Πολλές φορές μαγειρεύουμε παραπάνω φαγητό από όσο χρειαζόμαστε, ώστε να έχουμε φαγητό και για την επόμενη ημέρα για να μην χρειάζεται να μπούμε πάλι στην κουζίνα. Όλοι εμείς που συνηθίζουμε όμως να μαγειρεύουμε φαγητό από την προηγούμενη μέρα πρέπει να ξέρουμε ότι δεν είναι ασφαλές να ζεσταίνουμε όλα τα τρόφιμα για δεύτερη φορά στο φούρνο μικροκυμάτων.

Υπάρχουν τρόφιμα που όταν τα ζεστάνουμε εκ νέου μπορεί να αποβούν δηλητηριώδη.

Ποιά είναι αυτά τα τρόφιμα;

Πατάτες. Εάν οι μαγειρεμένες πατάτες αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου, μπορούν να αναπτυχθούν βακτηρίδια που με την κατανάλωσή τους μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Είναι ασφαλέστερο οι μαγειρεμένες πατάτες να μπαίνουν στο ψυγείο και να ζεσταίνονται εφόσον το θελήσετε βγάζοντάς τες και βάζοντάς τες κατευθείαν στο φούρνο της κουζίνας.

Κρεμμύδια, παντζάρια, σπανάκι και σέλινο. Αυτά τα 4 λαχανικά καλό είναι να μην ζεσταίνονται ξανά. Αν θέλετε να ζεστάνετε κάποιο φαγητό που τα περιλαμβάνει, βγάλτε τα μια ώρα πριν και έπειτα ζεστάνετε το φαγητό σας στην κουζίνα.

Μανιτάρια. Η δομή της πρωτεΐνης των μανιταριών και των συγγενικών τροφίμων μεταβάλλεται όταν θερμαίνονται και μπορεί να αλλάξει με τέτοιο τρόπο ώστε να αποβούν επικίνδυνα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την αποθήκευση των μανιταριών εκτός ψυγείου. Είναι καλύτερο να καταναλώνετε τα μανιτάρια αμέσως και να μην τα αποθηκεύετε για περισσότερο από μια ημέρα στο ψυγείο.

Ρύζι. Το να αναθερμάνετε ρύζι μπορεί να σας στείλει ακόμα και στο νοσοκομείο. Αν είναι μαγειρεμένο και αποθηκευμένο εκτός ψυγείου μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια που προκαλούν ακόμα και τροφική δηλητηρίαση. Για να αποφύγετε οποιοδήποτε πεπτικό πρόβλημα αποθηκεύετε το ρύζι στο ψυγείο και σε αεροστεγές δοχείο αμέσως μόλις κρυώσει.

Λάδι. Μερικά έλαια μπορούν να αλλοιωθούν πολύ γρήγορα. Κάποια από αυτά είναι το καρυδέλαιο, το λάδι φουντουκιού, το έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού και το λάδι αβοκάντο. Εάν έχετε ήδη χρησιμοποιήσει ένα από τα παραπάνω λάδια για να μαγειρέψετε ή να τηγανίσετε κάτι, να είστε σίγουροι ότι με την αναθέρμανση των τροφίμων θα έχουν απελευθερωθεί βλαβερά λιπαρά.

Αβγά. Τροφές όπως η ομελέτα, το βραστό ή το τηγανιτό αβγό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξαναζεσταίνονται. Η αναθέρμανση θα μπορούσε να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα στο πεπτικό σας σύστημα, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του αβγού σε πρωτεΐνες.

Κοτόπουλο. Όπως τα αβγά έτσι και το κοτόπουλο εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη η αναθέρμανση και στη συνέχεια η κατανάλωση αυτού μπορεί να δημιουργήσει πόνους στο στομάχι, εμετό, ή διάρροια. Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αν το ζεστάνετε μια φορά αλλά στην περίπτωση που θελήσετε να το ζεστάνετε και δεύτερη. Ο καλύτερος τρόπος για να ζεσταίνετε το κοτόπουλο είναι τυλίγοντάς το σε λίγο αλουμινόχαρτο και ζεσταίνοντάς το στο φούρνο της κουζίνας ή σε ένα πιάτο στο φούρνο μικροκυμάτων μόνο μια φορά.

Tip: Μην χρησιμοποιείτε ποτέ αλουμινόχαρτο στο φούρνο μικροκυμάτων!