Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες σκουριάς από τα ρούχα σας

Οι λεκέδες στα ρούχα είναι πολύ ενοχλητικοί για πολλούς ανθρώπους. Εάν οι λεκέδες είναι σε δύσκολη μορφή και δεν έχουν βγει παρά τις πολλές μεθόδους που έχετε χρησιμοποιήσει, μπορεί ακόμη και να χρειαστεί και να αποχαιρετήσετε τα ρούχα σας. Οι περισσότεροι λεκέδες βγαίνουν είτε με φυσικούς τρόπους είτε με απορρυπαντικά στο πλυντήριο. Υπάρχουν όμως και οι δύσκολοι λεκέδες όπως λέγονται ανάλογα με τον τύπο τους και τα υφάσματα στα οποία εμφανίζονται. Αν και υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προϊόντα αφαίρεσης λεκέδων, η λύση δεν είναι πάντα εφικτή. Ένας από αυτούς τους δύσκολους λεκέδες είναι η σκουριά στα ρούχα.

- Διαφήμιση -

Τι σημαίνει σκουριά στα ρούχα

Η σκουριά μπορεί να οριστεί ως η οξείδωση μεταλλικών υλικών και η οξείδωση που προκύπτει μπορεί να λεκιάσει πολλά πράγματα. Οι άνθρωποι γενικά θεωρούν ότι η χρώση της σκουριάς είναι οξείδωση του σιδήρου, αλλά υλικά όπως το αλουμίνιο και ο χαλκός μπορούν επίσης να δημιουργήσουν σκουριά. Για να αφαιρέσετε τον λεκέ από σκουριά, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε τον λεκέ. Οι λεκέδες από σκουριά μπορούν να λάβουν πολλές διαφορετικές μορφές, ανάλογα με το υλικό που σκουριάζει. Π.χ το σίδερο και το μέταλλο αφήνουν ένα λεκέ σε κόκκινους και καφέ τόνους. Ορισμένα σημεία σκουριάς μπορούν επίσης να είναι σε ανοιχτό πράσινο χρώμα και να έχουν την εμφάνιση μούχλας.

Πως εμφανίζεται σκουριά στα ρούχα

Είναι αδύνατο τα ρούχα να σκουριάσουν. Οι λεκέδες σκουριάς στα ρούχα εμφανίζονται εξαιτίας οποιασδήποτε επαφής με σκουριασμένα μέταλλα. Εάν εργάζεστε με μηχανήματα ή εργαλεία, λόγω της εργασίας σας μπορείτε εύκολα να ΄΄αποκτήσετε΄΄ έναν λεκέ σκουριάς από οπουδήποτε. Επίσης μερικές φορές, τα πλυντήρια που χρησιμοποιούνται σκουριάζουν και μπορούν να μολύνουν τα ρούχα κατά το πλύσιμο. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι σχεδόν όλα τα ρούχα μέσα στο μηχάνημα μπορούν να λερωθούν με αυτόν τον τρόπο.

Τρόποι αφαίρεσης σκουριάς από ρούχα

Για να αφαιρέσετε τον λεκέ από σκουριά στα ρούχα, πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε το υλικό από το οποίο έχει προέλθει η σκουριά. Όταν πρόκειται για ευαίσθητα υφάσματα όπως δέρμα, μαλλί και μετάξι, μπορεί να χρειαστείτε επαγγελματίες για να καθαρίσετε τα ρούχα σας. Δεν θα είναι σωστό να εφαρμόζετε μεθόδους αφαίρεσης λεκέδων στο σπίτι σε τέτοια υφάσματα. Ομοίως, δεν πρέπει να κάνετε καμία εφαρμογή στο σπίτι για ρούχα που έχουν καθοριστεί μόνο για στεγνό καθάρισμα. Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να αφαιρέσουμε την σκουριά από τα ρούχα:

λεμόνι

Τα χημικά οξέα μπορούν να είναι μια λύση για την αφαίρεση του λεκέ από τη σκουριά, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί είναι δραστικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Το λεμόνι, το οποίο χρησιμοποιείται καθημερινά στο σπίτι, είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά υλικά που μπορούν να εφαρμοστούν για λεκέδες σκουριάς λόγω της φυσικής του περιεκτικότητας σε κιτρικό οξύ. Το λεμόνι, το οποίο βοηθάει στην αφαίρεση πολλών λεκέδων θα έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αφαίρεση της σκουριάς από τα ρούχα.

Διαδικασία

Στίψτε ένα λεμόνι και απλώστε το στην σκουριασμένη περιοχή. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έτοιμο χυμό λεμονιου.

Αφού ρίξετε το χυμό λεμονιού στα ρούχα, περιμένετε να απορροφηθεί από το ύφασμα για να δράσει καλύτερα. 

Στη συνέχεια, αφήστε τα ρούχα σας να στεγνώσουν κάτω από τον ήλιο, στο σημείο όπου έρχονται οι άμεσες ακτίνες του. Ο ήλιος σε συνδυασμό με το λεμόνι θα σας βοηθήσει να φύγει εντελώς η σκουριά.  

Τέλος, πλύνετε τα ρούχα σας που έχουν λερωθεί με σκουριά με απορρυπαντικό, είτε στο πλυντήριο είτε στο χέρι, όχι όμως σε υψηλή θερμοκρασία. Θα δείτε ότι ο λεκές από σκουριά στο ρούχο σας θα είναι παρελθόν.  

λεμόνι και αλάτι

Ο χυμός λεμονιού είναι ένα φυσικό, αντιβακτηριακό καθαριστικό που είναι επίσης και ένας ασφαλής λευκαντικός παράγοντας. Το αλάτι είναι ένα φυσικό λειαντικό που απορροφά επίσης υγρά. Όταν συνδυάζετε και τα δύο, έχετε μια ισχυρή φόρμουλα αφαίρεσης λεκέδων που είναι αποτελεσματική για τα ρούχα σας. Τα σκούρα υφάσματα μπορεί να μην είναι σταθερά χρώματα, οπότε δοκιμάστε το χυμό λεμονιού πρώτα σε μια ραφή ή σε δυσδιάκριτο σημείο για να δείτε αν είναι ασφαλές.

Ρίξτε αλάτι στον λεκέ από σκουριά, ρίξτε χυμό λεμονιού επάνω στο αλάτι και στη συνέχεια αφήστε το ρούχο να στεγνώσει. Αν είναι ηλιόλουστη μέρα, αφήστε τα ρούχα σας να στεγνώσουν στον ήλιο για να επιταχυνθεί η διαδικασία αφαίρεσης λεκέδων. Εάν ο λεκές παραμένει, επαναλάβετε τη διαδικασία.

Προσοχή: Το κιτρικό οξύ που αποτελεί βασικό στοιχείο του λεμονιού μπορεί να βλάψει μερικά σκούρα ρούχα. Μπορεί να υπάρχει ξεθώριασμα στο χρώμα των ρούχων σας. Επομένως, πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν εφαρμόζετε τη μέθοδο λεμονιού σε σκούρα ρούχα. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Εάν θέλετε, μπορείτε να δοκιμάσετε τη μέθοδο με το λεμόνι σε ένα κακό και παλιό σκούρο χρώμα.

Καλή σας επιτυχία!

- Διαφήμιση -