8 λάθη καθαρισμού που κάνουν το σπίτι σας πιο βρώμικο

Όταν έρθει η ώρα να καθαρίσετε το σπίτι σας, είναι εύκολο να κάνετε την κανονική ρουτίνα καθαρισμού σας χωρίς να το σκεφτείτε. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν δεύτερη φύση σας η καθαριότητα, ορισμένες κοινές συνήθειες καθαρισμού θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Επιπλέον, αφήνοντας πίσω βακτήρια, σκόνη και βρωμιά δημιουργείται περισσότερη δουλειά για εσάς μακροπρόθεσμα.

- Διαφήμιση -

Καθώς αντιμετωπίζετε τη λίστα με τις δουλειές σας, επιβραδύνετε και σκεφτείτε εάν οι στρατηγικές σας θα μπορούσαν να βελτιωθούν για καλύτερα αποτελέσματα. Αποφύγετε αυτά τα λάθη καθαρισμού που θα μπορούσαν να κάνουν το σπίτι σας πιο βρώμικο και ακολουθήστε αυτές τις διορθώσεις για μια πιο ασφαλή και αποτελεσματική ρουτίνα. Θα σας παρουσιάσω λοιπόν 8 λάθη στον καθαρισμό που κάνουν το σπίτι σας πιο βρώμικο!

χρήση βρώμικων εργαλείων καθαρισμού

Η ρουτίνα καθαρισμού σας είναι τόσο καλή όσο και τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε. Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι τα εργαλεία καθαρισμού σας είναι σε καλή κατάσταση για να αποφύγετε τη διάδοση βακτηρίων, βρωμιάς και σκόνης σε όλο το σπίτι. Πλένετε συχνά τα πανιά καθαρισμού, τις βούρτσες καθαρισμού και τις κεφαλές της σφουγγαρίστρας και απολυμαίνετε τα μικροβιακά αντικείμενα όπως οι βούρτσες τουαλέτας μετά από κάθε χρήση. Αδειάστε την ηλεκτρική σκούπα σας μόλις γεμίσει και αλλάζετε ή πλένετε συχνά το φίλτρο της για βέλτιστη απόδοση.

μην καθαρίζετε πριν την απολύμανση

Υπάρχει διαφορά μεταξύ καθαρισμού και απολύμανσης και η διάκριση μπορεί να κάνει ή να χαλάσει τον τρόπο με τον οποίο καθαρίζετε τις επιφάνειες. Ενώ ο καθαρισμός μπορεί να αφαιρέσει φυσικά μικρόβια από μια επιφάνεια, η απολύμανση χρησιμοποιεί χημικές ουσίες για να σκοτώσει πραγματικά τα μικρόβια. Εάν η επιφάνεια είναι καλυμμένη με σκόνη ή βρωμιά, ωστόσο, το απολυμαντικό δεν θα είναι σε θέση να στοχεύσει αποτελεσματικά τα μικρόβια, γι’ αυτό ο καθαρισμός είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Πριν πιάσετε το απολυμαντικό σπρέι, βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια είναι απαλλαγμένη από υπολείμματα και βρωμιές, ώστε τα χημικά να κάνουν τη δουλειά τους.

τρίψιμο λεκέδων αντί για σκούπισμά τους

Οι διαρροές και τα πιτσιλίσματα απαιτούν συχνά γρήγορη δράση για να αποφύγετε τους λεκέδες, αλλά εάν το πρώτο σας ένστικτο είναι να ξεκινήσετε το τρίψιμο, είναι πιθανό να επιδεινώσετε το πρόβλημα. Το τρίψιμο ενός λεκέ μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωσή του, να τον σπρώξει βαθύτερα μέσα στο υλικό ή ακόμα και να καταστρέψει τις ίνες της ταπετσαρίας. Πάντα να σκουπίζετε τους λεκέδες με ένα καθαρό λευκό πανί για να τραβήξετε τα υπολείμματα και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια μέθοδο αφαίρεσης λεκέδων που είναι κατάλληλη για το υλικό.

σκούπισμα επιφανειών πολύ σύντομα

Το να κάνετε τον καλύτερο καθαρισμό δεν είναι πάντα τόσο απλό όσο ψεκάζετε, σκουπίζετε και απομακρύνεστε. Τα απολυμαντικά χρειάζονται χρόνο για να λειτουργήσουν, επομένως η υπομονή είναι το κλειδί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιφάνεια πρέπει να είναι εμφανώς υγρή για αρκετά λεπτά για να εξαλειφθούν αποτελεσματικά τα μικρόβια. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα του προϊόντος για να προσδιορίσετε τον συνιστώμενο χρόνο επαφής για καθαριότητα ή απολύμανση.

καθαρισμός επιφανειών με σφουγγάρι

Σκεφτείτε δύο φορές πριν πιάσετε το σφουγγάρι για να σκουπίσετε τους πάγκους σας. Τα σφουγγάρια πιάτων είναι διαβόητα για το ότι φιλοξενούν βακτήρια, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες επιφάνειες καθώς καθαρίζετε. Για να αποφύγετε τη διάδοση μικροβίων, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί από μικροΐνες για να σκουπίσετε τις επιφάνειες ή να απολυμάνετε τακτικά τα σφουγγάρια σας και να τα αντικαθιστάτε περίπου μία φορά το μήνα.

χρησιμοποιείτε το ίδιο πανί καθαρισμού σε όλο το σπίτι

Η επαναχρησιμοποίηση του ίδιου πανιού καθαρισμού σε όλο το σπίτι σας μπορεί να φαίνεται πιο βολικό, αλλά είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να μεταφέρετε μικρόβια και βρωμιά μεταξύ των δωματίων. Σίγουρα δεν θέλετε βακτήρια από το μπάνιο σας να καταλήγουν στους πάγκους της κουζίνας σας, για παράδειγμα. Εάν χρησιμοποιείτε μαντηλάκια μιας χρήσης, χρησιμοποιήστε ένα για κάθε εργασία καθαρισμού.

δεν αερίζετε σωστά

Όταν χρησιμοποιείτε καθαριστικά που περιέχουν συστατικά όπως αμμωνία ή χλωρίνη, ο καλός αερισμός είναι ζωτικής σημασίας. Καθώς καθαρίζετε, οι αναθυμιάσεις από αυτά τα προϊόντα μπορεί να απελευθερωθούν στο δωμάτιο και να ερεθίσουν τους αεραγωγούς σας. Για να καθαρίσετε τον αέρα, ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα εξαερισμού, ανοίξτε ένα παράθυρο ή ενεργοποιήστε τον καθαριστή αέρα. Μόλις ολοκληρώσετε τον καθαρισμό, φύγετε από το δωμάτιο.

καθαρισμός από το έδαφος

Η βαρύτητα μπορεί να μειώσει τις προσπάθειές σας για τον καθαρισμό, αν ξεκινήσετε με τα δάπεδα. Καθώς καθαρίζετε άλλες περιοχές, ψίχουλα, σκόνη και άλλα υπολείμματα μπορεί να πέσουν στο πάτωμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να ξανασκουπίσετε. Αντίθετα, ξεκινήστε από την κορυφή του δωματίου και κατεβείτε, ώστε να μπορείτε να πιάσετε τα πάντα με μία κίνηση.

- Διαφήμιση -