10 δουλειές στο σπίτι που πρέπει να κάνετε κάθε εβδομάδα

Extensive series on Spring Cleaning, with a pretty female. Lots of buckets, sponges and brooms!

Ποιος δεν θέλει ένα τακτοποιημένο, οργανωμένο και καθαρό σπίτι; Οι δουλειές του σπιτιού μπορεί να φαίνονται υπερβολικές (όχι ότι δεν είναι), αλλά μόλις αναλύσετε τις εργασίες και τις χωρίσετε σε ημερήσιες, εβδομαδιαίες, μηνιαίες και εποχιακές λίστες, θα δείτε πόσο λίγο χρόνο χρειάζεται πραγματικά για να διατηρήσετε ένα καθαρό σπίτι. Διατηρήστε το σπίτι σας αστραφτερό καθαρό, βάζοντας αυτές τις εργασίες στη λίστα με τις εβδομαδιαίες υποχρεώσεις σας. Θα σας παρουσιάσω 10 δουλειές στο σπίτι που πρέπει να κάνετε κάθε εβδομάδα!

- Διαφήμιση -

απολύμανση νεροχύτη

Ο νεροχύτης της κουζίνας είναι ένα από τα πιο γόνιμα μέρη του σπιτιού για βακτήρια. Ο νεροχύτης σύμφωνα με μελέτες είναι το δεύτερο πιο βρώμικο πράγμα στο σπίτι σας, μετά τα σφουγγάρια και τα wettex της κουζίνας. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να σκουπίζετε τον νεροχύτη σας κάθε μέρα. Αλλά μια φορά την εβδομάδα πρέπει να το καθαρίζετε πιο προσεκτικά πλένοντας την επιφάνεια με σαπούνι και ζεστό νερό και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ένα απολυμαντικό προϊόν για την εξάλειψη των δυνητικά επιβλαβών μικροοργανισμών.

καθαρισμός φούρνου μικροκυμάτων

Ενώ πιθανότατα σκουπίζετε τακτικά τις πιο ορατές επιφάνειες στην κουζίνα σας, μπορεί να παραμελείτε το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων. Ένα κόλπο για να αφαιρέσετε εύκολα τους λεκέδες και τη βρωμιά είναι να βάλετε μισό φλιτζάνι νερό και μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων και να το ζεστάνετε σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να βράσει το μείγμα. Ο ατμός θα χαλαρώσει τυχόντα σωματίδια φαγητού που έχουν κολλήσει στο εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων και θα σας αφήσει να σκουπίσετε γρήγορα τα υπολείμματα με ένα σφουγγάρι ή ένα πανί μικροϊνών.

καθαρισμός ψυγείου

Θα πρέπει να φροντίζετε μία φορά την εβδομάδα να πετάτε τα χαλασμένα τρόφιμα και τα ληγμένα υπολείμματα. Σύμφωνα με μια μελέτη το συρτάρι λαχανικών και το συρτάρι κρέατος στο ψυγείο σας μπορεί να φιλοξενήσει επικίνδυνα μικρόβια όπως σαλμονέλα, λιστέρια, E. coli και μούχλα. Αν και δεν είναι απαραίτητος ένας εβδομαδιαίος βαθύς καθαρισμός, φροντίστε να σκουπίσετε τυχούσες διαρροές και να καθαρίσετε τα ψίχουλα και άλλα υπολείμματα τροφών.

σκούπισμα δαπέδων

Οι χώροι του σπιτιού σας με μεγάλη κίνηση, όπως η κουζίνα και οι διάδρομοι, θα πρέπει να σκουπίζονται ή να καθαρίζονται με ηλεκτρική σκούπα καθημερινά, ειδικά αν έχετε παιδιά ή κατοικίδια. Μία φορά την εβδομάδα, ωστόσο, φροντίστε να δίνετε προσοχή στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού σας, σκουπίζοντας κάτω από τα έπιπλα και στις γωνίες για να βεβαιωθείτε ότι είναι απαλλαγμένα από σκόνη και βρωμιά.

