13 οικιακά προϊόντα που δεν πρέπει ποτέ να πετάτε στα σκουπίδια

Το πιο εύκολο και συνηθισμένο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν κάτι δεν είναι πλέον χρήσιμο είναι να το πετάξετε και τότε οι περισσότερες από εμάς απλώς ξεχνάμε ότι το αντικείμενο υπήρχε καν. Αλλά τα σκουπίδια σας περνούν έναν ολόκληρο κύκλο που δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι (διαίρεση, ανακύκλωση, κ.λπ.). Ωστόσο, δεν μπορούν να «πεταχθούν» όλα τα αντικείμενα έτσι ακριβώς. Μερικά από τα πιο κοινά πράγματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως οι μπαταρίες ή τα καλλυντικά, είναι εξαιρετικά τοξικά και μπορούν πραγματικά να έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά. Κάποια άλλα, όπως υπολείμματα μαλλιών ή τροφών, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να υποβληθούν σε θεραπεία από ειδικούς. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να γνωρίζουν τι να κάνουν με τα σκουπίδια τους και να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με το γεγονός ότι ένα αντικείμενο δεν χάνεται μόλις το βάλετε στον κάδο. Θα σας παρουσιάσω 13 οικιακά προϊόντα που δεν πρέπει ποτέ να πετάτε στα σκουπίδια!

- Διαφήμιση -

αναπτήρες

Οι αναπτήρες περιέχουν αέρια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φωτιάς μέσω ενός μηχανισμού τριβής που προκαλεί σπινθήρες. Είναι ήδη ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο αντικείμενο να το έχετε, πόσο μάλλον να το αποθηκεύετε. Δεν μπορεί να διατηρηθεί σε οποιοδήποτε μέρος, ειδικά αν αυτό το μέρος υπόκειται σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, το αέριο μέσα σε όλους τους αναπτήρες είναι επιβλαβές για το περιβάλλον, επομένως δεν μπορεί να απορριφθεί με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε άλλο απόβλητο.

Για όλους αυτούς τους λόγους δεν μπορούν να πεταχτούν σε χωματερή. Θεωρητικά, δεν πρέπει να τα πετάτε καν σε δοχεία για ανακυκλώσιμα προϊόντα. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε μια ΜΚΟ ή να αναζητήσετε μέρη που προορίζονται ειδικά για τη διαχείριση αυτού του τύπου απορριμμάτων. Και μόλις απαλλαγείτε από τον αναπτήρα μιας χρήσης, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε να αγοράσετε έναν επαναφορτιζόμενο για να μειώσετε τον αντίκτυπο που έχουν οι δραστηριότητές σας στο περιβάλλον.

καλλυντικά

Ενώ οι περισσότερες συσκευασίες καλλυντικών είναι κατασκευασμένες από γυαλί ή πλαστικό, αυτό που υπάρχει μέσα μπορεί να μην είναι τόσο ανακυκλώσιμο ή φιλικό προς το περιβάλλον όσο νομίζετε. Υπάρχουν πολλά καλλυντικά που περιέχουν ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς όχι μόνο για την υγεία σας αλλά και για το περιβάλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένες κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα για να ρυθμίσουν τη χρήση ορισμένων συστατικών που ήταν κοινά στην κατασκευή μακιγιάζ, κρέμες και γενικά καλλυντικά.

Μια καλή επιλογή είναι να αντικαταστήσετε καλλυντικά μεγάλης επωνυμίας με προϊόντα φτιαγμένα με φυσικά συστατικά που γνωρίζετε ότι δεν είναι επικίνδυνα για το δέρμα σας ή ακόμα και να φτιάξετε μερικά μόνες σας στο σπίτι. Εάν αυτό δεν είναι μια επιλογή, μπορείτε τουλάχιστον να προσπαθήσετε να μειώσετε την κατανάλωση καλλυντικών που παρασκευάζονται με επιβλαβείς ουσίες που έχουν υψηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

χρώματα

Πολλά χρώματα που πωλούνται συνήθως στην αγορά περιέχουν υλικά όπως ο μόλυβδος, ο οποίος είναι επιβλαβής για το περιβάλλον. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγετε την απόρριψη δοχείων που εξακολουθούν να περιέχουν ίχνη από αυτά τα είδη χημικών ουσιών στους κανονικούς κάδους απορριμμάτων. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα στείλετε σε οργανισμούς που ασχολούνται με την επεξεργασία τοξικών αποβλήτων. Μπορείτε φυσικά, να επιλέξετε τη χρήση φυσικών χρωστικών που δεν έχουν μεγάλη επίδραση στο περιβάλλον όποτε αυτό είναι δυνατό.

