7 τρόποι για να καθαρίσετε το ηλεκτρικό σας σίδερο

Το σιδέρωμα αυτό που κάνει είναι να ξετσαλακώνει τα ρούχα σας και να τα κάνει να φαίνονται καλύτερα. Αλλά όταν παρατηρήσετε καφέ λεκέδες στα ρούχα σας ή μια άσχημη μυρωδιά σε φρεσκοτριμμένα αντικείμενα, ήρθε η ώρα να βγάλετε τα εργαλεία καθαρισμού σας. Τότε είναι χρήσιμο να ξέρετε πώς να καθαρίζετε ένα σίδερο.

- Διαφήμιση -

Φυσικά, δεν θέλετε να περιμένετε μέχρι το σίδερο σας να βλάψει τα ρούχα σας. Οι ειδικοί συνιστούν να καθαρίζετε το σίδερο σας μία ή δύο φορές το χρόνο, αλλά αν το χρησιμοποιείτε συχνά, τότε καλό είναι να το καθαρίζετε κάθε μήνα. Ακόμη και τα καλύτερα σίδερα ατμού πρέπει να καθαρίζονται τακτικά. Το άμυλο, τα μέταλλα από το σκληρό νερό και οι ίνες από τα υφάσματα που σιδερώνετε μπορεί να κολλήσουν στην πλάκα, όπου τα ψήνει η θερμότητα, προκαλώντας σημάδια καψίματος, σκουριά και καφέ ή μαύρα σημάδια. Αυτό το υπόλειμμα μπορεί να κάνει το σίδερο σας να λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά και να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Το χειρότερο από όλα, μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιές.

Το να ξέρετε πώς να καθαρίζετε ένα σίδερο είναι εξίσου σημαντικό με το να ξέρετε πώς να σιδερώνετε —και είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε. Φροντίστε πρώτα να ελέγξετε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τις συστάσεις καθαρισμού σε περίπτωση που υπάρχουν για το συγκεκριμένο μοντέλο σας. Θα σας παρουσιάσω 7 τρόπους για να καθαρίσετε το ηλεκτρικό σας σίδερο!

εφημερίδα και αλάτι

Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά λειτουργεί! Η τραχύτητα του αλατιού λειτουργεί σαν γυαλόχαρτο για να αφαιρέσει τα σημάδια και τη βρωμιά. Αρχικά ρυθμίστε το σίδερο σας να ζεσταθεί. Τοποθετήστε ένα κομμάτι εφημερίδας στη σιδερώστρα και ρίξτε μια λεπτή στρώση αλάτι στην εφημερίδα. Στην συνέχεια περάστε γρήγορα το ζεστό σίδερο πάνω από το αλάτι με κυκλικές κινήσεις. Επαναλάβετε, προσθέτοντας περισσότερο αλάτι όσο χρειάζεται. Βγάλτε το σίδερο από την πρίζα και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί από μικροΐνες για να αφαιρέσετε την υπόλοιπη βρωμιά και το αλάτι από το σίδερο.

μαγειρική σόδα και οδοντόβουρτσα

Μια ασφαλής επιλογή για τον καθαρισμό του ηλεκτρικού μας σίδερου αποτελεί η γνωστή μας, μαγειρική σόδα! άλλωστε η μαγειρική σόδα έχει τόσες πολλές εκπληκτικές χρήσεις, που προφανώς δεν σας φαίνεται παράξενο. Δημιουργήστε μια πάστα ανακατεύοντας δύο κουταλιές της σούπας μαγειρικής σόδας και μία κουταλιά της σούπας νερό. Καλύπτουμε την πλάκα του σίδερου με την πάστα μαγειρικής σόδας. Προσέξτε όμως να μην μπει η πάστα στα ανοίγματα του ατμού. Αφήστε το μείγμα να δράσει για λίγα λεπτά και μετά τρίψτε το με μια καθαρή οδοντόβουρτσα. Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί από μικροΐνες για να το σκουπίσετε.

ξύδι

Το ξύδι είναι ένα άλλο θαυματουργό καθαριστικό. Χρησιμοποιήστε το μόνο του εάν το σίδερο σας παρουσιάζει σημάδια διάβρωσης, όπως λεκέδες σκουριάς, που μπορεί να προκληθούν από το νερό που έχει μείνει στη δεξαμενή. Μπορείτε επίσης να το συνδυάσετε με μαγειρική σόδα για να απαλλαγείτε από σχεδόν κάθε συσσώρευση.

