11 εκπληκτικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε το κιτρικό οξύ (ξινό) στην καθαριότητα του σπιτιού

Το κιτρικό οξύ χρησιμοποιείται συνήθως ως πρόσθετο τροφίμων για φυσικό άρωμα και ως συντηρητικό. Χρησιμοποιείται επίσης σε καλλυντικά, για ιατρικούς σκοπούς, ως αντιοξειδωτικό και σε προϊόντα καθαρισμού. Από ένα βρώμικο πλυντήριο πιάτων μέχρι τα αδύναμα ρούχα, το κιτρικό οξύ θα σας βοηθήσει σε πολλά πράγματα μέσα στο σπίτι! Το κιτρικό οξύ είναι απαραίτητο για όσους στρέφονται σε φυσικά προϊόντα καθαρισμού και αυτός ο οδηγός εξηγεί γιατί. Θα σας παρουσιάσω 11 εκπληκτικούς τρόπους για να χρησιμοποιήσετε κιτρικό οξύ (ξινό) στην καθαριότητα του σπιτιού!

- Διαφήμιση -

Τι είναι το κιτρικό οξύ

Tο κιτρικό οξύ είναι ένα ασθενές, οργανικό οξύ που προέρχεται φυσικά από τα εσπεριδοειδή. Από προϊόντα ομορφιάς μέχρι φάρμακα, αναψυκτικά μέχρι κρασί, το κιτρικό οξύ είναι ένα ήρωας – συστατικό σε όλα τα νοικοκυριά για τους αβλαβείς αλλά χρήσιμους τρόπους του. Το καλύτερο από όλα, είναι μια ασφαλής, φυσική εναλλακτική λύση στα τοξικά προϊόντα καθαρισμού που μολύνουν τα σπίτια μας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι καθαρισμού με κιτρικό οξύ, καθώς μπορεί να αφαιρέσει με ασφάλεια τα βακτήρια, τη μούχλα και το ωίδιο. Είναι επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική της χλωρίνης χάρη στις λευκαντικές, απολιπαντικές, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες.

πώς να χρησιμοποιήσετε το κιτρικό οξύ με ασφάλεια

Ενώ το κιτρικό οξύ είναι ένα φυσικό προϊόν καθαρισμού, εξακολουθούν να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη χρήση του. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι να μην αναμειγνύετε ποτέ κιτρικό οξύ και χλωρίνη. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να δημιουργήσει αέριο χλώριο που είναι εξαιρετικά επιβλαβές.

Το κιτρικό οξύ είναι επίσης ασφαλές για το δέρμα, ωστόσο, να είστε προσεκτικές. Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, μπορείτε πάντα να φοράτε γάντια για να αποφύγετε πιθανούς ερεθισμούς. Για την αποθήκευση του, κρατήστε το κιτρικό οξύ καλά κλεισμένο ή στο αρχικό του δοχείο και φυλάξτε το σε ξηρό μέρος όπου δεν μπορούν να φτάσουν τα μικρά παιδιά. Έχει διάρκεια ζωής περίπου 3 χρόνια από το άνοιγμα, επομένως μην το χρησιμοποιείτε μετά από αυτήν την ημερομηνία, καθώς θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό.

πλυντήριο πιάτων

Το κιτρικό οξύ είναι ένα από τα καλύτερα σπιτικά διαλύματα λαμπρυντικού πλυντηρίου πιάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να καθαρίσει τα σημεία σκληρού νερού στα πιάτα σας καθώς και να αφήσει το πλυντήριο πιάτων σας λαμπερό. Στην πραγματικότητα, εταιρείες συσκευών πλυντηρίων πιάτων προτείνουν τη χρήση κιτρικού οξέος για τον καθαρισμό και τους λεκέδες στο εσωτερικό του πλυντηρίου πιάτων.

Για χρήση, απλώς προσθέστε κιτρικό οξύ στη θήκη απορρυπαντικού στο πλυντήριο πιάτων και κάντε έναν κανονικό κύκλο καθαρισμού. Κάντε ένα δεύτερο τρέξιμο εάν χρειάζεται, καθώς περιστασιακά μπορούν να μείνουν πίσω μικρές συστάδες κιτρικού οξέος.

