Τα οστά είναι το δια βίου σύστημα υποστήριξης του σώματός μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα κρατάμε ΄΄χαρούμενα΄΄ και δυνατά. Είναι απαραίτητο να παρέχετε τα μέταλλα που χρειάζονται περισσότερο τα οστά σας ώστε να μην σας δημιουργούν προβλήματα σε όλη τη ζωή. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να δυναμώσετε τα οστά σας μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από την οστεοπόρωση από τους άνδρες. Γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε πάντα ασβέστιο για τα οστά μας. Λοιπόν, ποιες τροφές εκτός από ασβέστιο μπορούν να αποτρέψουν την οστεοπόρωση; Θα σας παρουσιάσω 5 εκπληκτικές τροφές που δυναμώνουν τα οστά σας!
αποξηραμένα δαμάσκηνα
Τα δαμάσκηνα αυξάνουν την οστική πυκνότητα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τα κατάγματα. Τα δαμάσκηνα έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα σε πολυφαινόλες. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά είναι πολύ ευεργετική για την προστασία των οστών. Τα δαμάσκηνα είναι επίσης πολύ πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία παρέχει ισορροπία ασβεστίου. Δοκιμάστε να προσθέσετε ψιλοκομμένα δαμάσκηνα και αμύγδαλα σε γιαούρτι πλούσιο σε ασβέστιο ή προσθέστε δαμάσκηνα στη σαλάτα σας με ψιλοκομμένα σπαράγγια, φέτες πορτοκαλιού, φιστίκια αιγίνης και ελαιόλαδο.
σαρδέλες
Σύμφωνα με μελέτες, το έλαιο ωμέγα 3 που βρίσκεται σε ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός επιβραδύνει την οστική απορρόφηση. Οι σαρδέλες περιέχουν επίσης βιταμίνη D, η οποία δεν βρίσκεται σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Οι σαρδέλες είναι επίσης πολύ πλούσιες σε ασβέστιο και φώσφορο. Αυτά είναι τα μέταλλα που δυναμώνουν τα οστά. Επιπλέον, οι σαρδέλες περιέχουν πρωτεΐνη. Μπορείτε να την αναμείξετε με την αγαπημένη σας σαλάτα, μυρωδικά και μπαχαρικά και να τα βάλετε σε κομμάτια σαρδέλες από κονσέρβα. Αν ήρθε η ώρα για σαρδέλες, τότε προτιμήστε φρέσκο ψάρι και όχι κονσέρβα.
κόκκινο γκρέιπφρουτ
Το κολλαγόνο αποθηκεύει μέταλλα. Η οργανική μήτρα οστού περιέχει 90 τοις εκατό υγιές κολλαγόνο. Αλλά το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει βιταμίνη C, η βιταμίνη C πρέπει να λαμβάνεται από έξω. Ένα μέτριο κόκκινο γκρέιπφρουτ περιέχει το 120 τοις εκατό των ημερήσιων αναγκών του σώματος σε βιταμίνη C. Το κόκκινο γκρέιπφρουτ έχει επίσης το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο. Μπορείτε να καταναλώσετε γκρέιπφρουτ με διαφορετικά φρούτα ή μέλι για πρωινό. Μπορείτε να το βάλετε στις σαλάτες σας. Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, οι φράουλες, η παπάγια, ο ανανάς, οι γλυκές πιπεριές, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα λεμόνια.
ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι μικροί αλλά πολύ ισχυροί. Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ενίσχυση των οστών. Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου που ενισχύει τα οστά. Το φουντούκι έχει αξιοσημείωτο πλούτο σε ασβέστιο. Τα φιστίκια αιγίνης είναι καλή πηγή μαγνησίου, αλλά είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και βιταμίνη Β6. Η πρόσληψη καλίου υποστηρίζει μέταλλα που ενισχύουν τα οστά. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί όπως τα φουντούκια και τα καρύδια περιέχουν έλαια ωμέγα 3. Αυτά τα έλαια είναι επίσης ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς. Μπορείτε να καταναλώσετε όποιο ξηρό καρπό θέλετε κατά τη διάρκεια της ημέρας ως σνακ.
σπανάκι
Η βιταμίνη Κ βοηθά στο σχηματισμό των οστών. Βοηθά επίσης στη διακοπή της οστικής απορρόφησης και στη μείωση της οστικής πυκνότητας. Οι ερευνητές συνιστούν να παίρνετε αρκετή βιταμίνη Κ για να μειώσετε τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι παρέχει το 500 τοις εκατό των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Κ. Το σπανάκι περιέχει επίσης μαγνήσιο, βιταμίνη Κ, βιταμίνη C. Μπορείτε να αναμίξετε βιολογικό baby σπανάκι και ρόκα και να το καταναλώσετε ως σαλάτα.