20 εντυπωσιακές ιδέες για να διακοσμήσετε τα παρτέρια στον κήπο σας με ιβερίδες

Η ιβερίδα είναι ένα αειθαλές, πολυετές φυτό με έντονη ανθοφορία το μεγαλύτερο μέρος της άνοιξης. Είναι ένα φυτό που προτιμά τον ήλιο και τις ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης. Στην κηπουρική χρησιμοποιείται σε βραχόκηπους που φυτεύονται σε ομάδες. Είναι κατάλληλο και για κάθετους κήπους. Θα σας παρουσιάσω 20 εντυπωσιακές ιδέες για να διακοσμήσετε τα παρτέρια στον κήπο σας με ιβερίδες!

- Διαφήμιση -

Μέγεθος: Η ιβερίδα είναι ένα καλλωπιστικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνει από τα 10 εκατοστά έως και το μισό μέτρο. Χρειάζονται περίπου 2 με 5 χρόνια για να φτάσει στο τελικό του μέγεθος, μετά από τα οποία δεν μεγαλώνει σημαντικά.

Φύλλωμα: Το πυκνό, σκούρο πράσινο φύλλωμά του, ελαφρώς τεντωμένο πάνω από το έδαφος, μπορεί να δημιουργήσει την εμφάνιση ενός πλούσιου, χοντρού χαλιού που διατηρείται όλο το χρόνο, στολισμένο κατά καιρούς με τις υπέροχες ανθοφορίες του.

Άνθη: Τα άνθη της ιβερίδας είναι κατάλευκα. Μικροσκοπικά, αρχικά επίπεδα και αργότερα πιο στρογγυλά και «γεμάτα», μεγαλώνουν πολλά μαζί, ακριβώς πάνω από το φύλλωμα, στο οποίο δίνουν ασημί όψη, στα τέλη της άνοιξης.

Θέση: Η ιβερίδα αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και μπορεί να φυτευτεί σε μέρη προστατευμένα από το κρύο και τον δυνατό ή ζεστό άνεμο αλλά και σε πιο εκτεθειμένες τοποθεσίες.

Πότισμα: Η ιβερίδα χρειάζεται μέτριο πότισμα, ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, αλλά και τις πρώτες μέρες μέχρι να φυτευθεί στον κήπο.

Έδαφος: Αναπτύσσεται με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδάφους, με διαφορετική υφή και ποικίλες τιμές οξύτητας, ακόμη και σε αυτά που είναι αρκετά φτωχά, αρκεί να έχουν καλή στράγγιση.

Ανθεκτικότητα: Μόλις εγκατασταθεί σε μια τοποθεσία, είναι ανθεκτική στη ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει τον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες έως -10 ή και -15°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε άγονα και ξερά εδάφη, όπου τα περισσότερα φυτά αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Συντήρηση/φροντίδα: Η φροντίδα της ιβερίδας είναι πολύ απλή. Συνήθως δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από έντομα ή ασθένειες, οπότε για να είναι υγιές και όμορφο το φυτό, αρκεί ένα ελαφρύ κλάδεμα μόλις τελειώσει η ανθοφορία του.

Είναι φυτό κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, άκρες κήπου, μπαλκόνια, εισόδους, άκρες μονοπατιών, βραχόκηπους και χαλίκια, χαλαρές ή παραθαλάσσιες φυτείες και μέσα ή πάνω από πέτρινους τοίχους.

- Διαφήμιση -