αφυγραντήρες

Οι αφυγραντήρες είναι επιρρεπείς στη συσσώρευση σκληρού νερού στις δεξαμενές νερού που μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν. Δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται για τον αέρα στο σπίτι σας, δεν είναι και ότι πιο υγιεινό να χρησιμοποιείτε χημικά για τον καθαρισμό τους. Αντίθετα, προσθέστε κιτρικό οξύ στη δεξαμενή νερού με νερό, αφήστε το να καθίσει και ξύστε τα υπολείμματα. Θα κάνει θαύματα σε οποιαδήποτε συσσώρευση χωρίς την ανάγκη για χημικά ή τρίψιμο.

καφετιέρα

Δυσκολεύεστε να αφαιρέσετε τους λεκέδες από την καφετιέρα σας; Το κιτρικό οξύ είναι η λύση που ψάχνατε. Για καλύτερα αποτελέσματα γεμίστε την καφετιέρα με ένα φλιτζάνι νερό και ένα φλιτζάνι κιτρικό οξύ. Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε την καφετιέρα ως συνήθως και η συσσώρευση αλάτων θα ξεπλυθεί. Λειτουργήστε την καφετιέρα για δεύτερη φορά μόνο με νερό για να ξεπλύνετε τυχόντα υπολείμματα – ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε αυτό το βήμα ανάλογα με τη μηχανή σας. Τώρα απολαύστε πιο νόστιμο καφέ στην καθαρή καφετιέρα σας.

βραστήρας

Όσον αφορά τα ζεστά ροφήματα, οι ηλεκτρικοί βραστήρες είναι επίσης επιρρεπείς στη συσσώρευση αλάτων. Ενώ υπάρχουν καθαριστικά βραστήρα στην αγορά, εξοικονομήστε χρήματα και χρόνο χρησιμοποιώντας κιτρικό οξύ για να καθαρίσετε τον βραστήρα σας. Θα εξαρτηθεί από το μοντέλο και πόσο πολύ είναι το άλας, αλλά συνήθως μια ή δύο κουταλιές της σούπας κιτρικό οξύ είναι το μόνο που χρειάζεστε.

Ξεκινήστε γεμίζοντας το βραστήρα σας μέχρι τη μέση και αφήστε το να πάρει μια βράση. Μόλις το νερό βράσει, προσθέστε 1 με 2 κουταλιές της σούπας κιτρικό οξύ, αφήστε το για 15-20 λεπτά και μετά αδειάστε το νερό. Χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι ή ένα πανί τρίψτε τα υπολείμματα. Ξεπλύνετε και χρησιμοποιήστε τον βραστήρα σας κανονικά.

τουαλέτα

Το κιτρικό οξύ όχι μόνο είναι εξαιρετικό για να κάνει την τουαλέτα σας λαμπερή και λευκή, αλλά είναι επίσης ασφαλές για τους σωλήνες σας, σε αντίθεση με πολλά άλλα σκληρά προϊόντα καθαρισμού. Μπορείτε είτε να πασπαλίσετε την τουαλέτα σας απευθείας με το κιτρικό οξύ είτε να ρίξετε μαγειρική σόδα και να την αφήσετε την να δράσει για μισή ώρα. Στη συνέχεια ψεκάστε με κιτρικό οξύ και τρίψτε με μια μαλακή βούρτσα. Θα γίνει η τουαλέτα σας σαν καινούργια.

φούρνος

Καθώς το κιτρικό οξύ είναι ένα φυσικό απολυμαντικό, λειτουργεί πολύ καλά στα επίμονα λάδια μέσα στο φούρνο σας. Για να δημιουργήσετε ένα διάλυμα καθαρισμού κιτρικού οξέος DIY, ανακατέψτε 2-3 γεμάτες κουταλιές της σούπας κιτρικό οξύ με ζεστό νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ανακινήστε να διαλυθεί και στη συνέχεια ψεκάστε το εσωτερικό του φούρνου σας, αφήστε το για 10 λεπτά και σκουπίστε.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε το διάλυμα καθαρισμού κιτρικού οξέος σε ένα πυρίμαχο σκεύος και να το τοποθετήσετε στη μεσαία σχάρα στους 200 βαθμούς. Αφήστε το σκεύος για 30 λεπτά έως μία ώρα (προσέχοντας να μην στεγνώσει) και ο ατμός θα χαλαρώσει όλα τα λίπη ή τα καμένα υπολείμματα φαγητού και θα είναι έτοιμα να τα σκουπίσετε.

