10 λάθη καθαρισμού που στην πραγματικότητα κάνουν το σπίτι σας πιο βρώμικο


Πείτε με περίεργη και υποχόνδρια, αλλά ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα να κάνω την Κυριακή το πρωί είναι να ξυπνήσω νωρίς, να ρίξω μια αχνιστή ζεστή κούπα καφέ και να καθαρίσω ολόκληρο το διαμέρισμά μου. Παρά το γεγονός ότι έβγαζα τα πάντα στη λίστα καθαρισμού μου κάθε εβδομάδα, δεν είχα ιδέα ότι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους καθάριζα —από το πλύσιμο των πιάτων μέχρι το πλύσιμο ρούχων— στην πραγματικότητα έκαναν τα πράγματά μου πολύ πιο βρώμικα. Την επόμενη φορά που θα τακτοποιήσετε, αποφύγετε αυτά τα κοινά λάθη καθαρισμού και ακολουθήστε αυτές τις διορθώσεις. Θα σας παρουσιάσω 10 λάθη καθαρισμού που στην πραγματικότητα κάνουν το σπίτι σας πιο βρώμικο!

- Διαφήμιση -

χρησιμοποιείτε το ίδιο πανί σε όλο το σπίτι

Αυτό είναι ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουμε αρκετές νοικοκυρές κατά τον καθαρισμό. Παρόλο που το ψεκάζετε με διάλυμα καθαρισμού, όταν χρησιμοποιείτε το ίδιο πανί σε πολλά σημεία γύρω από το σπίτι, το πανί βρωμίζει από την προηγούμενη επιφάνεια και το απλώνει σε όποια επιφάνεια ακουμπήσει στη συνέχεια. Αυτό σημαίνει ότι τα μικρόβια του μπάνιου σκουπίζονται στους πάγκους της κουζίνας, στο τραπεζάκι του σαλονιού και οπουδήποτε αλλού χρησιμοποιείται αυτό το πανί.

Πώς να το διορθώσετε: Χρησιμοποιήστε ένα νέο πανί για κάθε επιφάνεια που καθαρίζετε ή βάλτε ένα πανί καθαρισμού από μικροΐνες για κάθε χώρο του σπιτιού σας. Τα πανιά καθαρισμού από μικροΐνες μπορούν να πεταχτούν στο πλυντήριο ή να πλυθούν καλά μετά από κάθε χρήση για να αφαιρέσετε τη βρωμιά.

χρήση φτερού στο ξεσκόνισμα

Όσο κι αν οι διαφημίσεις για αυτά τα ξεσκονόπανα λένε ότι τα φτερά «παγιδεύουν και κλειδώνουν τη σκόνη», δεν το κάνουν. Τα ξεσκονόπανα φτερών είναι διαβόητα επειδή απλώνουν σκόνη γύρω από μια επιφάνεια ή την σπρώχνουν να πέσει στο έδαφος, αντί να την αφαιρούν.

Πώς να το διορθώσετε: Χρησιμοποιήστε ένα πανί καθαρισμού από μικροΐνες ή μια πετσέτα μιας χρήσης με κατάλληλο διάλυμα καθαρισμού, ανάλογα με την επιφάνεια που ξεσκονίζετε.

δεν καθαρίζετε την ηλεκτρική σκούπα

Όταν ένα φίλτρο δεν έχει αντικατασταθεί ή καθαριστεί, η ηλεκτρική σκούπα όχι μόνο δεν μπορεί να μαζέψει όση βρωμιά και σκόνη θα έπρεπε, λόγω της μειωμένης αναρρόφησης, αλλά και η βρωμιά διοχετεύεται ξανά στο αέρα από το σκονισμένο αεραγωγό.

