13 πανέμορφες ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και την αυλή σας με ένα υπέροχο αρωματικό φυτό, το μελισσόχορτο

Lonicera Periclymenum climbing up pergola 090616 09062016 09/06/16 09/06/2016 9 9th June 2016 Summer Carol Klein Glebe Cottage photographer Jason Ingram vertical plant portrait honeysuckle climber

Το μελισσόχορτο είναι ένα αναρριχητικό φυτό που προέρχεται από την Άπω Ανατολή, που παλαιότερα δεν απουσίαζε από κανέναν κήπο, κάνοντας τις γειτονιές να μυρίζουν το άρωμά του. Το μελισσόχορτο ανήκει στα «εύκολα» και ανθεκτικά φυτά αφού δύσκολα επηρεάζεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους παγετούς του Χειμώνα, προσαρμοσμένο σε κάθε είδος εδάφους, είναι κατάλληλο για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές και πολύ σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες. Αν και οι ανάγκες του σε λίπασμα είναι περιορισμένες, αρκεί ένα κοινό λίπασμα κάθε δύο μήνες κατά την ανθοφορία, που διαρκεί από τα τέλη της Άνοιξης έως τις αρχές του Φθινοπώρου. Θα σας παρουσιάσω 13 πανέμορφες ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και την αυλή σας με ένα υπέροχο αρωματικό φυτό, το μελισσόχορτο!

- Διαφήμιση -

Το πλήρες ύψος του φυτού μπορεί να ξεπεράσει τα 10 μέτρα και η πλάγια ανάπτυξή του είναι “επιθετική” γι’ αυτό και είναι κατάλληλο για κάλυψη συρματοπλέγματος, κιγκλιδωμάτων, άσχημων τοίχων κ.λπ. σε κήπους και αυλές. Ακριβώς επειδή αναπτύσσεται σε μεγάλη επιφάνεια και απλώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, ο ήλιος θα πρέπει να είναι αρκετός τις περισσότερες ώρες της ημέρας σε όλα τα σημεία, διαφορετικά το φυτό που αναπτύσσεται θα «τραβηχτεί» εκεί που το φως είναι πιο έντονο και στις σκιές.

Τα χαρακτηριστικά λευκά-ροζ άνθη του πολύ όμορφου αρωματικού αυτού φυτού σταδιακά κιτρινίζουν, ανάλογα με το είδος, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες που ποικίλλουν σε μέγεθος και χρώμα λουλουδιών. Σε ορισμένες ποικιλίες τα άνθη, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος της ανθοφορίας, γίνονται μικροί καλλωπιστικοί καρποί σε μαύρο ή κόκκινο χρώμα. Επίσης δεν είναι όλες οι ποικιλίες το ίδιο αρωματικές, οπότε στο φυτώριο που αγοράζετε ρωτήστε πριν επιλέξετε μελισσόχορτο, γιατί υπάρχουν φυτά που δεν μυρίζουν καθόλου.

Η μόνη ουσιαστική φροντίδα που χρειάζεται το Μελισσόχορτο είναι το σωστό κλάδεμα για να «γεμίσει» πραγματικά το μέρος που το τοποθετείτε. Κλαδέψτε το στο τέλος του Χειμώνα, κόβοντας αρκετά όλους τους παλιούς ξερούς βλαστούς εκτός από αυτούς που είναι ο κεντρικός «κορμός» του φυτού με την πάροδο του χρόνου, ώστε κάθε χρόνο το Καλοκαίρι να γεμίζει με νέους τρυφερούς μίσχους γεμάτους άνθη.

Απαιτείται τακτικό πότισμα ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και τα μεγαλύτερα φυτά, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, θα ευνοηθούν από ένα καλό πότισμα κάθε 2-3 ημέρες. Ο καλύτερος τρόπος για να απορροφήσει σωστά την ποσότητα νερού που χρειάζεται γιατί αναπτύσσει ένα βαθύ ριζικό σύστημα είναι να σκάψετε ένα λάκκο που θα κρατά αρκετό νερό σε κάθε πότισμα και θα απορροφάται σταδιακά από τις ρίζες του φυτού.

Ο πολλαπλασιασμός μπορεί να γίνει με όλους τους τρόπους αλλά ο πιο επιτυχημένος και εύκολος είναι με μοσχεύματα που όχι μόνο θα ριζώσουν στο χώμα αλλά ακόμα μπορείτε να τοποθετήσετε τρυφερά βλαστάρια στο νερό για μερικές εβδομάδες.

Παγκοσμίως αλλά κυρίως στις χώρες της Άπω Ανατολής είναι πολύ δημοφιλές για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και καλλιεργείται-χρησιμοποιείται ως συστατικό πολλών ειδών φυτικών καλλυντικών.

- Διαφήμιση -