Μικρά κόλπα για να καλλιεργήσετε πλούσιους θάμνους άνηθου σε γλάστρες και στον κήπο σας

Ο άνηθος είναι ένα δημοφιλές και αγαπητό σε πολλούς μυρωδικό, το οποίο καλλιεργείται σχεδόν σε κάθε λαχανόκηπο. Επιπλέον, είναι πολύ ωφέλιμος για τον οργανισμό. Με τα πουπουλένια πράσινα φύλλα του, ο μυρωδάτος άνηθος χρησιμοποιείται συνήθως σε τουρσί, σούπες, ντρέσινγκ και πιάτα με πατάτα. Αλλά για να έχετε πραγματικά μια καλή σοδειά, και αρκετή για να φάτε, να καταψύξετε ή να στεγνώσετε και να συντηρήσετε, πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως να τον καλλιεργήσετε. Θα σας παρουσιάσω μικρά κόλπα για να καλλιεργήσετε πλούσιους θάμνους άνηθου σε γλάστρες και στον κήπο σας!

- Διαφήμιση -

Ιθαγενής στην Ευρασία και τη Μεσόγειο, ο άνηθος είναι πιο κατάλληλος σε θερμότερα κλίματα. Είναι ένα ετήσιο βότανο, οπότε για να δημιουργήσετε ένα μόνιμο κομμάτι άνηθου, αφήστε μερικά από τα φυτά να ανθίσουν και να αναπτύσσονται κάθε χρόνο—θα έχετε άφθονο πρώιμο άνηθο για να ξεκινήσετε την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να γονιμοποιήσετε το έδαφος στον κήπο και αυτό πρέπει να γίνει το φθινόπωρο. Το κομπόστ χρησιμοποιείται ως λίπασμα. Μετά την εισαγωγή του άνηθου, το παρτέρι σκάβεται.

φύτευση

Ο άνηθος αναπτύσσεται καλύτερα στον ήλιο (6 έως 8 ώρες απευθείας ηλιακό φως). Επίσης, επιλέξτε μια τοποθεσία που να προστατεύεται από τους δυνατούς ανέμους, καθώς το ψηλό φύλλωμα του άνηθου μπορεί να φουσκώσει εύκολα.

Επιλέξτε μια τοποθεσία φύτευσης με καλά στραγγιζόμενα εδάφη που είναι πλούσια σε οργανική ουσία. Το pH του εδάφους θα πρέπει ιδανικά να είναι μεταξύ ελαφρώς όξινου και ουδέτερου (6,5–7,0).

Φυτέψτε άνηθο κοντά σε λάχανο και μπρόκολο γιατί θεωρείται ότι βελτιώνει την ανάπτυξή τους και τα προστατεύει από τα παράσιτα. Κρατήστε το μακριά από τα καρότα, ωστόσο, καθώς μπορεί να μειώσει τις αποδόσεις.

πότε να φυτέψετε τον άνηθο

Οι σπόροι άνηθου πρέπει να σπείρονται απευθείας στον κήπο (ο άνηθος αφήνει κάτω μια ρίζα, έτσι όπως τα καρότα, δεν μεταφυτεύεται καλά) αφού περάσει η απειλή του παγετού την άνοιξη.

Η θερμοκρασία του εδάφους πρέπει να είναι μεταξύ 15° και 21°C για τα καλύτερα αποτελέσματα βλάστησης. Τα σπορόφυτα πρέπει να εμφανιστούν σε 10 έως 14 ημέρες.

πώς να φυτέψετε τον άνηθο

Σπείρετε σπόρους άνηθου βάθους περίπου 2 εκατοστών. Μετά από 10 έως 14 ημέρες, τα σπορόφυτα πρέπει να εμφανιστούν. Περιμένετε άλλες 10 έως 14 ημέρες, στη συνέχεια αραιώστε τα φυτά σε απόσταση περίπου 20 έως 25 εκατοστά μεταξύ τους (αν δεν έχουν ήδη τοποθετηθεί αρκετά καλά).

Ποτίστε ελεύθερα τα φυτά κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, διασφαλίζοντας ότι δεν στεγνώνουν υπερβολικά.

Για να εξασφαλίσετε φρέσκο ​​άνηθο για όλη την εποχή, συνεχίστε να σπέρνετε κάθε λίγες εβδομάδες. Για εκτεταμένη συγκομιδή των φύλλων, μην αφήνετε τα λουλούδια να αναπτυχθούν στα φυτά.

Εάν ο άνηθος αφεθεί να πάει στον σπόρο και το έδαφος δεν διαταραχθεί πολύ, πιθανότατα θα εμφανιστούν περισσότερα φυτά άνηθου την επόμενη άνοιξη.

συγκομιδή

Μόλις το φυτό έχει τέσσερα έως πέντε φύλλα, μπορείτε να ξεκινήσετε τη συγκομιδή. Συγκομίστε πρώτα τα παλαιότερα φύλλα. Κόψτε τα φύλλα ή κόψτε τα με ένα ψαλίδι. Εάν έχετε πολλά φυτά, μπορείτε να πάρετε ολόκληρους μίσχους.

- Διαφήμιση -