6 αποτελεσματικοί τρόποι για να ξεβουλώσουμε τη λεκάνη της τουαλέτας


Ένα από τα σημεία του σπιτιού που χρειάζεται ειδικό καθαρισμό και προσοχή στο σπίτι μας είναι η τουαλέτα. Η λεκάνη της τουαλέτας μαζεύει βρωμιά, κιτρινίλα, ακαθαρσίες και πολλές φορές η απροσεξία μας ρίχνοντας μέσα πράγματα που δεν πρέπει, φτάνει σε σημείο να την βουλώσουμε! Δεν υπάρχει νοικοκυρά που να μην έχει αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση στο σπίτι της και σίγουρα μία βουλωμένη λεκάνη ή μία βουλωμένη αποχέτευση της τουαλέτας είναι μία δυσάρεστη κατάσταση. Το βούλωμα μπορεί να προέρχεται από διάφορους παράγοντες αλλά δεν παύει να είναι κάτι που θα συμβεί στα περισσότερα σπίτια και διαμερίσματα. Καλό λοιπόν θα είναι να ξέρουμε πως ξεβουλώνουμε την λεκάνη της τουαλέτας μόνες μας έτσι ώστε να αποφύγουμε τα έξοδα για υδραυλικό αλλά και την άβολη κατάσταση στην οποία είμαστε όταν δεν έχουμε πρόσβαση στην τουαλέτα μας. Θα σας παρουσιάσω λοιπόν 6 αποτελεσματικούς τρόπους για να ξεβουλώσουμε τη λεκάνη της τουαλέτας!

- Διαφήμιση -

Βεντούζα

Η βεντούζα ίσως είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος για την απόφραξη της τουαλέτας καθώς είναι πολύ αποτελεσματική και οικονομική, αφού το κόστος είναι λιγότερο από 5 ευρώ και μπορεί να ξεβουλώσει ένα μεγάλο ποσοστό αποφράξεων. Λειτουργεί δημιουργώντας πίεση από τον αέρα που βρίσκεται μέσα στην βεντούζα, ο οποίος διοχετεύεται μέσα στις σωληνώσεις και πιέζει οποιαδήποτε αντικείμενα έχουν κολλήσει σε αυτές. Με πέντε έως δέκα επαναλήψεις η βεντούζα μπορεί να ξεβουλώσει την λεκάνη της τουαλέτας. Μπορείτε να προμηθευτείτε βεντούζα απόφραξης σε όλα τα σούπερ μάρκετ και προτείνουμε την απολύμανση με οινόπνευμα μετά τη χρήση έτσι ώστε να αποφευχθούν βακτηριδιακές μολύνσεις.

Καυτό νερό

Ένας άλλος πάρα πολύ γνωστός τρόπος για το ξεβούλωμα της λεκάνης της τουαλέτας είναι το καυτό νερό. Δεν είναι τόσο αποτελεσματικός αυτός ο τρόπος όσο η χρήση της βεντούζας αλλά μπορεί να ξεμπλοκάρει μικρές αποφράξεις. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 3 με 5 λίτρα νερό, το βράζουμε μέχρι να δούμε ατμούς που σημαίνει ότι το νερό είναι κοντά στους 100 βαθμούς. Είναι πολύ σημαντικό να αφήσουμε την κατσαρόλα να κρυώσει 2 με 3 λεπτά έτσι η θερμοκρασία του νερού να πέσει στους 70 με 80 βαθμούς. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι ότι το πολύ καυτό νερό μπορεί να βλάψει πλαστικούς σωλήνες, ιδιαίτερα αυτούς παλαιότερης κατασκευής. Ρίχνουμε το νερό μέσα στη λεκάνη και περιμένουμε για λίγα λεπτά έως ότου μαλακώσουν (ιδιαίτερα το Χειμώνα) πιθανά αντικείμενα όπως μωρομάντηλα που είναι μέσα στις σωληνώσεις.

Απορρυπαντικό

Σε πολλές περιπτώσεις μπορούμε να πετύχουμε ξεβούλωμα τουαλέτας με απορρυπαντικό για τα πιάτα. Όσο και να φαντάζει περίεργο είναι εφικτό και ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν η απόφραξη είναι τοπική και προέρχεται από μαλακά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα τα μωρομάντηλα. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να αδειάσουμε περίπου μισό μπουκάλι απορρυπαντικό μέσα στη λεκάνη σε συνδυασμό με ζεστό νερό και το αφήνουμε για μερικά λεπτά έτσι ώστε να εισχωρήσει μεταξύ αντικειμένων και σωληνώσεων και να τα βοηθήσει να γλιστρήσουν.

Σύρμα

Ένας άλλος τρόπος για να ξεβουλώσουμε τη λεκάνη της τουαλέτας, είναι να χρησιμοποιήσουμε σκληρό σύρμα. Αυτός είναι αρκετά αποτελεσματικός τρόπος, ιδιαίτερα όταν η απόφραξη προέρχεται από μικροαντικείμενα που έχουν πέσει κατά λάθος στη λεκάνη και δεν είναι μαλακά, όπως για παράδειγμα διάφορα πλαστικά περιτυλίγματα κτλ. Το σύρμα πάνω στο οποίο απλώνονται τα ρούχα είναι ιδανικό για αυτή τη δουλειά αλλά στην περίπτωση που δεν έχουμε τέτοιο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια συρμάτινη κρεμάστρα, αφού την κόψουμε και την ισιώσουμε με μία πένσα. Πιέζουμε το σύρμα στη λεκάνη, κουνώντας το δεξιά και αριστερά μέχρι να βρούμε το σημείο της απόφραξης.

Μαγειρική σόδα και ξύδι

Υπάρχουν πολλά προϊόντα του εμπορίου αλλά και αυτά που έχουμε στο σπίτι μας τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την απόφραξη της τουαλέτας. Το κοινό που έχουν αυτά τα προϊόντα είναι ότι περιέχουν οξέα τα οποία βοηθούν στη διάσπαση μη υδατοδιάλυτων αντικειμένων. Για παράδειγμα μπορούμε να καταφέρουμε την απόφραξη λεκάνης με μαγειρική σόδα και ξύδι. Ρίχνουμε στη λεκάνη της τουαλέτας 150 με 200 γραμμάρια σόδας και περίπου άλλο τόσο ξύδι. Τα αφήνουμε να δράσουν για 15 έως 20 λεπτά και ρίχνουμε μία κατσαρόλα με 3 έως 5 λίτρα καυτό νερό όπως παραπάνω.

Μεμβράνη τροφίμων και αυτοκόλλητη ταινία

Ένας πολύ εύκολος τρόπος να ξεβουλώσετε την τουαλέτα σας είναι να την καλύψετε από πάνω με μεμβράνη έτσι ώστε να μην περνάει ο αέρας και να πατήσετε το καζανάκι. Αν έχετε καλύψει σωστά τη λεκάνη, ασφαλίζοντας την μεμβράνη με χαρτοταινία, τότε η μεμβράνη θα πρέπει να διογκωθεί. Έτσι, μπορείτε να την πιέσετε και να ξεβουλώσετε την τουαλέτα σας. Μπορετε να το κάνεις 2-4 φορές για να είστε σίγουρες ότι δε θα χρειαστεί να ξανακάνετε την διαδικασία επειδή ίσως να μην έχει γίνει σωστά με την πρώτη φορά.

- Διαφήμιση -