7 χρήσιμες συμβουλές για ένα σπίτι φιλικό προς το περιβάλλον

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο αλλά και εγχώριο επίπεδο είναι η περιβαλλοντική κρίση. Σίγουρα ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λειτουργούμε με σεβασμό και ενδιαφέρον προς τη φύση. Όλοι λοιπόν θέλουμε και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη φύση, αλλά μερικές φορές δεν έχουμε χρόνο να αλλάξουμε τις συνήθειες μας ή να αναδιατάξουμε τους χώρους διαβίωσής μας. Ωστόσο, είναι δυνατό να δημιουργήσετε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον και βιώσιμο σπίτι! Κάνοντας ανεπαίσθητες αλλαγές στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πιο βιώσιμο σπίτι και να βοηθήσετε στην προστασία ολόκληρου του πλανήτη. Θα σας παρουσιάσω 7 χρήσιμες συμβουλές για ένα σπίτι φιλικό προς το περιβάλλον!

- Διαφήμιση -

εκμεταλλευτείτε τον ήλιο

Δεν είναι πάντα δυνατό για έναν ιδιοκτήτη σπιτιού να ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προσαρμογή τους στο σπίτι του. Η αντικατάσταση των παραθύρων και της βεράντας μας ή η κατασκευή ενός ηλιακού πάνελ για να προσκαλέσουμε την ύπαιθρο και τη φύση στο σπίτι μας μπορεί να μην είναι κάτι που μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά. Αν και εσείς δεν μπορείτε να κάνετε μια τέτοια επένδυση, ορίστε μερικές μικρές προτάσεις: Εκμεταλλευτείτε το φως της ημέρας. Βάψτε τους τοίχους σας σε χρώματα που αντανακλούν το φως. Απολαύστε το φυσικό αεράκι ανοίγοντας τα παράθυρα στο σπίτι σας. Είναι επίσης πολύ καλύτερο για την υγεία σας.

χρησιμοποιείτε σωστά κλιματιστικά και καλοριφέρ

Εάν το σπίτι σας διαθέτει εξοπλισμό κεντρικής θέρμανσης ή ψύξης, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε σωστά το κλιματιστικό και τα καλοριφέρ. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα προστατεύσετε το μέλλον του πλανήτη μας, αλλά θα δείτε και ότι εξοικονομείτε πολλά στον μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος: Για παράδειγμα, μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία στους 21 βαθμούς περίπου κατά τη διάρκεια του Χειμώνα. Το Καλοκαίρι, μπορείτε να διατηρήσετε αυτή την τιμή γύρω στους 24 βαθμούς.

μερικές αλλαγές για την κουζίνα σας θα κάνουν μεγάλη διαφορά

Χρησιμοποιήστε χύτρα ταχύτητας όποτε είναι δυνατόν για να εξοικονομήσετε χρόνο, ενέργεια και χρήματα που κερδίζετε με κόπο. Εάν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε φούρνο, προσέξτε να μην ανοίγετε πολύ συχνά την πόρτα και ρυθμίζετε τη θερμοκρασία σε 10 βαθμούς χαμηλότερα κάθε φορά. Εάν έχετε κάτι που θέλετε να ξεπαγώσετε, χρησιμοποιήστε το φούρνο μικροκυμάτων.

μην αφήνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας

Αφήνετε την τηλεόραση σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας με το κόκκινο φως αναμμένο ή πηγαίνετε για ύπνο χωρίς να απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή και το στερεοφωνικό… Τι γίνεται με εκείνες τις νύχτες που αφήνετε το τηλέφωνό σας φορτισμένο ή το Wi-Fi που αφήνετε αναμμένο όταν είστε εκτός σπιτιού; Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν τα ίδια λάθη, βλάπτει επίσης τον πλανήτη μας. Επιπλέον, αυτό μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής των συσκευών σας.

αλλάξτε τις οικιακές σας συσκευές

Όπως ίσως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στα καταστήματα συσκευές με ενεργειακές κλάσεις Α++ και Α+++. Ξέρετε λοιπόν τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι το εν λόγω προϊόν καταναλώνει έως και 70% λιγότερη ενέργεια από συσκευές κατηγορίας Α. Είναι πάντα ωφέλιμο να επιλέγετε αυτά με υψηλότερη ενεργειακή απόδοση όταν αλλάζετε τις οικιακές συσκευές σας. Αυτή μπορεί να είναι μια μικρή αλλαγή, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι όλοι το κάνουν, θα μπορούσε να είναι μια τεράστια χάρη για ένα σπίτι φιλικό προς το περιβάλλον.

μην βάζετε σε λειτουργία τα πλυντήρια ρούχων και τα πλυντήρια πιάτων πριν γεμίσουν πλήρως

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν πλυντήριο ρούχων μόνο για ένα προϊόν. Πράγματι, παρόλο που μπορούν να πλύνουν ένα πλήρες φορτίο, λειτουργούν το πλυντήριό τους για λίγα ρούχα σε 3 ξεχωριστές φορές την ημέρα. Η σύστασή μας: Αποφύγετε ιδιαίτερα την πρόπλυση και προτιμήστε να πλένετε με κρύο νερό όσο το δυνατόν περισσότερο. Έτσι θα εξοικονομήσετε πολλά στον λογαριασμό σας! Οι ίδιες οδηγίες ισχύουν και για το πλυντήριο πιάτων. Αυτή η αρκετά δαπανηρή οικιακή συσκευή αξίζει την αναμονή μέχρι να είναι πλήρως εφοδιασμένη με τα πιάτα και τα γυάλινα σκεύη σας.

χρησιμοποιήστε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας

Οι λάμπες φθορισμού LED διαρκούν οκτώ φορές περισσότερο από άλλους και καταναλώνουν 80% λιγότερη ενέργεια από τις συμβατικές λάμπες. Αν και αυτές οι λάμπες είναι ακριβές, είναι χρήσιμο να τις επιλέξετε.

- Διαφήμιση -