τρίχες

Αν και τα ανθρώπινα μαλλιά δεν είναι απαραίτητα επιβλαβή για το περιβάλλον, μπορούν να αξιοποιηθούν για χρήση ως κομπόστ στον αγροτικό τομέα. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν άζωτο και άλλα συστατικά που, όταν απελευθερωθούν, μπορεί να είναι ευεργετικά για τα φυτά. Έτσι, κάθε φορά που κόβετε τα μαλλιά ή τα γένια σας, σκεφτείτε αυτό το γεγονός πριν τα πετάξετε. Όχι μόνο αυτό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή περουκών για άτομα που πάσχουν από διάφορες ασθένειες.

φυτά

Εάν τα φυτά σας πέθαναν για κάποιο λόγο, αντί να τα πετάξετε απλά στον κάδο απορριμμάτων, ίσως θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε ως λίπασμα για τον κήπο σας. Οποιοδήποτε βιοαποδομήσιμο υλικό μπορεί να κομποστοποιηθεί, και αυτό περιλαμβάνει υπολείμματα φρούτων και μαραμένα άνθη, μεταξύ άλλων κοινών οικιακών απορριμμάτων. Η κομποστοποίηση απαιτεί την παρουσία μικροοργανισμών που επιταχύνουν τη διαδικασία αποσύνθεσης για να δημιουργηθεί ένα έδαφος κατάλληλο για καλλιέργεια, αλλά μπορείτε πραγματικά να το κάνετε στο σπίτι εάν το θέλετε.

φίλτρα νερού

Τα φίλτρα είναι ο τέλειος τρόπος για να καθαρίσετε το νερό που παρέχεται στα νοικοκυριά και να απαλλαγείτε τελικά από το εμφιαλωμένο νερό εντελώς. Αλλά μετά από πολλή χρήση, τα φίλτρα δεν συγκρατούν πλέον επιβλαβείς ουσίες, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αντικατασταθούν αμέσως, αλλά και ότι πρέπει να φροντίσετε να τα απορρίψετε με ειδικό τρόπο. Ευτυχώς, πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν μεταχειρισμένα φίλτρα για να μπορείτε να τα ανταλλάξετε με νέα και να αποφύγετε τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

κάψουλες καφέ

Το πρόβλημα με τις κάψουλες καφέ, ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους, είναι ότι δεν ανακυκλώνονται εύκολα. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αρχές δεν τα συλλέγουν λόγω του μείγματος υλικών, ανησυχιών σχετικά με το μέγεθος σε σχέση με τον εξοπλισμό διαλογής και μόλυνσης από κατακάθια καφέ. Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν τη δυνατότητα συλλογής/ρίψης χρησιμοποιημένων καψουλών στα καταστήματά τους, ενώ άλλες επιλέγουν να τις κατασκευάσουν με κομποστοποιήσιμα υλικά. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε επίσης να επιλέξετε να κάνετε χειροτεχνίες με αυτά και να τους δώσετε διαφορετική χρήση από τον κύριο σκοπό τους.

μπαταρίες

Ορισμένες μπαταρίες μπορεί να περιέχουν υδράργυρο και μαγγάνιο, τα οποία είναι τοξικά και επιβλαβή τόσο για την υγεία σας όσο και για το περιβάλλον. Γι’ αυτό, εάν φθαρούν λόγω συνεχούς χρήσης, θα πρέπει να τις μεταφέρετε σε ειδικά σημεία συλλογής μπαταριών που είναι κατασκευασμένες για την απόρριψη αυτών των ειδών. Επίσης, βεβαιωθείτε πάντα ότι οι μπαταρίες σας είναι ασφαλείς στον χειρισμό. Οι σπασμένες μπαταρίες μπορεί να είναι επικίνδυνες και να προκαλέσουν δηλητηρίαση από υδράργυρο.

Σε κάθε περίπτωση, εάν θέλετε να μειώσετε την κατανάλωση αλκαλικών και κοινών μπαταριών, μια καλή λύση θα μπορούσε να είναι η αγορά επαναφορτιζόμενων μπαταριών. Πολλές από αυτές έχουν πραγματικά το ίδιο μέγεθος και τη μορφή με τις παραδοσιακές μπαταρίες, ώστε να μπορείτε να τις τοποθετήσετε στις ηλεκτρονικές σας συσκευές χωρίς κανένα πρόβλημα. Μπορείτε να τις επαναφορτίσετε εύκολα και απλά συνδέοντάς τα στην κανονική σας πρίζα όταν αρχίσουν να εξαντλούνται μετά από λίγο.

σπρέι

Ορισμένα σπρέι αεροζόλ μπορεί να είναι επιβλαβή για το περιβάλλον επειδή περιέχουν ένα μείγμα υγρού και αερίου, το οποίο διευκολύνει τον ψεκασμό του χρώματος. Αν και έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για την απαγόρευση της πώλησης ορισμένων από τις ενώσεις που είναι γνωστό ότι προκαλούν βλάβες στη στιβάδα του όζοντος, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή και δεν πρέπει να πετιούνται σε οποιοδήποτε δοχείο.