Πώς να το διορθώσετε: Αλλάξτε ή αδειάστε τις σακούλες κενού ή τα δοχεία αμέσως αφού γεμίσουν. Σκουπίστε τα εξαρτήματα αναρρόφησης, τον εύκαμπτο σωλήνα και τον αεραγωγό είτε με ένα υγρό πανί καθαρισμού από μικροΐνες είτε με μια υγρή χαρτοπετσέτα, ελέγχοντας ξανά ότι η ηλεκτρική σκούπα έχει αποσυνδεθεί πρώτα από την πρίζα.

βάζετε μικροαντικείμενα στο πλυντήριο πιάτων

Τα μικρότερα εργαλεία κουζίνας, όπως η πρέσα σκόρδου, το ξύσμα ή ο τρίφτης τυριών έχουν μικρές γωνίες που δεν είναι πάντα σε θέση να καθαρίσει το πλυντήριο πιάτων. Όταν το φαγητό μείνει σε αυτά τα εργαλεία, μπορεί να μουχλιάσει και να μπει στο φαγητό την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιηθεί.

Πώς να το διορθώσετε: Παραλείψτε το πλυντήριο πιάτων και πλύνετε στο χέρι με σαπούνι πιάτων και ζεστό νερό, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις γωνίες και τις μικρές τρύπες.

τοποθέτηση μιας βούρτσας τουαλέτας πίσω στη θήκη της αμέσως

Εάν το βουρτσάκι της τουαλέτας τοποθετηθεί ξανά στη θήκη του αμέσως μετά τη χρήση, η υγρασία και τα μικρόβια από την τουαλέτα παγιδεύονται στο δοχείο και στη βουρτσάκι, όπου αναπαράγονται και πολλαπλασιάζονται. Αυτά τα μικρόβια στη συνέχεια τρίβονται πίσω στην τουαλέτα σας την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε το βουρτσάκι.

Πώς να το διορθώσετε: Μετά το τρίψιμο, αφήστε το βουρτσάκι της τουαλέτας να στεγνώσει εντελώς πριν το επαναφέρετε στη θήκη του.

δεν καθαρίζετε τον νεροχύτη

Είτε έχετε τυπική αποχέτευση είτε αποκομιδή σκουπιδιών, οι νεροχύτες αναπτύσσουν γρήγορα μικρόβια και βακτήρια λόγω του ότι είναι ένα υγρό περιβάλλον όπου τα σωματίδια τροφής τείνουν να κολλάνε. Αυτό το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν μένουν τρόφιμα ή λιμνάζοντα νερά στο νεροχύτη, στην αποχέτευση ή στην απόρριψη των σκουπιδιών.

Πώς να το διορθώσετε: Σκουπίστε το νεροχύτη μετά από κάθε χρήση και χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα κάθε εβδομάδα για να απαλλαγείτε από τα μικρόβια της αποχέτευσης και της απόρριψης σκουπιδιών.

καθαρισμός από το έδαφος

Όταν σκουπίζετε, σφουγγαρίζετε ή σκουπίζετε το πάτωμα με ηλεκτρική σκούπα πριν καθαρίσετε τα έπιπλα, σκόνη και ψίχουλα πέφτουν από τραπέζια, πάγκους και ράφια, απαιτώντας σας να καθαρίσετε ξανά το πάτωμα.

Πώς να το διορθώσετε: Καθαρίστε ένα δωμάτιο από πάνω προς τα κάτω. Ξεκινήστε με τα παράθυρα, φτάνοντας μέχρι τα τραπέζια και τους πάγκους, τις καρέκλες και τους καναπέδες, τα πλαϊνά και τα τραπεζάκια του καφέ, τελειώνοντας με το πάτωμα.

ψεκάζετε με καθαριστικό απευθείας σε μια επιφάνεια

Ο ψεκασμός ενός καθαριστικού απευθείας σε έπιπλα, πάγκους ή γυαλί μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση του διαλύματος, οδηγώντας σε λιπαρά έπιπλα και επιφάνειες και ραβδώσεις. Αυτό θα μπορούσε επίσης να κάνει τη βρωμιά και τη σκόνη να κολλήσουν πιο σταθερά πάνω τους.

