

Βράζετε υπερβολικά τα αυγά

Έχετε βρει ποτέ αυτή τη γκρίζα ουσία αντί για κρόκους και ασπράδια μέσα στα αυγά που δεν έχουν και τόσο ωραία γεύση; Στην πραγματικότητα, δεν έχει να κάνει με την ποιότητα των αυγών. Το πιθανότερο είναι ότι απλά έχετε παραβράσει τα αυγά. Για να έχετε το σωστό χρώμα και υφή, αφαιρέστε τα αυγά από τη φωτιά αμέσως μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, και αφήστε τα κάτω από το καπάκι σε ζεστό νερό για περίπου 10 λεπτά. Έτσι τα ασπράδια και οι κρόκοι αυγών θα αποκτήσουν σωστή κατάσταση και χρώμα.