Σε τι χρησιμεύουν οι χρωματιστές λωρίδες στην οδοντόκρεμα και γιατί δεν αναμειγνύονται ποτέ;

Στην αγορά κυκλοφορούν αμέτρητα είδη οδοντόκρεμων, ακόμη και συμπαγείς οδοντόκρεμες καθώς και οδοντόκρεμες πάστας. Μερικοί τύποι οδοντόκρεμας είναι εντελώς λευκοί ή τουλάχιστον μονόχρωμοι. Γιατί όμως πολλοί έχουν άσπρες ρίγες και χρωματιστές ρίγες; Και κυρίως γιατί δεν λιώνει το χρωματιστό μέρος; Θα σας παρουσιάσω σε τι χρησιμεύουν οι χρωματιστές λωρίδες στην οδοντόκρεμα και γιατί δεν αναμειγνύονται ποτέ;

- Διαφήμιση -

πολύχρωμες ρίγες σε οδοντόκρεμα

Τα πρώτα ίχνη οδοντόκρεμας χρονολογούνται από τον πρώτο αιώνα Κ.Χ., όταν ένας Ρωμαίος γιατρός σχεδίασε μια πάστα από ξίδι, αλάτι και μέλι για να αφαιρεί την υπολειμματική βρωμιά ανάμεσα στα δόντια και να διατηρεί το στόμα και την αναπνοή καθαρά. Αυτή θεωρείται η πρώτη εμφάνιση κάτι που θυμίζει τη σημερινή μας οδοντόκρεμα, αλλά η φροντίδα της στοματικής υγιεινής συνέβη επίσης πολύ πριν από αυτή τη δημιουργία. Μερικές ιστορικές πηγές αποκαλύπτουν ότι ήδη στην αρχαία Αίγυπτο, τον 4ο αιώνα π.Χ. π.Χ., οι άνθρωποι φρόντιζαν τη στοματική τους υγιεινή και το έκαναν ανακατεύοντας φύλλα δάφνης με μέντα, αλάτι και πιπέρι. Εν ολίγοις, η σύγχρονη οδοντόκρεμα μας είχε πολλές πρόδρομες ουσίες, αλλά σίγουρα σε καμία από τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαιότητα δεν χρησιμοποιήθηκαν χρωματιστές ρίγες που δεν αναμειγνύονται.

χρωματιστές ρίγες σε οδοντόκρεμα

Είναι μια περίεργη ερώτηση που όλοι έχουμε κάνει στον εαυτό μας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας. Γιατί μερικές οδοντόκρεμες έχουν χρωματιστές ρίγες που δεν αναμειγνύονται με τη λευκή πάστα; Ίσως έχετε σκεφτεί κόλπα μάρκετινγκ ή χαρακτηριστικά αναγνώρισης προϊόντος. Στην πραγματικότητα, αυτές οι χρωματιστές λωρίδες εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο σκοπό για την ίδια την οδοντόκρεμα. Το περίεργο, όμως, που όλοι προσέξαμε είναι ότι μόλις συμπιεστεί το σωληνάριο της οδοντόκρεμας, οι χρωματιστές ρίγες δεν αναμειγνύονται αλλά παραμένουν ανέπαφες, πώς είναι δυνατόν;

πώς γίνεται να μην αναμειγνύονται οι ρίγες

Η απάντηση είναι αρκετά απλή, γιατί όλα εξαρτώνται από τη δομή του ίδιου του σωλήνα της οδοντόκρεμας, η οποία προέρχεται από χρόνια εργαστηριακών μελετών. Υπάρχουν αρκετές τεχνικές που επιτρέπουν στην οδοντόκρεμα να αποκτήσει κρεμώδη υφή αλλά με μέρη που δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους. Η πιο σύγχρονη τεχνική περιλαμβάνει διαφορετικές χημικές αντιδράσεις μεταξύ των μερών που αποτελούν την οδοντόκρεμα. Χρησιμοποιώντας τον τρόπο που η ζύμη συμπιέζεται στο σωληνάριο, αυτές οι αντιδράσεις διασφαλίζουν ότι τα κομμάτια δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους. Προτού επιτευχθεί όμως αυτό, χρησιμοποιήθηκε μια πιο βασική μέθοδος, δηλαδή η διαίρεση του σωλήνα της οδοντόκρεμας σε πολλά μέρη, μέσα στα οποία χύνεται η πάστα διαφορετικών χρωμάτων.

Πώς είναι όμως δυνατόν ακόμη και όταν πιέζετε το σωληνάριο της οδοντόκρεμας, η πάστα να συνεχίζει να βγαίνει ομοιόμορφη σε διάφορα χρώματα; Η απάντηση και εδώ είναι πολύ απλή. Η πίεση που ασκούμε στο σωλήνα σημαίνει ότι η πάστα βάσης, συνήθως λευκού χρώματος, συμπιέζει τη χρωματιστή πάστα, ώστε να μπορεί να βγει σε λωρίδες. Το γεγονός ότι οι λωρίδες δεν επικαλύπτονται εξαρτάται από τις χημικές τους ιδιότητες που τις εμποδίζουν να αναμειχθούν και κάνουν την οδοντόκρεμα να βγαίνει ομοιόμορφα.

χαρακτηριστικά λωρίδων

Ποια είναι λοιπόν η λειτουργία αυτών των χρωματιστών λωρίδων και γιατί δεν πρέπει να αναμειγνύονται; Βασικά, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος πέρα ​​από τον αισθητικό. Τις περισσότερες φορές, οι χρωματιστές ρίγες λειτουργούν σαν κανονική λευκή οδοντόκρεμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να περιέχουν λευκαντικά σωματίδια ή σωματίδια που βοηθούν στη διατήρηση της αναπνοής σας πιο φρέσκια. Σε αυτή την περίπτωση, η σύνθεσή τους είναι τελείως διαφορετική από αυτή της λευκής οδοντόκρεμας και μπορεί να περιέχουν ακόμη και μικροκόκκους, που θα βοηθήσουν στη δράση της ίδιας της οδοντόκρεμας.

- Διαφήμιση -