14 πράγματα που μπορούμε να καθαρίσουμε στην κουζίνα με ξύδι


Το καλύτερο καθαριστικό για όλες τις χρήσεις στο σπίτι βρίσκεται πιθανώς στο ντουλάπι σας. Είναι εκπληκτικό πόσα πράγματα μπορείτε να καθαρίσετε με ξύδι στο σπίτι. Το ξύδι είναι φτιαγμένο από οξικό οξύ, το οποίο είναι φυσικό απολυμαντικό για την εξόντωση ορισμένων κοινών μικροβίων. Ειδικά στον καθαρισμό της κουζίνας το ξύδι είναι πολύτιμος σύμμαχος μας! Θα σας παρουσιάσω 14 πράγματα που μπορούμε να καθαρίσουμε στην κουζίνα με ξύδι!

- Διαφήμιση -

Καθαρίστε τον νεροχύτη

Χρησιμοποιήστε μια αναλογία 1:1 αραιωμένου ξυδιού και νερού και αποθηκεύστε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Στη συνέχεια, μπορείτε να ψεκάζετε και να απολυμάνετε τον νεροχύτη της κουζίνας σας, τους πάγκους ή οποιαδήποτε άλλα σημεία που συνήθως χρησιμοποιείτε χλωρίνη, αλλά θέλετε να είναι ασφαλή για τα τρόφιμα. Για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του ξυδιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαπουνόνερο για να ξεπλύνετε τον νεροχύτη μετά.

Καθαρίστε τα δάπεδα

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε ακριβά καθαριστικά για να καθαρίσετε τα δάπεδα της κουζίνας! Αναμείξτε ξύδι και νερό σε αναλογία 1 προς 1 και σκουπίστε το πάτωμα με αυτό! Αυτό θα προστατεύσει το πάτωμά σας και θα βοηθήσει στην απομάκρυνση τυχόν λίπους ή βρωμιάς.

Καθαρίστε τα λίπη από την κουζίνα

Η οξύτητα του ξυδιού βοηθά στην εύκολη απομάκρυνση των λιπών. Ψεκάστε λίγο ξύδι αναμεμειγμένο με νερό σε μια εστία με λίπη, αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια τρίψτε με σαπουνόνερο. Θα πρέπει να σκουπιστεί αμέσως.

Καθαρίστε τα ταψιά

Καθαρίστε τα βρώμικα ταψιά σας ανακατεύοντας ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα και ½ φλιτζάνι λευκό ξύδι με ζεστό νερό. Θα φουσκώσει αυτό το μείγμα, αλλά αυτή η αντίδραση είναι που βοηθά να χαλαρώσουν τα υπολείμματα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει την τάπα στον νεροχύτη σας ώστε να παραμείνει το ταψί βυθισμένο και αφήστε το να μουλιάσει για 30 λεπτά έως μία ώρα πριν το καθαρίσετε με ένα σφουγγάρι ή σύρμα.

Καθαρίστε κατσαρόλες και τηγάνια από ανοξείδωτο χάλυβα

Εάν έχετε ένα τηγάνι από ανοξείδωτο ατσάλι με ιδιαίτερα τραχιά όψη που δεν θα καθαρίσει εύκολα, βράστε μέσα σε αυτό νερό και ξύδι για λίγα λεπτά. Θα διαλύσει το λίπος και θα απαλλαγείτε από τυχόντες δύσκολους λεκέδες. Εάν είναι πολύ βρώμικο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερο ξύδι. Όσο περισσότερο ξύδι χρησιμοποιείτε, τόσο πιο γρήγορα γίνεται ο καθαρισμός. Στη συνέχεια πετάξτε το μείγμα του ξυδιού και ξεπλύνετε κανονικά με σαπούνι και νερό!

Καθαρίστε κατσαρόλες και τηγάνια από σμάλτο

Το ίδιο ισχύει και για τις κατσαρόλες και τα τηγάνια από σμάλτο: βράστε νερό και ξύδι μαζί για να βοηθήσετε στη διάλυση των λεκέδων και τρίψτε τυχόντα εναπομείναντα σημάδια με σαπούνι και νερό.

Καθαρίστε το φούρνο μικροκυμάτων

Βάλτε σε ένα μπολ ίση ποσότητα ξυδιού και νερού και βάλτε το μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων! Αφήστε το για 5 λεπτά με αναμμένο το φούρνο. Ο ατμός θα ξεκολλήσει τους λεκέδες και τις βρωμιές από τον φούρνο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει ένα ξυλάκι ή μια οδοντογλυφίδα μέσα στο μπολ γιατί το νερό μπορεί να υπερθερμανθεί και να κάνει το μπολ να εκραγεί!

Καθαρίστε καφετιέρες και βραστήρες

Είτε χρησιμοποιείτε βραστήρα ή καφετιέρα τότε το ξύδι είναι η πιο αποτελεσματική λύση για να καθαρίσουν. Ρίξτε μια αναλογία 1 προς 1 νερό και ξύδι στο βραστήρα ή στην καφετιέρα και βράστε το μείγμα. Στην συνέχεια ρίξτε καθαρό νερό αρκετές φορές προκειμένου να φύγει η μυρωδιά του ξυδιού!

Καθαρίστε το μπλέντερ ή την κουζινομηχανή

Κολλήσαν στο μπλέντερ ή την κουζινομηχανή σας τρόφιμα, λεκέδες ή μυρίζει άσχημα; Ξανά, αναλογία 1:1 νερό με ξύδι και χτυπήστε το στο μπλέντερ ή στην κουζινομηχανή και μετά πλύνετε κανονικά.

Θολά ποτήρια

Εάν τα μέταλλα στο σκληρό νερό προκαλούν θολότητα στα ποτήρια σας, μουλιάστε τα στο νεροχύτη με λίγο ξύδι για λίγα λεπτά και στη συνέχεια πλύνετε κανονικά.

Καθαρίστε τον ξύλινο πάγκο κοπής

Αφού κόψετε το ωμό κρέας, καλό είναι όχι μόνο να πλένετε το ξύλο κοπής σας, αλλά και να το απολυμαίνετε με ένα μείγμα νερού και ξυδιού. Τρίψτε τον πάγκο κοπής καλά με ένα μείγμα ξυδιού και νερού σε αναλογία 1 προς 1. Είναι πάντα καλύτερο να χρησιμοποιείτε πλαστικές σανίδες κοπής με κρέας.

Καθαρίστε το πλυντήριο πιάτων

Ρίξτε ένα φλιτζάνι ξύδι στον πάτο του πλυντηρίου πιάτων και τρέξτε έναν άδειο κύκλο χωρίς πιάτα! Το ξύδι δρα για να χαλαρώσει τυχόντα λίπη και βρωμιές που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί στο πλυντήριο.

Καθαρίστε το ψυγείο και τον καταψύκτη

Χρησιμοποιήστε αυτήν την αξιόπιστη αναλογία νερού προς ξύδι 1:1 για να τρίψετε το εσωτερικό του ψυγείου και του καταψύκτη σας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συχνά παραμελείτε όπως τα συρτάρια!

Σκουπιδοτενεκέ

Τώρα που έχετε καθαρίσει ολόκληρη την κουζίνα σας με ξύδι, μάλλον είστε έτοιμες να βγάλετε τα σκουπίδια. Πριν προσθέσετε μια νέα σακούλα, ψεκάστε τον σκουπιδοτενεκέ με νερό και ξύδι και σκουπίστε τον. Επαναλάβετε κάθε φορά που βγάζετε τα σκουπίδια και ο κάδος σας δεν θα μυρίσει ποτέ ξανά.

- Διαφήμιση -