παράθυρα και καθρέφτες

Tο κιτρικό οξύ είναι επίσης ιδανικό για τον καθαρισμό παραθύρων και καθρεφτών, καθώς αφαιρεί εύκολα τους λεκέδες από σκληρό νερό. Απλώς προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας κιτρικό οξύ και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό βάλτε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ανακινήστε να διαλυθεί και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό γυαλιού. Αυτό το καθαριστικό διάλυμα κιτρικού οξέος όχι μόνο αφαιρεί λεκέδες από σκληρό νερό, αλλά καθαρίζει και ραβδώσεις, αφρούς και μούχλα.

κεφαλές ντους και βρύσης

Οι χημικές ουσίες στα καθαριστικά του ντους δεν βλάπτουν μόνο την υγεία σας, αλλά και το περιβάλλον όταν ξεπλένονται στην αποχέτευση. Αντικαταστήστε το συνηθισμένο σας προϊόν αφαίρεσης αλάτων με κιτρικό οξύ για ένα σπιτικό καθαριστικό για την κεφαλή ντους που ξεπερνά το αντίστοιχο που αγοράσατε από το κατάστημα.

Για καλύτερα αποτελέσματα, αφαιρέστε την κεφαλή του ντους και μουλιάστε τη σε ένα μπολ με ζεστό νερό με κιτρικό οξύ. Αφήστε να μουλιάσει για περίπου 10 λεπτά και σκουπίστε με ένα πανί.

inox επιφάνειες

Αν δυσκολεύεστε να καθαρίσετε τις συσκευές σας από ανοξείδωτο χάλυβα, το κιτρικό οξύ θα μπορούσε να είναι η λύση καθαρισμού που αναζητάτε. Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας οξύ με ένα φλιτζάνι νερό και ψεκάστε πάνω στις συσκευές. Αφήστε το διάλυμα να καθίσει για λίγα λεπτά και στη συνέχεια σκουπίστε το με ένα βρεγμένο πανί. Για επιπλέον λάμψη, μπορείτε επίσης να στεγνώσετε το ανοξείδωτο ατσάλι με ένα πανί μικροϊνών.

πλυντήριο ρούχων

Με τον ίδιο τρόπο που αφαιρεί τη συσσώρευση στο πλυντήριο πιάτων σας, το κιτρικό οξύ είναι επίσης ένα αποτελεσματικό καθαριστικό πλυντηρίου ρούχων, καθώς αφαιρεί τον αφρό του σαπουνιού, τα άλατα και τις οσμές από το εσωτερικό του πλυντηρίου. Για καλύτερα αποτελέσματα προσθέστε ένα φλιτζάνι κιτρικό οξύ απευθείας στον κάδο και, στη συνέχεια, εκτελέστε έναν πλήρη κύκλο πλύσης στην πιο ζεστή ρύθμιση. Για να ολοκληρώσετε, εκτελέστε έναν τελευταίο κύκλο ξεβγάλματος πριν προσθέσετε ρούχα στο πλυντήριο.

αρμούς στα πλακάκια

Ένα από τα πιο κοινά σημεία που θα βρείτε αφρό σαπουνιού, μούχλα και ωίδιο είναι οι αρμοί στο μπάνιο σας, που σημαίνει ότι είναι ένα εξαιρετικό μέρος για το κιτρικό οξύ να κάνει τη μαγεία του καθαρισμού του. Αναμείξτε 2-3 γεμάτες κουταλιές της σούπας κιτρικό οξύ με ζεστό νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, ψεκάστε πάνω από τους αρμούς, αφήστε το για 10 λεπτά και στη συνέχεια σκουπίστε.

Το κιτρικό οξύ είναι επίσης ασφαλές για χρήση στα πλακάκια σας και λειτουργεί ιδιαίτερα καλά στο να καθαρίζει λεκέδες από σκληρό νερό και συσσώρευση σαπουνιού.

- Διαφήμιση -