πλύσιμο πετσετών

Οι πετσέτες του μπάνιου πρέπει να πλένονται μετά από περίπου τρεις χρήσεις, κάτι που για τους περισσότερους ανθρώπους σημαίνει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Οι πετσέτες κουζίνας είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί τόποι αναπαραγωγής βακτηρίων, επομένως οι πολύ λερωμένες πετσέτες κουζίνας πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση. Διαφορετικά, αρκεί το ξέπλυμά τους μία φορά την εβδομάδα.

καθάρισμα τουαλέτας

Ο εβδομαδιαίος καθαρισμός και η απολύμανση της τουαλέτας σας είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη δυνητικά επικίνδυνων μικροοργανισμών όπως το E. coli. Ενώ οι εξωτερικές επιφάνειες της τουαλέτας μπορούν να σκουπιστούν με μια χαρτοπετσέτα και κάποιο καθαριστικό για όλες τις χρήσεις, το ίδιο το μπολ θα πρέπει να τρίβεται με μια βούρτσα και ειδικό καθαριστικό τουαλέτας. Καλό είναι να σκουπίζετε τους πάγκους του μπάνιου και τον νιπτήρα σας ταυτόχρονα. Η μπανιέρα και το ντους σας μπορούν να καθαρίζονται κάθε δύο εβδομάδες.

πλύσιμο θήκης οδοντόβουρτσας

Αυτό το φαινομενικά αβλαβές αξεσουάρ μπάνιου μπορεί να φιλοξενεί τρομακτικά επίπεδα βακτηρίων. Έρευνα διαπίστωσε ότι η βάση της οδοντόβουρτσας είναι στην πραγματικότητα το τρίτο πιο βρώμικο μέρος στο σπίτι σας. Ευτυχώς, οι θήκες οδοντόβουρτσας μπορούν να καθαριστούν γρήγορα και εύκολα. Οι περισσότερες είναι φιλικές για πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων ή μπορείτε να τις πλύνετε στο χέρι μαζί με άλλα πιάτα. Μπορείτε επίσης να τις σκουπίζετε περιοδικά με κάποιο απολυμαντικό.

πλύσιμο σεντονιών

Λαμβάνοντας υπόψη ότι περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας στο κρεβάτι, είναι σημαντικό να πλένουμε συχνά τα σεντόνια μας για να εξαλείψουμε τα κύτταρα του δέρματος, τα έλαια του σώματος, τα μαλλιά, τον ιδρώτα και τα ακάρεα σκόνης που συσσωρεύονται ενώ κοιμόμαστε. Οι ειδικοί συνιστούν να πλένετε τα σεντόνια σας μία φορά κάθε μία έως δύο εβδομάδες. Όσοι έχουν αλλεργίες ή τείνουν να ιδρώνουν στον ύπνο τους θα ωφεληθούν από το να πλένουν τα κλινοσκεπάσματα τους πιο συχνά.

σκούπισμα χαλιών με ηλεκτρική σκούπα

Είτε έχετε μοκέτα από τοίχο σε τοίχο είτε απλώς διασκορπισμένα χαλιά ως διακοσμητικές πινελιές, είναι σημαντικό να καθαρίζετε αυτές τις απαλές επιφάνειες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Εκείνοι που έχουν κατοικίδια ζώα που μαδάνε πολύ θα ωφεληθούν από το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα δύο φορές την εβδομάδα ή περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για τα χαλιά σε περιοχές με μεγάλη κίνηση. Κατά γενικό κανόνα, σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα τα χαλιά πριν αρχίσουν να δείχνουν σημάδια βρωμιάς.

ξεσκόνισμα

Η σκόνη αποτελείται από τρίχες, νεκρά κύτταρα του δέρματος, γύρη, σωματίδια βρωμιάς και ακάρεα σκόνης και συσσωρεύεται συνεχώς σε επιφάνειες σε όλο το σπίτι σας. Ξεσκονίζετε τα έπιπλα στο σπίτι σας εβδομαδιαία, εκτός εάν έχετε αλλεργικούς στην οικογένειά σας, οπότε θα πρέπει να ξεσκονίζετε ακόμη πιο συχνά. Αντί να χρησιμοποιείτε ένα παραδοσιακό ξεσκονόπανο φτερών, το οποίο απλώς μετακινεί τη σκόνη, επιλέξτε ένα πανί από μικροΐνες που θα παγιδεύσει τη βρωμιά.

- Διαφήμιση -