Πώς να το διορθώσετε: Ψεκάστε το διάλυμα καθαρισμού σε ένα πανί καθαρισμού μικροϊνών ή πετσέτα μιας χρήσης και, στη συνέχεια, σκουπίστε τις επιφάνειες.

δεν καθαρίζετε το πλυντήριο ρούχων

Τα κύτταρα του δέρματος, τα ακάρεα σκόνης και οι λεκέδες από τα ρούχα μπορεί να παραμείνουν στο τύμπανο του πλυντηρίου ρούχων καθώς και στο καπάκι ή στην πόρτα και στη θήκη απορρυπαντικού. Αυτό οδηγεί στο πλύσιμο των ρούχων σε βρώμικο νερό και τελικά θα μυρίσουν.

Πώς να το διορθώσετε: Για ένα πλυντήριο φόρτωσης από πάνω, ξεκινήστε το με τη μεγαλύτερη και πιο ζεστή ρύθμιση πλύσης. Όταν το τύμπανο είναι σχεδόν γεμάτο νερό, ρίξτε 1 λίτρο ξύδι και 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα, αφήνοντας το καπάκι ανοιχτό και αφήνοντας το μείγμα να καθίσει στον κύκλο παύσης για τουλάχιστον μία ώρα. Ενώ ο κύκλος είναι σε παύση, καθαρίστε το καπάκι και τυχούσες άλλες ορατές γωνίες και σχισμές. Κλείστε το καπάκι, αφήνοντας τον κύκλο πλύσης να τρέξει. Επαναλάβετε το πλύσιμο με ξύδι και μαγειρική σόδα, εάν χρειάζεται. Στη συνέχεια σκουπίστε το εσωτερικό του πλυντηρίου και αφήστε το καπάκι ανοιχτό για να στεγνώσει τελείως το πλυντήριο.

Για ένα πλυντήριο με μπροστινή φόρτιση, ρίξτε ένα διάλυμα από 1/4 φλιτζάνι κάθε μαγειρική σόδα και νερό στη θήκη του απορρυπαντικού και ρίξτε 2 φλιτζάνια ξύδι στο τύμπανο. Ρυθμίστε το μηχάνημά σας στην πιο καυτή θερμοκρασία και αφήστε το να κάνει τη δουλειά του. Όταν τελειώσει ο κύκλος, σκουπίστε το τύμπανο, μαζί με την πόρτα, τη θήκη απορρυπαντικού και το εξωτερικό. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη φλάντζα. Μην ξεχνάτε να αφήνετε την πόρτα μισάνοιχτη μεταξύ των φορτίων για την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα.

πλύσιμο σανίδας κοπής με υγρό πιάτων

Ενώ το υγρό πιάτων και το ζεστό νερό αφαιρούν τα ορατά υπολείμματα φαγητού από μια σανίδα κοπής, τα κοψίματα σε ξύλινες και πλαστικές σανίδες κοπής παγιδεύουν μικροσκοπικά σωματίδια τροφίμων. Αυτά αναπαράγουν βακτήρια που μεταφέρονται σε οποιαδήποτε τροφή ετοιμάζετε σε αυτό το ξύλο κοπής.

Πώς να το φτιάξετε: Μην το βάζετε στο πλυντήριο πιάτων! Μια ξύλινη σανίδα κοπής μπορεί να παραμορφωθεί και να ραγίσει, ενώ μια πλαστική σανίδα κοπής μπορεί να λιώσει στο ζεστό νερό και το ατμισμένο περιβάλλον ενός πλυντηρίου πιάτων. Αντίθετα, μουλιάστε τις σανίδες κοπής σας σε οξυζενέ ή σε διάλυμα χλωρίνης (2 κουταλιές της σούπας χλωρίνη και 4 λίτρα νερό), ξεπλύνετε με νερό και στεγνώστε εντελώς.

- Διαφήμιση -