10 συμβουλές για τον καθαρισμό του μπάνιου με ξύδι και μαγειρική σόδα

Με το σαπούνι και το νερό να πιτσιλίζουν σε διάφορα σημεία του μπάνιου σας, το να το διατηρείτε καθαρό μπορεί να φαίνεται δύσκολη υπόθεση. Το πρόβλημα επιδεινώνεται περαιτέρω από το βερνίκι νυχιών, το κραγιόν και άλλους λεκέδες που μπορεί να παραμείνουν στις επιφάνειες του μπάνιου. Ας μην πάμε στην λεκάνη της τουαλέτας η οποία είναι τεράστια εστία μικροβίων! Με τόσα πολλά οικιακά καθαριστικά για να διαλέξετε, ο εντοπισμός του σωστού συνδυασμού μπορεί να προκαλέσει μπέρδεμα. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να χρησιμοποιήσετε χημικά καθαριστικά για να κάνετε τις επιφάνειες πεντακάθαρες. Ο καλύτερος λοιπόν συνδυασμός για να καθαρίσετε το μπάνιο είναι το ξύδι και η μαγειρική σόδα. Ένας συνδυασμός του αλκαλίου και του οξικού οξέος σχηματίζει ένα εξαιρετικά ισχυρό καθαριστικό! Θα σας παρουσιάσω λοιπόν 10 τρόπους για να καθαρίσετε το μπάνιο με ξύδι και μαγειρική σόδα!

- Διαφήμιση -

Κάντε την τουαλέτα να αστράφτει

Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά καθαρίζετε την τουαλέτα σας, μπορεί να παρατηρήσετε ένα δυσάρεστο δαχτυλίδι που εμφανίζεται στη στάθμη του νερού, επομένως χρειάζεστε λίγη επιπλέον δουλειά για να απαλλαγείτε από τέτοιους λεκέδες. Ανακατέψτε 2 κουταλιές χυμό λεμονιού με δύο κουταλιές βόρακα. Φτιάξτε ένα άλλο διάλυμα από 1 κουταλιά ξύδι και δύο κουταλιές μαγειρική σόδα. Ανακατέψτε όλα τα υλικά και απλώστε τα στο χείλος της τουαλέτας σας και τρίψτε το.

Καθαρίστε τις πόρτες της ντουζιέρας

Καθώς το σαπούνι πιτσιλίζει στις πόρτες της ντουζιέρας, αφήνει λεκέδες που μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν. Για να απαλλαγείτε εντελώς από αυτούς τους λεκέδες, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε σκληρές χημικές ουσίες αλλά μπορείτε να βασιστείτε σε ένα καλό καθαριστικό αποτελούμενο από μαγειρική σόδα και ξύδι.

Αναμείξτε ¼ φλιτζάνι ξύδι με ¼ φλιτζάνι μαγειρική σόδα. Τρίψτε απαλά την πόρτα της ντουζιέρας με αυτό το μείγμα και αφήστε να μουλιάσει για λίγα λεπτά και μετά σκουπίστε τις πόρτες με ένα σφουγγάρι. Εάν θέλετε να διατηρείτε τις πόρτες της ντουζιέρας σας αστραφτερές ανά πάσα στιγμή, κρατήστε μέρος αυτού του διαλύματος σε ένα μπουκάλι και ψεκάστε το στο γυαλί ως μέρος της ρουτίνας μετά το ντους σας!

Σκουπίστε τα πλακάκια τοίχου

Ειλικρινά, πόσο συχνά καθαρίζετε τα πλακάκια τοίχου στο μπάνιο σας; Ενώ συνήθως σκουπίζουμε τις επιφάνειες και σφουγγαρίζουμε το πάτωμα, οι περισσότεροι καθαρίζουν τα πλακάκια μόνο όταν κάνουν γενικό καθαρισμό. Έτσι μπορεί να υπάρχουν επίμονοι λεκέδες πάνω τους, αλλά το ξύδι και η μαγειρική σόδα τα αφαιρούν εύκολα και αυτά.

