6 χρήσιμες συμβουλές για τη φύτευση και την καλλιέργεια πεπονιού στον κήπο σας

Ποιος δεν τρελαίνεται για γλυκά μυρωδάτα πεπόνια! Εκτός από τη μοναδική του γεύση, το πεπόνι έχει υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, ενώ είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες. Προτιμούμε να φυτεύουμε πεπόνια στον κήπο ή στο χωράφι μας, καθώς το να τα φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι δεν είναι και τόσο πρακτικό. Πρέπει να ξέρουμε ότι το πεπόνι είναι μια σχετικά απαιτητική καλλιέργεια για έναν αρχάριο, αλλά στο σημερινό άρθρο θα αποκαλύψουμε όλα τα μυστικά για να απολαύσουμε τα πιο νόστιμα πεπόνια από τον κήπο μας, γιατί καλοκαίρι χωρίς πεπόνι δεν γίνεται. Θα σας παρουσιάσω 6 χρήσιμες συμβουλές για τη φύτευση και την καλλιέργεια πεπονιού στον κήπο σας!

- Διαφήμιση -

ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες πεπονιού

Η γνωστή ελληνική ποικιλία πεπόνι είναι το αργείτικο πεπόνι, με οβάλ επιμήκεις καρπούς, σχετικά σκληρή σάρκα και ιδιαίτερα έντονο άρωμα. Η ποικιλία ανανά είναι όψιμη, ανθεκτική στην ξηρασία και κάνει ωοειδείς καρπούς βάρους περίπου 1,5-2 κιλών με σάρκα πορτοκαλιού. Μια άλλη ελληνική ποικιλία είναι τα πεπόνια «μπανάνες» με μικρά αφρικανικά κίτρινα αρωματικά φρούτα που χαρακτηρίζονται από πρώιμη ηλικία. Επίσης, το πεπόνι Θράκης ή «Χρυσή κεφαλή» με στρογγυλό καρπό, κίτρινο χρώμα, με πράσινες κηλίδες, όψιμη ωρίμανση και μεγάλη διάρκεια ζωής μετά τη συγκομιδή. Οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες ποικιλίες πεπονιού στην αγορά είναι τα υβρίδια Galia, τα πεπόνια που έχουν στρογγυλούς κίτρινους καρπούς, με λεία επιφάνεια και απαλή αρωματική σάρκα.

ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε πεπόνια

Αφού επιλέξουμε μια ποικιλία από πεπόνι, ανάλογα με τον χρόνο φύτευσης και τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, φυτεύουμε στα τέλη της άνοιξης τα νεαρά φυτά πεπονιού που δημιουργήσαμε στο παρτέρι μας καθώς το πεπόνι ευδοκιμεί τις ζεστές εποχές. Για μεταγενέστερες φυτεύσεις πεπονιού, φυτεύουμε τον σπόρο απευθείας στο έδαφος στις αρχές του καλοκαιριού για να ριζώσει καλύτερα το πεπόνι στο φυσικό του περιβάλλον και να παράγει πλούσια φθινοπωρινά προϊόντα. Φυτεύουμε τα φυτά πεπονιού σε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, ανά 80-100 cm μεταξύ των στύλων και 120-180 cm μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Αν έχουμε μικρό χώρο στο χωράφι μας, φυτεύουμε λιγότερα φυτά και αποφεύγουμε την πυκνή φύτευση για να πετύχουμε καλύτερο αερισμό και μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο. Αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της παραγωγής πεπονιού και στη μείωση των μυκητιακών και εντομολογικών ασθενειών.

πότισμα και λίπανση πεπονιού

Το πεπόνι είναι απαιτητικό στο νερό και χρειάζεται πότισμα κάθε δύο μέρες την άνοιξη και κάθε μέρα το καλοκαίρι για να διατηρείται το έδαφος σχετικά υγρό. Η υπερβολική ποσότητα νερού κατά την περίοδο της άνθισης του πεπονιού συμβάλλει στην πτώση των λουλουδιών και στη μείωση της παραγωγής του πεπονιού. Επίσης, όταν το έδαφος δεν στραγγίζεται καλά, το πότισμα του πεπονιού μπορεί να προκαλέσει διάφορες μυκητολογικές ασθένειες όπως το φουζάριο και το ωίδιο. Όσον αφορά τη λίπανση, η καλλιέργεια του πεπονιού είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά συστατικά και ιδιαίτερα σε κάλιο. Κατά τη φύτευση πεπονιού είναι απαραίτητο να προστεθεί ένα βιολογικό λίπασμα που περιέχει σημαντική ποσότητα καλίου καθώς και μια οργανική ουσία με τη μορφή καλά χωνεμένης κοπριάς και κομπόστ. Στη συνέχεια προσθέτουμε ολόκληρο βιολογικό λίπασμα κάθε 3 εβδομάδες για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη του πεπονιού και σημαντική ποιοτική παραγωγή φρούτων.

πώς προστατεύουμε τα πεπόνια από ασθένειες και έντομα

Για να προλάβουμε τα φυτά του πεπονιού από μυκητιασικές ασθένειες όπως το ωίδιο και τον τετράνυχο, τα ξεσκονίζουμε με σκόνη γύρω από τη ρίζα και στα φύλλα. Για προληπτική προστασία από αλευρώδη, μελίγκρα και θρίπα ραντίζουμε τα φυτά του πεπονιού κάθε εβδομάδα διαλύοντας μια κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά της σούπας γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.

τι άλλη φροντίδα χρειάζονται τα πεπόνια

Οι κορυφές στην καλλιέργεια του πεπονιού εξασφαλίζουν την ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης των βλαστών και του φυλλώματος και της παραγωγής και καλής ωρίμανσης ποιοτικών καρπών. Κλαδεύουμε τον μισό αρχικό βλαστό του πεπονιού όταν φτάσει περίπου το ένα μέτρο για να αναπτύξουμε δύο πλευρικούς βλαστούς, τους οποίους ξεφλουδίζουμε ξανά στο μισό όταν φτάσει το ένα μέτρο σε μήκος. Κάντε μια τρίτη φλούδα όταν εμφανιστούν οι καρποί, κλαδεύοντας πάνω από το δεύτερο ζευγάρι φύλλα πάνω από το πεπόνι. Τα πεπόνια είναι επίσης ευαίσθητα στην έντονη ηλιοφάνεια και μπορούν να καούν από τον ήλιο τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες στο βαθμό που δεν είναι κατάλληλα για φαγητό. Για να τα προστατέψουμε, καλύπτουμε τους καρπούς με κοντινά φύλλα πεπονιού, τοποθετούμε ξερά χόρτα και σανό πάνω τους ή ένα ειδικό αντηλιακό δίχτυ.

και ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του πεπονιού

Μαζέψτε τα πεπόνια 1-2 μήνες μετά την ανθοφορία, όταν ωριμάσουν. Καταλαβαίνουμε ότι έχουν ωριμάσει όταν ο λοβός του πεπονιού κόβεται με σχετική ευκολία. Το πεπόνι συνεχίζει να ωριμάζει μετά τη συγκομιδή, επομένως πρέπει να καταναλώνουμε το κομμένο πεπόνι αμέσως καθώς η υπερβολική ωρίμανση προκαλεί υποβάθμιση της ποιότητάς του.

- Διαφήμιση -