20 καταπληκτικές ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και το μπαλκόνι σας με ίριδες

Η ίριδα είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό που μας χαρίζει μαγευτικά λουλούδια με τεράστια ποικιλία χρωμάτων στον κήπο ή στο μπαλκόνι. Δεν είναι τυχαίο ότι, στην ελληνική μυθολογία, η Ίριδα ήταν η θεά του ουράνιου τόξου. Η ίριδα φυτεύεται το Φθινόπωρο και μας χαρίζει την εντυπωσιακή άνθιση της την Άνοιξη με όμορφα λουλούδια που ξεχωρίζουν για τη λεπτή και ελκυστική εμφάνισή τους. Και από χρώματα; Μπλε, λευκό, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί ακόμα και μαύρο! Υπάρχουν επίσης όμορφες δίχρωμες ίριδες με χρωματικούς συνδυασμούς. Μπορούμε να διακοσμήσουμε τα λουλούδια της ίριδας στο σαλόνι φτιάχνοντας ανθισμένα μπουκέτα που τα κρατάμε σε βάζο για 2-3 εβδομάδες. Θα σας παρουσιάσω 20 καταπληκτικές ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και το μπαλκόνι σας με ίριδες!

- Διαφήμιση -

ποιες συνθήκες είναι κατάλληλες για τη φύτευση της ίριδας

Η ίριδα αναπτύσσεται σε γόνιμα και ελαφρώς όξινα εδάφη. Για να ευδοκιμήσει και να μας δώσει τα υπέροχα λουλούδια της, προτιμά καλά στραγγιζόμενα εδάφη με ελάχιστο έως καθόλου νερό. Χρειάζεται επίσης αρκετή ηλιοφάνεια για να παράγει πλούσια άνθιση και αν τοποθετηθεί σε σκιερά μέρη μπορεί να μην ανθίσει καθόλου. Η φύτευση της ίριδας είναι πολύ κοντά στο έδαφος, 3-5 εκατοστά βάθος στις πιο ψυχρές περιοχές, ενώ σε θερμές περιοχές κάνουμε λίγο βαθύτερη φύτευση στα 5-10 εκατοστά. Οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των βολβών ή των ριζωμάτων της ίριδας είναι 20-30 cm. Για να φυτέψουμε την ίριδα σε μια γλάστρα, επιλέγουμε ένα μπαλκόνι με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό. Φροντίζουμε να έχει τρύπες η γλάστρα μας, και καλό είναι να τοποθετήσουμε στη βάση της μια στρώση από βότσαλα ή πέτρες για να απομακρύνουμε καλύτερα το νερό.

πότισμα και λίπανση

Η ίριδα είναι ένα φυτό αρκετά ανθεκτικό και καθόλου απαιτητικό. Ακόμα και λίγο καιρό να ξεχάσουμε να την ποτίσουμε, δεν θα είναι πρόβλημα. Γενικά, η ίριδα χρειάζεται πιο τακτικό πότισμα, 1-2 φορές την εβδομάδα, μόλις φυτρώσει μέχρι να αρχίσει η ανθοφορία. Προσοχή όμως, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σήψη των ριζών της. Και όσο για τη λίπανση, και εκεί η ίριδα δεν χρειάζεται κάτι το ιδιαίτερο. Προσθέτουμε λίγο λίπασμα κατά τη φύτευση, το οποίο ανακατεύουμε με το χώμα ή το χώμα της γλάστρας αν την έχουμε φυτέψει σε γλάστρα. Στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε στις αρχές της Άνοιξης μια δεύτερη πλήρη εφαρμογή λιπάσματος αποφεύγοντας τη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων.

ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την ίριδα

Η ίριδα δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από ασθένειες και έντομα. Για να το προστατεύσουμε από το έντομο που πιέζει τον φυτικό ιστό και δημιουργεί χαρακτηριστικές κηρήθρες, μπορούμε να το αποτρέψουμε ψεκάζοντας το με διάλυμα πράσινου σαπουνιού που παρασκευάζεται διαλύοντας 20 γραμμάρια θρυμματισμένο πράσινο σαπούνι και 5 ml οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και κακής αποστράγγισης, η ίριδα μπορεί να προσβληθεί από μυκητιασικές ασθένειες που προκαλούν σπασμούς στα ριζώματα και τους βολβούς. Σε αυτή την περίπτωση, ποτίστε τη ρίζα της ίριδας με διάλυμα θειικού χαλκού (μπλε πέτρα) για να την καταπολεμήσετε.

πώς πολλαπλασιάζεται η ίριδα

Η ίριδα πολλαπλασιάζεται με βολβούς ή με διαίρεση των ριζωμάτων, ανάλογα με το είδος και την ποικιλία. Ωστόσο, αν δεν θέλουμε να αγοράζουμε βολβούς και ριζώματα ίριδας κάθε χρόνο, ακολουθούμε τη γνωστή μας διαδικασία αποθήκευσης για όλα τα βολβώδη άνθη. Αφαιρούμε τους βολβούς του φυτού από το έδαφος, αφαιρούμε ότι χώμα έχει περισσέψει και ελέγχουμε για τυχούσες ασθένειες, σήψη ή χτυπήματα. Όσοι βολβοί είναι σε καλή κατάσταση αποθηκεύονται σε χαρτόκουτο με αεραγωγούς φωτός για καλό αερισμό. Στο κουτί προσθέτουμε πριονίδι ή ρύζι για να απορροφήσει τυχούσα υγρασία για να μην φυτρώσει πρόωρα ο βολβός και μετά σαπίσει.

- Διαφήμιση -