Ξεκινήστε διαλύοντας δύο φλιτζάνια αλάτι σε τέσσερα λίτρα ζεστό νερό. Προσθέστε ¼ φλιτζάνι μαγειρική σόδα, ένα φλιτζάνι αμμωνία και ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα και αφήστε το να καθίσει στις θαμπές επιφάνειες για 15 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο να εξαφανιστούν οι λεκέδες, αλλά και να αφαιρεθούν οι οσμές του μπάνιου και το αποτέλεσμα θα είναι ένα πεντακάθαρο μπάνιο με φρέσκο και ανανεωμένο άρωμα!

Καθαρίστε τους αρμούς ανάμεσα στα πλακάκια

Εκτός από το ότι λειτουργεί ως μαγνήτης για τη βρωμιά, η αρμολόγηση μεταξύ των πλακιδίων του μπάνιου σας μπορεί να φιλοξενήσει μικρόβια. Δεδομένου ότι είναι πολύ εύκολο να το ξεχάσετε κατά τη διάρκεια του τακτικού καθαρισμού, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή.

Εκτός από το ότι είναι φυσικό καθαριστικό μπάνιου, η μαγειρική σόδα μπορεί να εισχωρήσει σε αυτές τις ρωγμές και να διαλύσει εύκολα τα περιττά αφρό. Πάρτε ένα μέρος βόρακα και δύο μέρη μαγειρική σόδα και λίγο ζεστό νερό. Αφήστε το διάλυμα να καθίσει για περίπου 20 λεπτά και τρίψτε τους αρμούς με μια οδοντόβουρτσα.

Αφαιρέστε τη βρωμιά από το ταβάνι

Καθώς καθαρίζετε τα φωτιστικά και τις συσκευές στο μπάνιο σας, το πιθανότερο είναι ότι δεν θυμάστε να καθαρίσετε το ταβάνι. Με την πάροδο του χρόνου, η μούχλα και η βρωμιά μπορούν να συσσωρευτούν στην οροφή και να δημιουργήσουν κάποια άσχημα σημεία.

Φτιάξτε ένα απλό φυσικό διάλυμα καθαρισμού: γεμίστε έναν κουβά με ίσα μέρη νερού και λευκό ξύδι. Προστατέψτε τα μάτια σας με γυαλιά και πιέστε το διάλυμα ξυδιού στις λεκιασμένες περιοχές της οροφής σας. Καθαρίστε ένα σημείο τη φορά και επαναλάβετε μέχρι να εξαφανιστούν οι κηλίδες.

Εξαλείψτε τη μούχλα από τις κουρτίνες μπάνιου

Τα υγρά περιβάλλοντα είναι ένα εξαιρετικό καταφύγιο για τη μούχλα, επομένως συνιστώ να έχετε ως συνήθεια να διατηρείτε ξύδι για μούχλα στις περιοχές του ντους, ώστε να μπορείτε να καθαρίσετε αμέσως γύρω σας αν παρατηρήσετε κάποια τέτοια σημεία. Εάν δεν έχετε κουρτίνα μπάνιου ανθεκτική στη μούχλα, αυτή είναι η επιφάνεια όπου μπορείτε να παρατηρήσετε πολύ γρήγορα ότι αρχίζουν να αναπτύσσονται μαύρα στίγματα. Εάν συμβεί αυτό, πρέπει να τα ξεπλύνετε το συντομότερο δυνατό πριν γίνουν πολύ μεγάλα και χρειαστεί να πετάξετε την κουρτίνα.