Μια καλή λύση είναι να μεταφέρετε αερολύματα σε εγκαταστάσεις τοξικών υλικών όπου μπορούν να απορριφθούν με τον σωστό τρόπο. Και αυτό θα πρέπει να ισχύει ανεξάρτητα από το αν μιλάμε για ένα προϊόν καθαρισμού, ένα άρωμα, ένα εντομοκτόνο, ένα αποσμητικό ή ένα χρώμα. Από την άλλη, αν πρόκειται να τα πετάξετε, βεβαιωθείτε ότι το δοχείο που χρησιμοποιείτε είναι εντελώς άδειο.

λάδι

Τόσο το μαγειρικό λάδι όσο και το λάδι κινητήρα δεν πρέπει ποτέ να απορρίπτονται χωρίς να ακολουθούνται προφυλάξεις. Το μαγειρικό λάδι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα καθαρισμού του νερού, εάν το πετάξετε στην αποχέτευση του νεροχύτη, στην τουαλέτα ή απλώς το ρίξετε στον κάδο απορριμμάτων. Μπορεί επίσης να βλάψει τον νεροχύτη και την αποχέτευση της κουζίνας σας. Από την άλλη πλευρά, τα λιπαντικά κινητήρα είναι προϊόντα με βάση το πετρέλαιο και μπορούν εύκολα να μολύνουν κάθε τύπο επιφάνειας, συμπεριλαμβανομένων των ζωντανών οργανισμών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να τα μεταφέρετε σε κέντρα που είναι εξειδικευμένα στη συλλογή αυτού του τύπου προϊόντος. Επί του παρόντος γίνονται ορισμένες πρωτοβουλίες και έρευνες για τη δημιουργία βιοντίζελ από μαγειρικό λάδι, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος που έχει στο περιβάλλον.

αλληλογραφία

Επιστολές, λογαριασμοί κοινής ωφελείας και αντίγραφα κίνησης πιστωτικών καρτών δεν πρέπει ποτέ να πετιούνται στα σκουπίδια, καθώς περιέχουν προσωπικές πληροφορίες που ενδέχεται να πέσουν σε λάθος χέρια. Πολλοί κλέφτες συχνά ψαχουλεύουν στους κάδους απορριμμάτων για να πάρουν τα στοιχεία του λογαριασμού σας και να εκβιάσουν χρήματα από εσάς. Εάν δεν θέλετε να συσσωρεύονται στοίβες χαρτιού, είναι καλύτερο να τις κόψετε σε μικρά κομμάτια, ειδικά εκείνα τα μέρη όπου διακυβεύεται η ασφάλειά σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν καταστροφέα εάν εξακολουθείτε να λαμβάνετε πολλά από αυτά τα χαρτιά και πρέπει να τα ξεφορτωθείτε.

θερμόμετρα

Στο παρελθόν, τα περισσότερα θερμόμετρα ήταν κατασκευασμένα από υδράργυρο ή γυαλί. Αυτό οδήγησε σε απαγόρευση ή νέους περιορισμούς στην κατασκευή τους σε ορισμένες χώρες και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ. Σήμερα, η χρήση άλλων εναλλακτικών λύσεων, όπως τα ψηφιακά θερμόμετρα είναι κοινή και συνιστάται. Ωστόσο, εάν εξακολουθείτε να έχετε ένα παλιό θερμόμετρο στο σπίτι και για κάποιο λόγο έχει σπάσει, μην το πετάξετε και μην το αδειάσετε στην αποχέτευση. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να φοράτε γάντια από λάτεξ και να μαζεύετε το υλικό με χαρτοπετσέτα, κολλητική ταινία ή σύριγγα. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε τα πάντα σε μια αεροστεγή σακούλα και μεταφέρετέ τα σε ένα μέρος που είναι ειδικό για την συλλογή τοξικών αποβλήτων.

ηλεκτρονικές συσκευές

Οι υπολογιστές, τα ραδιόφωνα ή οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή θα μπορούσαν να περιέχουν εσωτερικά εξαρτήματα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, ανάλογα με το πόσο έχουν φθαρεί. Ωστόσο, όταν ολόκληρη η συσκευή σταματήσει να λειτουργεί, θα πρέπει να την πετάξετε σε μια εγκατάσταση συλλογής για να διασφαλίσετε ότι υφίσταται σωστή μεταχείριση και ότι δεν θα καταλήξει να μολύνει το περιβάλλον. Ως καταναλωτής, μπορείτε επίσης να παίξετε ρόλο αγοράζοντας από επωνυμίες που δεν εφαρμόζουν προγραμματισμένη απαξίωση και που υποστηρίζουν την επισκευή και την ανακαίνιση παλαιών συσκευών.

- Διαφήμιση -