Για τη διάβρωση:

Μουλιάστε μια καθαρή πετσέτα σε ξύδι.
Τοποθετήστε το σίδερο σας, με την πλάκα προς τα κάτω, επάνω στην πετσέτα. Αφήστε το να καθίσει για 30 λεπτά.
Σκουπίστε το σίδερο.

Για σημάδια καψίματος:

Βρέξτε ένα καθαρό πανί από μικροΐνες με ξύδι.
Σκουπίστε τα σημάδια καψίματος με το υγρό πανί.
Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό μέρος του υφάσματος για να συνεχίσετε να σκουπίζετε τα σημάδια μέχρι να φύγουν.

μαγειρική σόδα και ξύδι

Η μαγειρική σόδα και το ξύδι είναι βασικά συστατικά καθαρισμού και μαζί είναι ένας ισχυρός —και ασφαλής— συνδυασμός.

Δημιουργήστε μια πάστα ανακατεύοντας ίση ποσότητα ξυδιού και μαγειρική σόδας (ή αλάτι).
Βουτήξτε ένα καθαρό πανί από μικροΐνες στην πάστα.
Χρησιμοποιήστε το πανί για να τρίψετε την πάστα σε μικρούς κύκλους γύρω από τη σιδερένια πλάκα.
Βουτήξτε ένα άλλο καθαρό πανί μικροϊνών σε απεσταγμένο νερό (αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε σκληρό νερό) και σκουπίστε την πάστα μέχρι να καθαρίσει το σίδερο.

οδοντόκρεμα και μπατονέτα

Λόγω των λειαντικών συστατικών της που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των δοντιών, η οδοντόκρεμα είναι μια καλή επιλογή για τον καθαρισμό των σημαδιών καψίματος από την πλάκα του σιδήρου σας. Για καλύτερα αποτελέσματα—τόσο για το σίδερο όσο και για τα δόντια σας—μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόκρεμα που περιέχει μαγειρική σόδα.

Χρησιμοποιήστε μια μπατονέτα για να τρίψετε λίγη λευκή οδοντόκρεμα σε τυχόντα σημάδια καψίματος. Προσπαθήστε να αποφύγετε να μπει η οδοντόκρεμα στους αεραγωγούς ατμού. Σκουπίστε την πάστα με ένα υγρό πανί από μικροΐνες. Εάν μπει οδοντόκρεμα στις οπές αερισμού ατμού, γεμίστε τη δεξαμενή νερού με απεσταγμένο νερό, τοποθετήστε το σίδερο σε όρθια θέση σε μια πετσέτα στη σιδερώστρα σας και βάλτε το σίδερο στον ατμό. Αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, κρατήστε πατημένο το κουμπί ατμού για περίπου 20 δευτερόλεπτα για να απελευθερωθεί η οδοντόκρεμα. Σκουπίστε το με ένα υγρό πανί και επαναλάβετε μέχρι να ρέει ελεύθερα ο ατμός.

ασετόν

Το ασετόν θα αφαιρέσει επίσης τα υπολείμματα από την πλάκα σας, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται έξω – ή τουλάχιστον με τα παράθυρα ανοιχτά – για να μην αναπνέετε τις χημικούς αναθυμιάσεις. Ζεστάνετε το σίδερο σας για 10 περίπου λεπτά και μόλις ζεσταθεί αρκετά, σβήστε το. Βουτήξτε ένα κομμάτι βαμβάκι στο ασετόν. Χρησιμοποιώντας ένα γάντι φούρνου, σκουπίστε το βαμβάκι κατά μήκος του ζεστού σίδερου για να διαλυθούν οι μαυρίλες στο σίδερο. Ολοκληρώστε τη διαδικασία χρησιμοποιώντας ένα υγρό πανί στην επιφάνεια του σίδερου.

μαγική γόμα

Υπάρχει λόγος που ονομάζεται μαγική γόμα: Διαγράφει μαγικά όλα τα είδη λεκέδων, συμπεριλαμβανομένων των κηλίδων σκληρού νερού στην πλάκα του σίδερου σας. Βρέξτε αρχικά τη μαγική γόμα σας. Τρίψτε την στους λεκέδες ή τα σημεία που υπάρχει βρωμιά. Επαναλάβετε όσο χρειάζεται.

- Διαφήμιση -