Καθαρίστε την κουρτίνα μπάνιου

Μπορείτε να επιλέξετε να πλένετε την κουρτίνα του μπάνιου σας στο πλυντήριο. Χρησιμοποιώντας ζεστό νερό (όχι καυτό!) σε συνδυασμό με ξύδι, ή απλώς απαλό απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων ή μπορείτε να την πλύνετε στο χέρι. Για αυτό, προσθέστε ½ φλιτζάνι ξύδι και ½ φλιτζάνι βόρακα σε δύο φλιτζάνια νερό και, στη συνέχεια, ρίξτε το διάλυμα στις πληγείσες περιοχές. Μετά από οκτώ-10 λεπτά, τρίψτε τις κουρτίνες με ένα σφουγγάρι ή ένα πανί. Εάν παραμένει λίγη μούχλα, βρέξτε ένα πανί από μικροΐνες, ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα και τρίψτε τα σημεία στην κουρτίνα. Μετά το τρίψιμο, ξεπλύνετε την κουρτίνα με ζεστό νερό, στη συνέχεια κρεμάστε τη στη ράβδο και αφήστε την να στεγνώσει.

Καθαρίστε σωστά την μπανιέρα

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η μπανιέρα μπορεί να δημιουργήσει έναν κιμωλιακό δακτύλιο που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Όταν τα έλαια σώματος, το σαπούνι και τα μέταλλα από το σκληρό νερό αντιδρούν, μπορούν να σχηματίσουν ένα υπόλειμμα στο επίπεδο του νερού. Δεδομένου ότι η μπανιέρα είναι επιρρεπής σε αφρούς, θα πρέπει να την αφαιρέσετε με μαγειρική σόδα.

Αναμείξτε ένα μέρος μαγειρική σόδα με ένα μέρος απορρυπαντικό πιάτων και σκουπίστε τις λερωμένες περιοχές. Τα απορρυπαντικά και η μαγειρική σόδα είναι κρίσιμα όταν πρόκειται για τον καθαρισμό του αφρού, καθώς δεν αντιδρούν με τα άλατα.

Κάντε τις κεφαλές του τηλεφώνου της ντουζιέρας να λάμπουν

Το ασβέστιο και άλλα κοιτάσματα ορυκτών μπορούν να φράξουν τις κεφαλές του τηλεφώνου της ντουζιέρας σας εάν ζείτε σε περιοχή με σκληρό νερό. Καθώς καθαρίζετε το μπάνιο σας με ξύδι και μαγειρική σόδα, είναι εύκολο να αντιμετωπίσετε και τις βουλωμένες κεφαλές της ντουζιέρας.

Φτιάξτε ένα διάλυμα από ½ φλιτζάνι νερό και ½ φλιτζάνι ξύδι. Αφαιρέστε τις κεφαλές του τηλεφώνου της ντουζιέρας και μουλιάστε τις στο συμπυκνωμένο διάλυμα ξυδιού και νερού.

Απολυμάνετε το πάτωμα

Το πάτωμα είναι η πιο βρώμικη επιφάνεια στο μπάνιο μετά την τουαλέτα. Τα υπολείμματα μαλλιών, σαπουνιού, οδοντόκρεμας και προϊόντων ομορφιάς μπορούν να φέρουν δυσάρεστες οσμές μαζί με βακτήρια και μικρόβια, επομένως ο καθαρισμός του δαπέδου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Αν όμως δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τοξικά χημικά προϊόντα, οι παλιοί σας φίλοι, η μαγειρική σόδα και το ξύδι θα σας βοηθήσουν και εδώ όχι μόνο να καθαρίσετε, αλλά και να απολυμάνετε την επιφάνεια.

Ξεκινήστε ρίχνοντας ζεστό νερό στο πάτωμα και προσθέστε τέσσερις κουταλιές μαγειρική σόδα. Μετά από πέντε λεπτά, προσθέστε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και ένα φλιτζάνι ξύδι και αφήστε το για δέκα λεπτά. Αυτή η λύση θα σας απαλλάξει από κάθε ανεπιθύμητο υλικό. Η μαγειρική σόδα και το ξύδι λειτουργούν και ως μη τοξικά αποσμητικά μπάνιου, ώστε να απαλλαγείτε από τις δυσάρεστες μυρωδιές επίσης όταν καθαρίζετε το πάτωμα χρησιμοποιώντας αυτά τα φυσικά προϊόντα καθαρισμού.

- Διαφήμιση -