3 σημαντικά λάθη που κάνετε στη χρήση υγρού απορρυπαντικού ρούχων

Όλοι μας πλένουμε τα ρούχα μας με κάποιο απορρυπαντικό! Η ακατάλληλη χρήση όμως απορρυπαντικών τα μετατρέπει από βοηθούς σε εχθρούς των υφασμάτων, ικανούς να καταστρέψουν ακόμα και τα πιο ποιοτικά. Με την αύξηση της ποικιλίας των εταιρειών που φτιάχνουν απορρυπαντικά και των συνθέσεων απορρυπαντικών πλυντηρίων ρούχων, η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη για να επιλέξετε το καταλληλότερο. Η σκόνη πλυσίματος όπως την ξέραμε στο παρελθόν, αφήνοντας λεκέδες στα ρούχα, ειδικά αν είναι σκούρα, έχει σχεδόν αντικατασταθεί από το υγρό απορρυπαντικό.

- Διαφήμιση -

Οι νοικοκυρές πιστεύουν ότι ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν υγρό απορρυπαντικό και ότι το ζήτημα της χρήσης της είναι άσχετο, γιατί δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο και ιδιαίτερο σε αυτό, αλλά η πρακτική δείχνει ότι κάνουν λάθος. Υπάρχουν πολλά βασικά λάθη που γίνονται κατά τη χρήση υγρών απορρυπαντικών, τα οποία όχι μόνο μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους, αλλά δημιουργούν και κίνδυνο να καταστραφούν τα υφάσματα, ακόμη και το πλυντήριο. Θα σας παρουσιάσω 3 σημαντικά λάθη που κάνετε στη χρήση υγρού απορρυπαντικού ρούχων!

υπερβολική αυτοπεποίθηση της νοικοκυράς

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η χρήση υγρού απορρυπαντικού είναι μια βασική δραστηριότητα, οι περισσότερες νοικοκυρές δεν διαβάζουν τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στις συσκευασίες. Η ακριβής δόση του απορρυπαντικού που συνιστά ο κατασκευαστής και αναγράφεται στην ετικέτα του σκευάσματος δεν παρατηρείται από τους περισσότερους. Γι’ αυτό και το απορρυπαντικό χύνεται «με το μάτι», χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το είδος των υφασμάτων, οι συστάσεις στην ετικέτα, τα κιλά των ρούχων. Αυτό τις περισσότερες φορές οδηγεί σε υπερβολική δόση απορρυπαντικού, πολύ αφρό στο πλυντήριο, δύσκολο ξέβγαλμα, παραμονή απορρυπαντικού στα υφάσματα, μείωση της αποτελεσματικότητας του υγρού απορρυπαντικού πλυντηρίου και γενικά σε κακά αποτελέσματα. Οι δόσεις που περιγράφονται στη συσκευασία δεν είναι τυχαίες. Αν τις ακολουθήσετε, θα αξιοποιήσετε στο έπακρο το πλυντήριό σας. Αν δεν τις προσέξετε, ρισκάρετε τα ρούχα σας και το πλυντήριό σας.

λανθασμένη χρήση απορρυπαντικών κατά το πλύσιμο στο χέρι

Οι νοικοκυρές μπορεί να θεωρούν παράλογο το ερώτημα πώς να χρησιμοποιείτε υγρό απορρυπαντικό για πλύσιμο, αλλά είναι σχετικό και έχει το νόημά του, καθώς γίνονται πολλά λάθη όταν χρησιμοποιείτε υγρό απορρυπαντικό όταν πλένετε στο χέρι. Υπάρχουν υφάσματα που δεν τα βάζουμε στο πλυντήριο και πλένουμε με τον γνωστό παλιό τρόπο – σε λεκάνη. Το πλύσιμο στο χέρι αυξάνει την πιθανότητα λάθους. Εκτός από το ότι ρίχνουμε πολύ περισσότερο απορρυπαντικό, που καταστρέφει τα υφάσματα και ξεπλένεται δύσκολα, οι νοικοκυρές κάνουν και ένα άλλο βασικό λάθος: ρίχνουν το απορρυπαντικό στο νερό στο οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί το ρούχο. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται, καθώς πολλά από τα υγρά απορρυπαντικά είναι χρωματιστά. Αν λοιπόν τα ρίξετε στη λευκή μπλούζα στη λεκάνη μπορεί να προκαλέσει μόνιμους λεκέδες και το απορρυπαντικό δεν διαλύεται ομοιόμορφα στο νερό έτσι κι αλλιώς. Αν και είναι υγρό και όχι σκόνη, το απορρυπαντικό πρέπει πρώτα να χυθεί στο νερό, να αναμειχθεί και μετά να προστεθεί στο ρούχο. Εδώ, η συμμόρφωση με την ακριβή δοσολογία είναι ακόμη πιο σημαντική και πιο συχνά συγχέεται.

πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία

Υπάρχει ένα τρίτο λάθος που κάνουν μαζικά οι νοικοκυρές με περισσότερη πρακτική και εμπειρία – συνηθίζουν να χρησιμοποιούν απορρυπαντικά σε σκόνη σε όλη τους τη ζωή και όταν τα αντικαθιστούν με υγρά απορρυπαντικά, αποτυγχάνουν να επιλέξουν ένα πρόγραμμα που λειτουργεί σε χαμηλότερους βαθμούς, η θερμοκρασία πρέπει να είναι πάνω από 40 βαθμούς για να διαλυθεί η σκόνη. Τα υγρά απορρυπαντικά δεν απαιτούν υψηλή θερμοκρασία για να διαλυθεί το απορρυπαντικό και είναι περισσότερο από σκόπιμο να μειώσετε τους βαθμούς. Πρώτον, γιατί εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια και προστατεύει τη φύση. Δεύτερον, γιατί δεν χρειάζεται να βράσεις τα ρούχα, χαλώντας τα χρώματα και τα υφάσματα, αφού θα πλυθούν με το υγρό απορρυπαντικό και στους 30 βαθμούς.

- Διαφήμιση -